Kriz ve savaş bêrîvanları vurdu

Toplum/Yaşam Haberleri —

Bêrîvanlar

Bêrîvanlar

  • “Daha önce dağlarımıza, yaylalarımıza gidebiliyorduk. Ama şimdi bize zindan ettiler. Burada yaşam bırakmadılar. Her akşam İHA üzerimizde uçuyor. Doğduğum, büyüdüğüm köy şimdi bana yasak. Neden yasaklıyorlar?

Türkiye merkezli ekonomik kriz gün geçtikçe Kürdistan’daki dar gelirli halkın yaşamını zorlaştırıyor. Benzin ve mazota gelen zam nedeniyle, daha önce koyun sağmak için araçlarla giden bêrîvanlar, artık kilometrelerce yolu yürüyerek gidiyorlar. Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Aşut köyünde daha önce araçlarla koyun sağmayan giden bêrîvanlar, ücretlerinin artması üzerine sabahın erken saatlerinde kalkıp saatlerce yol yürüyorlar. 

Krizin nedeni savaş

Aşut köyünde yıllardır bêrîvanlık yapan 80 yaşındaki Suna Ediş, sabah erken saatlerde uyanıp köy işleriyle ilgilendiklerini ardından koyunlarını sağmak üzere köyden uzak olan yaylaya gittiklerini anlattı. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan kaynaklı araçlarla yaylalara artık çıkamadıklarına dikkati çeken Ediş, “Araç kiralamak artık çok pahalı. Bir bêrîvan için aylık 500 TL istiyorlar. Bu ücreti ödeyemediğimiz için araç kiralayamıyoruz. Savaştan kaynaklı sürekli mazota zam geliyor ve bununla birlikte Türk parası da değer kaybediyor. Bu savaş ve krizden kaynaklı sonumuz ne olacak bilmiyoruz” diye konuştu.

Yaylamıza gidemiyoruz

Köyde 39 yıldır bêrîvanlık yapan 56 yaşındaki Zübeyde Ediş ise  akaryakıta yapılan zamlardan kaynaklı kendi yaylalarına gidemediklerini ifade ederek, “Yaylaya gidip koyunlarımızı sağmak istiyoruz ama yol ücretlerine yapılan zamdan kaynaklı gidemiyoruz. Mazot fiyatı pahalı için maalesef biz de bu rezaleti yaşıyoruz” dedi. 

Her akşam İHA 

Bunca zahmete rağmen yaptıkları peynirin kilosunu 50 TL’ye sattıklarını ama bu fiyata bile insanların alamadığını vurgulayan Ediş, “Daha önce bu dağlara, yaylalara gidebiliyorduk ve istediğimiz gibi kullanıyorduk. Ama şuan her şeyi bize zindan ettiler. Gençlerimiz batı metropollerine gidip çalışmak zorunda kalıyor. Çünkü burada bir yaşam bırakmadılar. Her akşam İnsansız Hava Araçları (İHA) üzerimizde uçuyor. Korkuyoruz, bu dağ başında öldürülsek kimin umurunda olacak ya da kim soracak? Benim doğduğum, büyüdüğüm köy şimdi bana yasak. Neden yasaklıyorlar?” diye konuştu. HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.