‘Kûçikê Stalîn’ oyunu izleyiciyle buluştu

Kültür/Sanat Haberleri —

‘Kûçikê Stalîn’ oyunu

‘Kûçikê Stalîn’ oyunu

  • Alan Theatre ekibi tarafından hazırlanan “Kûçikê Stalîn” oyunu, Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi’nde seyirci karşısına çıktı.

Alan Theatre ekibi tarafından hazırlanan “Kûçikê Stalîn” oyunu, Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi’nde seyirci karşısına çıktı. Zinar Ataman’ın yazdığı ve oynadığı tek kişilik tiyatro oyunu, 1942’de Pavlov’un laboratuvarlarında aç bırakılan ve Alman tankların altında patlatılmak üzere eğitilen bir köpeğin gözünden, 1937’de Kızıl Kurdistan ve Ermenistan’dan Kazakistan’a sürgün edilen binlerce Kürt’ün sürgünü ve sonrasına mercek tutuyor. Oyun, bu sürgün sırasında Kürtlerin yaşadığı acı ve dramatik olayları odağına alarak, seyirciyi çetrefilli bir yolculuğa çıkarıyor.

Oyun, aynı zamanda sürgün öncesini, Kürtlerin kültüründe önemli bir yerde duran Dengbêjlik kültürünün yanı sıra yaşayış ve ilişki düzlemi ile değerlerine de işaret ediyor. Öte yandan oyunda, bir köpeğin insanlar ve doğa ile olan ilişkisi ve algılayış biçimi, hayata yüklediği anlam ile “sahiplik” olgusuna da dikkat çekiliyor. Oyunda, köpeğin sürgün ardından daha önce birlikte yaşadığı insanların yaşamını yitirmesi ve sonrasında ise bir anda içine hapsedildiği savaş ortamındaki gözlemlerine de yer veriliyor. Oyunda, ayrıca Sovyet  Sosyalist Cumhuriyetler Birliği lideri Josef Stalin’in aldığı kararlara ve yol açtığı yıkımlara da ışık tutuyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.