Kortizon

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kortizon grubuna dahil ilaçlar bağışıklık sisteminin doğal tepkilerini azaltmaktadır. Böylelikle vücuttaki iltihaplanma tepkilerini baskılamaktadır. 

Böbrek üstü bezler kortizol isimli bir hormon salgılamaktalar. Bu hormonun salgı düzeyi özellikle sabah saatlerinde yüksektir. Kortizol vücudun strese gösterdiği tepkiyi düzenlemektedir. Stres arttıkça kortizol seviyesi yükselmektedir. Kortizol ile benzer etkiye sahip olan ilaçlar grubuna kortizon adı verilir. Kortizon grubundaki ilaçlar süre, doz ve kullanım biçimi bakımından farklılık göstermektedir. 

Kortizon grubuna dahil ilaçlar bağışıklık sisteminin doğal tepkilerini azaltmaktadır. Böylelikle vücuttaki iltihaplanma tepkilerini baskılamaktadır. 

Böbrek üstü bezlerin işlevsizliğinden kaynaklı hastalıklarda kortizon tedavisi uygulanır. Vücudun aşırı kortizon üretimi açısından da kortizon bir tedavi opsiyonudur. Alerjiden dolayı meydana gelen hastalıkların (örneğin astım) ve akciğer hastalıklarının tedavisinde de kortizon kullanılır. Romatizmal hastalıklarda ve bazı nörolojik hastalıklarda da kortizon etkilidir. Cilt hastalıklarında da kortizon sıkça kullanılır. Kortizon organ nakli sonrası tedavide de rastlanan bir ilaçtır. Organ naklinde en ciddi tehlike vücudun nakledilen dokuyu kabul etmeyip tepki göstermesidir. Kortizon ise bağışıklık sistemini baskılayarak bunu önlemektedir. Bazı ortopedik hastalıklarda da kortizonlu ilaçlar kullanılır. Kortizon kronik bağırsak hastalıklarında da bir tedavi yöntemidir. Gözdeki bazı sorunlarda da kortizon etkilidir. Erken doğum tehlikesi varsa anneye kortizonlu ilaç verilir. Erken doğan bebeklerde akciğer sorunu yaşanması halinde de kortizon devreye konulur. 

Haftaya da kortizon tedavisinin yan etkilerini işleyeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.