Kortizon'un yan etkileri 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Huzursuzluk, baş ağrısı, kafa karışıklığı, mide bulantısı, sivilce, kızarıklık ve deride incelme gibi cilt sorunları sık görülen yan etkilerdir.

Tüm ilaçlarda olduğu gibi kortizonun yan etkileri konusunda kullanım süresi, uygulama yöntemi (örneğin serum, hap, sprey) vb. faktörler belirleyicidir. İlaç her bireyi farklı etkilemektedir. 

Bazı yan etkiler hafif seyretmekte ve kısa süre sonra geçmektedir. Yan etkilerin uzun sürmesi veya ciddi yan etkilerin görülmesi durumunda ise doktora başvurulmalıdır. 

Huzursuzluk, baş ağrısı, kafa karışıklığı, mide bulantısı, sivilce, kızarıklık ve deride incelme gibi cilt sorunları sık görülen yan etkilerdir.

Kortizon bir yandan cilt hastalıklarında kullanılırken, diğer yandan cilde olumsuz etkileri de var. Mide bulantısı ve kusma konusunda da benzer bir durum söz konusudur. Örneğin kemoterapi esnasında kortizon mide bulantısını bastırmak bakımından kullanılmaktadır, ama bazı hastalarda mide bulantısı yaratmaktadır.

Kortizon ilacının ciddi yan etkileri de vardır. Çocuklarda uzun dönem kullanımı büyümeyi yavaşlatabilir. Glokom (yani yüksek göz tansiyonu) da kortizonun ciddi bir yan etkisidir ve kendisini bulanık / çift görme veya göz ağrısı biçimde gösterir. Kaslar ile ilgili sorun da yaşanabilir. Bunların başında osteoporoz (kemik erimesi), güçsüzlük ve omurga kemiklerinde kırık gelmektedir. Kalpte tansiyon yüksekliği veya nabız artışı gibi sorunlar çıkabilir. Bu kalp yetmezliğine kadar götürebilir. Bacaklarda şişkinlik de görülebilir. Kortizonun sindirim sistemine de olumsuz etkileri (pankreas iltihabı, mide ağrısı, dışkıda değişiklik) vardır. Kortizona karşı alerjik reaksiyon da gelişebilir. 

Kortizonun diğer ilaçlar ile etkileşimi de söz konusudur. Etkileşim başka bir maddenin / ilacın bir ilacın çalışma şekline etkisini tarif eder. Böylelikle yan etkiler meydana gelebilir, çoğalabilir veya ilacın etkisi azalabilir. 

Kortizon bağışıklık sistemini etkilediği için enfeksiyon kapma tehlikesi mevcuttur. Bunu aşılama (özellikle canlı aşı kullanırken) yapıldığında da göz önünde bulundurmak gerekiyor. 

Uzun vadeli kortizon kullanımından sonra ilaç aniden bırakılmamalı, dozajı yavaş yavaş azaltılmalıdır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.