Korucu olmayan köyüne giremiyor

  • Cudi ve Gabar dağlarının eteklerinde olan onlarca köye giriş izni verilmiyor. Yasaklı olmayan birçok köye ise karakolların izin verdiği süre ve belirli sayılarla girilebiliyor.

Şırnak ve ilçelerinde 90’lı yıllarda yüzlerce köy yakılıp yıkıldı, binlerce kişi zorunlu göçe maruz kaldı. Son dönemlerde ise Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından köye dönüşler için çeşitli teşvik paketleri hazırlandı. İktidar medyasında sık sık “köye dönüşler hızlandı, 20 yıl aradan sonra köylerine döndüler” başlıklarıyla haberler servis ediliyor. Ancak köyleri yasaklı olan binlerce kişi, bağ ve bahçelerine dahi giremiyor. Cudi ve Gabar dağlarının eteklerinde olan onlarca köye halen girişlere izin verilmiyor. Yasaklı olmayan birçok köye ise karakolların izin verdiği süre ve belirli sayılarla girilebiliyor.

Yüzlerce dilekçe yazıldı

Bu köylerden biri 1994’te yıkılan ve o günden beri yasaklanan Cizre’nin Cudi Dağı eteklerinde bulunan Şax (Çağlayan) köyü. 15 yaşında ailesiyle birlikte zorla çıkartılan Mehmet Turuğ (42), yıllardır yasakların kalkmasını beklediğini söyledi. Köylerinin yakılmasından sonra Türkiye metropollerine göç ettiklerini ve daha sonra 1999’da Cizre ilçesine döndüklerini anlatan Turuğ, 1994’teki yangından sonra da her sene köylerinin ateşe verildiğini söyledi. Köylerinde ne bağ, bahçe ne de ağaç bırakıldığını dile getiren Turuğ, son yıllarda bazı köylere girişin serbest bırakıldığını fakat hala kendi köylerinin yasaklı olduğunu söyledi. Köylerine gitmek için şimdiye kadar Şırnak Valiliği, Cizre Kaymakamlığı ve İl Jandarma Komutanlığına yüzlerce dilekçe yazdıklarını fakat köylerindeki askeri taburun izin vermediğini kaydeden Turuğ, “Köyümüze bizler giremezken korucular rahatlıkla girebiliyor” dedi.

27 yılda iki kez gördü

Yasaklı köylerden biri olan Deştalala’dan (Kırk Kuyu) 65 yaşındaki Emine Duymak, 27 yıldır sadece iki defa görebildiğini söyledi. Duymak, “Köye giriş için izin istememize rağmen çeşitli bahanelerle izin verilmiyor. Köylere girişin serbest olduğu söylemi doğru değil. Eğer serbest olsa biran bile Cizre’de kalmaz köyümüze gideriz” şeklinde konuştu.

Beni benden mi koruyacaklar?

Aynı köyden olan Taybet Bayık (70) da köylerinin yakıldığı zaman her şeylerini orada bırakıp çıkmak zorunda kaldıklarını aktararak, şunları dile getirdi: “Toprağımız, bağımız ve bahçemiz hepsi yakıldı. Sonraki yıllarda kendiliğinden yeşeren ağaçlarımız bile yakılıyor. Güvenlik gerekçesiyle köyümüzü bize yasaklıyorlar. Beni terör olarak görüyorlar. Neyin güvenliğinden bahsediyorlar, beni benden mi koruyacaklar? Korucu olmadığımız için köye girişimize izin vermiyorlar. Sistem yanlıları rahatlıkla köye girebiliyor ama bizlere izin vermiyorlar.”  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.