Kürt Doktorlar Birliği'nin kongresi üzerine

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kürt Doktorlar Birliği'nin gücüne ve iradesine iyi bir örnek, Dêrik Hastanesi'ndeki diyaliz ünitesinin genişletilmesi projesini Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile birlikte yönetmesidir. Bu, Suriye'de ilktir.

DERSİM DAĞDEVİREN

Almanya Kürt Doktorlar Birliği'nin 6 Aralık'ta Göttingen'de düzenlediği kongreye katıldım. Almanya'nın farklı bölgelerinden 35 doktorun bir araya geldiği kongre, birçok gerçekliği ortaya koyuyor. 

Birlik, 1987'de kuruldu ve kendini şöyle tarif ediyor: "Bizler, Kürt halkına yakın olan tıp doktorları, eczacılar, öğrenciler ve diğer sağlık alanı mesleklerinden kişileriz. Herhangi bir partiye, milliyete, inanç topluluğuna veya etnik gruba bağlı olmaksızın, kamu yararına faaliyet gösteren bir çatı altında bir araya geldik. Derneğimizin amacı, Kürtleri kendi ülkelerinde ve Almanya'da sağlık alanında desteklemektir." 

Üzücü bir tablo

Derneğin 100'ü aşkın üyesi var, ancak aidat ödeyenler bunların üçte biri bile değil. Almanya'da 1,5 milyon Kürt'ün yaşadığından yola çıkarak, 2013'ten bu yana Rojava'dan göç eden ve son yıllarda Bakur'dan gelen doktorları da eklersek, oldukça üzücü bir tablo ortaya çıkıyor. Bu sorunu meslek eksenli örgütlenmeleri bağlamında, yönetiminde yer aldığım Kürt Akademisyenler Ağı da dahil birçok kurumda görmek mümkün. 

Barış ve hekimler

Bu sorunların birden fazla sebebi var. Açılış konuşmasının hemen başında, derneğin siyasi tarafsızlığı ve parti politikalarından bağımsızlığı vurgulandı. Tarafsızlığı vurgulama hissine kapılmak hem üzücü hem de sorunlu. Örneğin bu vurgu beni yıllarca bu kuruma üye olmaktan uzak tuttu. Ki hekimlerin de siyasi görüşu olabilir, hatta olmalıdır da. Bu "Hekimlik Andı" olarak bilinen Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi ile kesinlikle çelişmez. Zaten tam da bunun gereği olarak doktorlar tavır geliştirmek zorundadır. Ottawa Şartı'na göre barış, sağlığın temel koşullarından biridir. Böylelikle hekimlerin barış için çalışması, çatışmalı süreçlerin çözüm çabalarına ve demokratik toplum inşasına doğrudan dahil olması elzemdir. Bu bağlamda Kürt Doktorlar Birliği'ni tarihi bir görev bekliyor. Bunu karşılayabilecek gücü ve iradesi de var. 

Örnek bir çalışma

Bunun iyi bir örneği Dêrik Hastanesi'ndeki diyaliz ünitesinin genişletilmesi projesini Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile birlikte yönetiyor olmasıdır. Uluslararası İşbirliği Kurumu, Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığının bir programı kapsamında dünya çapında klinik ortaklıkları destekliyor. Dêrik Hastanesi'ne sağlanan 100 bin euroluk destek, Suriye'deki bir hastane ile yapılan ilk iş birliğidir. 

Birlik güçlendirilmeli

Almanya Kürt Doktorlar Birliği'nin üye profiline baktığımızda ortaya çıkan olumlu bir sonuç daha var. Kurum, Kürdistan'ın farklı bölgelerinden gelen hekimleri buluşturuyor ve böylelikle ulusal birliğe de hizmet ediyor. Kurum aynı zamanda Almanya'da doğup büyüyen doktorları ülkeden gelen meslektaşları ile buluşturuyor. 

Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp başarıya, yani barışa, demokratik topluma ve ulusal birliğe endekslenmemiz ve Almanya Kürt Doktorlar Birliği'ni güçlendirmemiz gerekiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.