Êzîdîlerin evleri korucu işgalinde

  •  Wêranşar’da 1980’li yıllarda göç ettikleri köyleri korucular tarafından işgal edilen Êzîdîlerden İzzeddin Deniz, "Tapulu evlerimi işgal ettiler. Korucu olmalarından güç alıyorlar. Saldırıya uğruyoruz, şikayet ediyoruz ama hiçbir işlem yapılmıyor" dedi.

Urfa'nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesine bağlı olan ve 18 hanenin bulunduğu Zevra kırsal mahallesinde, 1980'li yıllardan sonra Avrupa'nın farklı ülkelerine göç eden Êzîdîler 2000’li yılların başında köylerine dönmek istedi. Ancak Êzîdîlerin tapulu arazilerine, evlerine, bağ ve bahçelerine, Şeyhan aşiretine mensup korucular tarafından el konuldu. Kanaat önderleri aracılığıyla duruma çözüm arayan Êzîdîler, sonuç alamayınca mahkemeye başvurdular. Êzîdîler, mahkemeye başvurduktan sonra korucular tarafından tehdit edildi ve saldırıya uğradı. Son bir yıl içerisinde Êzîdîlere ait elektrik trafoları tarandı, sulama boruları kesildi, traktörleri parçalandı ve her mezar ziyaretleri sırasında fiziki saldırıya maruz kaldı. MA’dan Emrullah Acar ve Mahmut Altıntaş, tehdit ve saldırı altındaki Êzîdîler ile konuştu. 

 

İzzeddin Deniz

20 yıldır saldırıyorlar

Zevra’da doğup büyüyen ancak 1985 yılında Almanya’ya göç eden ve daha sonra köyüne geri dönen İzzeddin Deniz (61), “Gelip tapulu topraklarımızı temizledik, ekmek istedik, ancak Karacadağ ailesi hep bize engel çıkarmak istedi. Tapu olmasına rağmen topraklarımızı ekmemize engel çıkarmaya çalıştılar, ücret karşılığı çalıştırmak istediğimiz kişileri tehdit ettiler. 20 yıldır böyle devam ediyor. Ancak saldırılar son 10 yıldır arttı” diye anlattı. 

Korucu diye bir şey yapılmıyor

Yaşamını yitiren Êzîdîlerin köyde defin edilmesinin engellenmek istendiğini, mezarlık ziyaretlerinde ise kimi zaman fiziki saldırılara maruz kaldıklarını söyleyen Deniz, “Cenazelerimizi gömmek istediğimizde, yaşamını yitiren kişinin Avrupa’da ‘örgüt’ adına çalıştığını iddia edip, ihbar ediyorlar. Kimi zaman askerler gelip tabutları açma sureti ile cenazeleri kontrol ediyor. Şu an tapulu evlerimizde yaşıyorlar, işgalci durumundalar. Korucu olmalarından güç alıyorlar. Saldırıya uğruyoruz, askeriyeye şikayet ediyoruz, askerler onları savcılığa teslim ediyor, savcı onları arka kapıdan serbest bırakıyor” diye konuştu. 

Çözüm bulunsun

Kendisine ait tapulu arsayı sürmek isterken 2 hafta önce sözlü ve taşlı saldırıya maruz kaldığını dile getiren Deniz, “Traktörün camları paramparça edildi. Şikayet ettik ancak 3 günde takipsizlik verildi. 3 günde ne araştırıldı, niye takipsizlik verildi?” diyerek, karara tepki gösterdi. Mahallede kendilerine ait taziye evi kurmak istediklerini ancak Karacadağ ailesinin izin vermediğini belirten Deniz, şunları söyledi: “Biz köyümüzü, topraklarımızı terk etmeyeceğiz. Her yere sesimizi ulaştırmaya gayret edeceğiz. Meclis’e kadar gideceğiz. Êzîdî ya da Müslüman fark etmez, fark gözetmeksizin bütün siyasi partilere ve Wêranşar halkına çağrımdır; biz bu soruna çözüm bulunmasını istiyoruz. Bütün Êzîdîlere de topraklarına dönün çağrısı yapmak istiyorum. Ben köyümü bırakmam, bırakamam. Nasıl annemin, babamın mezarlarını terk ederim?”

Sabri Yıldız

Toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz

Êzîdîlerin yaklaşık 500 yıldır Zevra’da yaşadıklarını belirten tapulu evi işgal edilen Sabri Yıldız (70), “Bizim anne ve babalarımız bu topraklarda büyüdü, biz bu topraklarda büyüdük. Bütün mezarlarımız burada. Hala nerede biri ölse, cenazesini buraya getiriyoruz” dedi. Zevra’da yaklaşık 4 bin dönüm arsanın tapulu olarak Êzîdîlere ait olduğunu, sadece 50 dönümünün Karacadağ ailesi tarafından satın alındığını ifade eden Yıldız, “Bu Şengal'in devamıdır. Topraklarımıza, evlerimize yerleşmişler, çıkmıyorlar, işgal etmişler. 50 dönüm ile 4 bin dönüme çökmek istiyorlar. Bunu kimse kabul etmez. Zevra onlara yar olmaz. Burası bizim mekanımızdır. Burayı bırakmayız, topraklarımızdan vazgeçmeyiz” dedi.  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.