Kürt Edebiyatçılar Derneği 15 kentte temsilcilik açacak

Toplum/Yaşam Haberleri —

Rêdûr Dîjle

Rêdûr Dîjle

  • Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Rêdûr Dîjle, kültürel soykırım politikaları ile mücadele edeceklerini ve yeni dönemde 15 kentte temsilcilik açmayı planladıklarını söyledi. 

Kürt Edebiyatçılar Derneği, 10 Haziran’da 2’nci Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kongrede Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanlığına Fatma Taşlı Tunç ve Rêdûr Dîjle seçildi. Amed’de kurulan dernek 3 yıl boyunca Kürt edebiyatının gelişmesi, Kürt yazarların anması, Kürt edebiyatı ve cezaevinde edebi ürünler ortaya çıkaran yazarlarla dayanışma gibi birçok proje çalışmasına imza attı. Dernek, yeni dönemde de Kürt edebiyatının tanınması ve geliştirilmesi ile görünür kılınması ve arşivleme çalışmaları planlıyor. 

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Rêdûr Dîjle, Kürt edebiyatının bugün yaşadığı eksiklikler ve yetmezliklerin statüsüzlük ve dil üzerindeki baskılardan kaynaklandığının altını çizdi. Dîjle, “Kürt edebiyatı imkansızlıklar içerisinde oluştu. Bugün Kürtçe okuma oranı oldukça az ve Kürt yazarların okuyucuları da sınırlıdır. Burada da çok muazzam bir durum ortaya çıkıyor. Kürt edebiyatını oluşturanlar aynı zamanda onu okuyanlardır. Bir yazar düşünün, birçok ürün oluşturuyor, ama okuyanı yok. Başka yazarlar böyle bir durumda edebiyatı bırakır. Ancak Kürtlerde bu durum tam tersidir. Kürtlerin okulları olmasa da Kürtçe okuma oranları çok az olsa da yine de her yıl yüzlerce edebi ürün ortaya çıkarılıyor. Her ne kadar Kürt yazarların okuyucuları olmasa da gelecek nesiller için bir külliyat oluşturmaya çalışıyorlar. Gelecek nesiller bu külliyat üzerinden birçok şeyi ortaya çıkaracak” diye belirtti.

Daha görünür olacağız 

Kürt Edebiyatçılar Derneği’nin Kürt edebiyatının gelişmesi ve yazarlara destek için kurulduğunu anımsatan Dîjle, kongreyle birlikte eksik kaldıkları alanları güçlendirmeyi planladıklarını vurguladı. Dîjlê, “Yeni kongrede ‘Edebiyatın toplumun ruhu’ tespitini yapmıştık. Dernek olarak o ruhu daha görünür kılmak istiyoruz. Kürt toplumu ve ulusunun kendi edebiyatını, çalışmalarını daha iyi tanıması ve gelişimini görmesi için çalışmalarımız olacak” diye konuştu. 

15 kentte temsilcilik

İlk olarak derneğin üye sayısını arttırmak ile işe koyulduklarını belirten Dîjle, derneğin üye sayısını bir ay içerisinde iki katına çıkardıklarının bilgisini paylaştı. Bunun yanı sıra hem derneğin hem de Kürt edebiyatının görünür olması için farklı kentlerde temsilcilik açmayı planladıklarını söyleyen Dîjle, “Bu kapsamda farklı kentlerde yüze yakın kişiyle temasa geçtik. Temasa geçtiğimiz kişilerde bu çalışmaları yürütme iradesi gösterdi. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında 15 kentte arkadaşlarımız temsilcilik için hazırlanıyor. Bunlar arasında Ankara, İstanbul, Bursa gibi kentler de var. Sonrasında bunu mekânsal olarak genişleteceğiz. Amed’i de bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Cezaevlerinin sesi olacağız 

Dernek bünyesinde 3 ayrı komisyonla çalışmalara başladıklarını vurgulayan Dîjle, şu bilgileri paylaştı: “Bu komisyonlardan biri veri ve dokümanter çalışması yürütecek. Bu komisyon ile arşiv oluşturmaya çalışacağız. Kurdistan’ın 4 parçasında, Avrupa’da ve diğer ülkelerde ne kadar Kürt yazar varsa, onların tespit edilmesi ve onların doğum tarihinden yaşamı boyunca hangi çalışmaları yaptığına dair verileri toparlamaya çalışacağız. Çalışma tamamlandıktan sonra kamuoyuna açacağız ve bundan faydalanmak isteyenler, çalışma yürütmek isteyenler yararlanabilecek. Kürt Kadın Edebiyatçılar Komisyonu da ne kadar Kürt kadın yazar varsa onlarla temasa geçip, kadının kalemini daha görünür kılmaya çalışacak. Cezaevinde bulunan Kürt yazarlara dair komisyonumuzda, cezaevleriyle her türlü teması oluşturarak, dışarıda onların sesi olmaya çalışacak. Onlar için eylemler yapmak, çalışmalarına her türlü desteği verebilmek, cezaevinde oluşturulan edebi ürünleri daha görünür kılmak istiyoruz. Cezaevinde yazılan edebi ürünler, Kürt edebiyatının önemli bir kısmını oluşturuyor. Direniş edebiyatıdır. Kürtler yıllardır hakları ve statüsü için bedel veriyor ve bu direniş önemli bir yer tutuyor.”

BERİVAN ALTAN - BAZİD EVREN - MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.