Kürtçe için direnirsek kazanırız

Toplum/Yaşam Haberleri —

ARİ-DER’in Eşbaşkanı Elif Kıvırcık

ARİ-DER’in Eşbaşkanı Elif Kıvırcık

  • Kültür ve Dil Araştırmaları Derneği (ARİ-DER) açıldığı 2018 yılından bu yana, Kürtçe eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugüne kadar birçok kişiye Kürtçe eğitim veren ve mezun eden ARİ-DER’in Eşbaşkanı Elif Kıvırcık, Kürt halkının anadile daha fazla sahip çıkmaya, yasak ve engellemelere karşı tutum almaya çağırdı. 

ROJDA AYDIN - JİNNEWS/ BATMAN

Kültür ve Dil Araştırmaları Derneği (ARİ-DER) açıldığı 2018 yılından bu yana, Kürtçe eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugüne kadar birçok kişiye Kürtçe eğitim veren ve mezun eden ARİ-DER’in Eşbaşkanı Elif Kıvırcık, Kürt halkının anadile daha fazla sahip çıkmaya, yasak ve engellemelere karşı tutum almaya çağırdı. 

ARİ-DER olarak açıldıkları ilk günden bu yana çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyleyen Elif Kıvırcık, “Bizim tutumuz ve ortak direnişimiz yasak ve engellemeleri boşa çıkarır. Dile yönelik baskı ve basit yaklaşımlar tüm Kürtlere karşı saygısızlık ve ahlaksızlıktır. Eğer biz dilimize ve kültürümüze sahip çıkmazsak başkaları gelir kendi çıkarları doğrultusunda bizim adımıza konuşur. Bizim buna yol vermememiz gerekir. Gücümüz var. Bizler Kürt halkı olarak kendimize inanıyoruz ve bunda başarılı da olacağız” dedi. 

Kürtçe için hep direneceğiz 

Türk iktidarının yıllardır Kürtçe üzerinde asimilasyon politikaları yürüttüğünü söyleyen Kıvırcık şöyle konuştu: “Kürtçe dilimiz bizim için vazgeçilmezdir. Bilsinler ki biz her zaman bunun için direneceğiz. 2016 yılından bu yana tüm kurumlarımızı kapattılar. Kürtçe tüm tabelalar kaldırıldı ve değiştirildi. Dilimizi yok etmek istiyorlar. Ama biz de sonuna kadar dilimize sahip çıkacağız. Çünkü dil ve kimlik insanın varlığıdır” dedi. 

 

Parklarda bile dil için çalıştık

ARİ-DER olarak farklı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kıvırcık devamında şunları dile getirdi: “ARİ-DER 2018’de açıldı. O günden bu güne kadar çalışmalarımız hiç aksamadı, durmadı. Bugüne kadar birçok dil programı gerçekleştirdik. Panel, sempozyum, şölen ve yarışmalar düzenledik. Şimdi de bu çalışmalarımız sürüyor. Yine sadece dernekte çalışma yapmadık. Parklarda da dil çalışması yapıyoruz. Halkımızı bilinçlendiriyoruz. Çalışmalarımız bugün de sürüyor. Her hafta öğrencilerimize kurs veriyoruz.”

Başvurular çok yoğun

Batman halkının dile büyük önem verdiğini ve duyarlı yaklaştığını kaydeden Kıvırcık, “Batmanlılar gerçekten de Kürtçeye karşı çok duyarlı. Batman’da bu dernek açıldığında, halk çok mutlu oldu. Çünkü dil kurumlarımız kapatılmıştı ve eğitim görecekleri bir yer yoktu. Bu yüzden de derneğe büyük ilgi gösteriyorlar. Dillerine çok önem veriyorlar. Böyle olunca başvurular da yoğun oluyor” ifadelerini kullandı. 

96 öğrenci mezun oldu 

Kıvırcık Eylül ayında öğretmenlik kursu, kültür ve edebiyat kursu da açacaklarını belirtti ve ekledi: “Geçtiğimiz ay yaklaşık 96 öğrenci mezun oldu ve belgelerini aldı. Şu anda da 40 öğrencimiz var. Dernekte 14 öğretmen eğitim veriyor. Öğretmenlik kursu başladığında öğretmen sayısı da artacak. Yazın yine parklarda da çalışma yürüteceğiz.  Halkımıza çağrımız güçlü bir tutum alma zamanıdır bu dönem. Tüm halkımızı derneğimize bekliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.