Vietnamlı kadınlar, kölelik statüsünde çalıştırılıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Suudi Arabistan’a resim veya gayri resmi götürülen Vietnamlı kadınların işverenlerin tecavüz ve şiddetine uğradığını açıklayan BM’ye bağlı uzmanlar, her iki ülkeye de insan kaçakçılığını durdurma çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletlere bağlı bir grup Bağımsız İnsan Hakları uzamanı, Vietnam’dan Suudi Arabistan’a ev işçisi olarak getirilen kadın ve çocuk yaştaki genç kadınların uğradığı tecavüz ve işkenceye karşı her iki ülkeye de insan kaçakçılığını durdurma çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler haber sitesinde geçen habere göre geçtiğimiz Perşembe günü yapılan çağırıda, “Çoğu zaten savunmasız ve yoksulluk içinde yaşayan Vietnamlı kadınları ve çocuk yaştaki genç kadınları hedef alan insan tacirleri görüyoruz. İnsan tacirleri cezasız kalıyorlar” denildi.

İşverenler,  kadınlara tecavüz ve zulüm ediyor 

Vietnam’da işe alım şirketleriyle anlaştıktan sonra, Suudi Arabistan’a getirilen bazı kadınlar ve genç kadınların, işverenlerin tecavüzüne uğradığı, dövüldüğü, işkenceye ve diğer zalimce muamelelere maruz kaldığını belirten uzmanlar, genellikle bu kadınlara yemek ve tıbbi tedavi sağlanmadığını, hiç ödeme yapılmadığını veya sözleşmelerinde belirtilenden daha az ücret aldıklarını kaydetti.
İki ülkeyi kaçakçılıkla mücadele ve bu işçileri korumak için daha fazlasını yapmaya çağıran uzmanlar, tüm işbirliğinin insan hakları ilkelerine dayanması ve hesap verebilirliği sağlaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

İşçiler korumaya alınmalı

“Suudi Arabistan göçmen ev işçilerini iş kanunu koruması altına almalı ve kafala sistemindeki reformları bu tür işçilere yaymalı” diyen uzmanlar, inşaat ve ev içi hizmet sektöründe çalışan göçmen işçileri durumunu takip edecek bir mekanizmaya işaret etti.
Uzman grup, Vietnam’daki bazı şirketlerin, çocuk olduklarını gizlemek için genç kadınları ev işçisi olarak işe aldığı ve belgelerde yaşlarını büyüttüğü yönündeki bilgiyi “gerçekten endişe verici iddiaları” diye tanımladı.

Dövülen çocuk evine dönemeden öldü

15 yaşındaki Vietnamlı genç kadının, işvereni tarafından dövülmesi sonucu hastalandığını, yemek verilmediğini ve tıbbi tedavisinin işvereni tarafından reddedildiğini örnek veren uzmanlar, eve dönmeyi planlayan genç kadının dönüş uçağına binemeden öldüğünü söyledi. Belgeleri sahte olduğundan, ailesi cenazeyi henüz teslim almadığın dile getiren uzmanlar, halen cenazenin toprağa verilmediğini kaydetti.

Kadınlara tıbbi ve psiko-sosyal destek çağırısı

3 Eylül ve 28 Ekim 2021 tarihleri arasında insan ticareti mağduru olan yaklaşık 205 kadın Vietnam’a geri gönderildi. Uzmanlar, Güneydoğu Asya ülkesinden gelen bu kadınlara acil destek, tıbbi ve psiko-sosyal bakım da dahil olmak üzere sosyal yardım hizmetlerini güçlendirmeye çağırdı. 
Uzmanlar ayrıca her iki hükümetin de, kamu yetkililerinin müdahil olduğu iddiaları da dahil olmak üzere, tarafsız ve bağımsız bir soruşturma yürütmeye çağırdılar.

Uluslararası yükümlülükler hatırlatıldı

Uzmanlar, ”Vietnam ve Suudi Arabistan’a, adil bir soruşturma, etkili çözüm yollarının sağlanması ve insan ticareti mağdurlarına yardım dahil olmak üzere insan ticaretiyle mücadele için işbirliği yapma konusundaki uluslararası yasal yükümlülüklerini de hatırlatıyoruz” vurgusun yaptı. Uzmanlar yaptıları çağrı ardından her iki ülkeyle de yapıcı teması sürdürmeye devam etmek istediklerini söyledi.

Yapılan çağrı metni dört uzman Özel Raportör tarafından imzalandı. 

Raportör ve bağımsız uzmanlar

Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi tarafından belirli bir insan hakları temasını veya bir ülke durumunu incelemek ve rapor etmek üzere atanır. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlara çalışmaları için ücret ödenmez.

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.