Krizin sorumlusu Ankara’dır

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türkiye’de ekonomik krizin derinleşmesiyle alım gücü kalmayan halk kadar esnaf da zor günler geçiyor.  Ekonomik krizin en fazla vurduğu esnaf ise pazarcı kadınlar.  Manisa’nın Salihli Halk Pazar’ında çalışan kadınlardan Fatma Okumuş, ekonomik krizin sorumlusunun Ankara’dakiler olduğunu belirterek,  “Benim yastık altında altınım yok” dedi.

MELİKE AYDIN / JINNEWS 

Türkiye’de ekonomik kriz, Dolar’ın da yükselmesiyle derinleşti. Krizden etkilenen halk kadar esnaf da ciddi olarak etkinlendi.

Satış yapabilmek için ürünlere düşük kar payı ekleyen esnaf, bu durumdan iktidarın sorumlu olduğunu söyledi.

Manisa’nın Salihli Halk Pazarı’ndaki çalışan kadınlar yaşadıkları ekonomik krizi anlattı.

Yapmazsak aç kalacağız

Emekli olduktan sonra aldığı bin 800 liralık aylık ile geçinemediği için pazarda çalışmaya başlayan Sehure Kahırtay, “Üç yıldır emekli oldum. 850 lira kira, 200 Lira elektrik ve su. Emekli maaşımdan bir şey kalmıyor. Bunun sorumlusu başımızdaki insanlar. 15 liraya alıyoruz, 2 buçuk lira karla satıyoruz. Yapmasak aç kalacağız” dedi.

Sorumlusu başımızdakiler

Köyden getirdiği peyniri pazarda satarak geçinmeye çalışan Ayşe Karakuş ise, kriz nedeniyle satışların düştüğünü söylüyor. Karakuş, “5 kilo peynir alan şimdi 1 kilo alıyor. İnsanlarımızın onu almaya bile gücü kalmadı. Sorumlusu başımızdakiler. Dünyayı bitirdiler. Bir şey söylesen asmak kesmek istiyorlar. İnsanlarımız kötü günler yaşıyor ama onlar için dünya güllük gülistanlık. Onlar altın kafeste yaşadıkları için dünyayı huzurlu sanıyor. Kimsede huzur yok, toplum bunu biliyor, ama yutuyor. Elde değil, cevap veremiyoruz. Kadınların durumu daha kötü” sözleriyle tepkisini dile getirdi.


 
Çoğu üniversite mezunu işsiz

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Şarap üretim teknolojileri ve bağcılık mezunu olan Özlem Buldu ise “Manisa’da yaşadığım halde iş bulamadım. Çoğu üniversite mezunu işsiz. Emek veriyorsun, okulu bitiriyorsun ama iş yok. Zam çok. Tereyağı köyde 60 liraydı şimdi 80 lira. Kim çıkartıyor bu kadar bilmiyorum” diye konuştu.

Benim yastık altında altınım yok

Köyden getirdiği ürünleri pazarda satmaya çalışan 70 yaşındaki esnaf Fatma Okumuş is krizden nasıl etkilendiğini şu sözlerle özetliyor: “Ekonomik krizin sorumlusu Ankara’dakiler. Her şeye zam. Çapalaması öldürüyor. Gübresi pahalı. Çiftçi ne yapsın? Toplayacak 10 liradan o satacak 12 liradan da biz satacağız ancak kazanacak. 5-10 kilo koyuyorum. Satarsak sattık satmazsak çöpe. Benim yastık altında altınım yok. Sabahın 07.00’sinde oturdum saat 17.00 kadar. 1952 doğumluyum hala çalışıyorum. Emekliliğim yok. Yaşlılara para vermiyorlar. Eşim ölürse bana verecekler. Eşimi mi öldüreyim? Başka türlü para yok, yaşlı maaşı yok. Ekonomik krizin sorumlusu ben değilim.” 


 
Yevmiyeyi zeytin peynire veriyoruz

Mevsimlik tarım işçisi Gurbet Türkan da pazardan temel ihtiyaçlarını alamadığını belirterek, “Yevmiyelerimizi zeytin ve peynire veriyoruz. Çocuklarımız yeterince doymuyor. Masraf çok, kırtasiye masrafı ve diğerleri de var. Çok zorlanıyoruz. Mutfak için yeteri kadar dolduramadık çantayı. Sorumlu Erdoğan” dedi. “Hepimiz şikayetçiyiz, bütün halk şikayetçi. Bu nedenle yaşamına son veren var” diyen Türkan, “Bu kış ne yapacak millet? Biz de 4 çocuk var” diyerek yaşan çaresizliğe dikkat çekti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.