Kürtler Önderleri için ayakta

Yurt Dışı Haberleri —

Cenevre'de Öcalan eylemi

Cenevre'de Öcalan eylemi

  • Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı hakkında sosyal medyada çıkan iddiaların aydınlatılması istemiyle birçok merkezde eylemlerini sürüdürüyor.

 

Başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları Kürt Halk Önderi’nin sağlığı hakkındaki iddialar nedeniyle bir an önce İmralı ile görüşme yapılmasını istedi. Alanlara çıkan Kürtler, “Önder Öcalan kırmızı çizgimizdir” diyor.

 

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de TCŞ ve TekoJIN çağrısı ile Kürdistanlılar ve enternasyonalist gençler bir eylem düzenledi.

Alexanderplatz'da düzenlenen eylemde gençler, "Önder Apo'suz yaşamı kabul etmiyoruz, kesintisiz eylemlere devam edeceğiz. Önderliğimizden haber alana kadar her gün bir yerde olacağız" dedi. Eylemde sürekli "Be Serok jiyan na be”, “Biji Serok Apo”, “Eslebe Öcalan" sloganları atıldı.

 

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de gençlik hareketi aktivistleri Schlossplatz’da bir araya geldi. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne ilişkin pankartlar ile Öcalan posterlerinin taşındığı eylemde sık sık “Bijî Serok Apo” ve Almanca “Yaşasın Öcalan” sloganları atıldı.

 

MAINZ

Almanya’nın Mainz kentinde merkezi tren istasyonu önünde YXK ve JXK çağrısı ile bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları düzenledikleri bir miting ile tecridi protesto etti.

“Öcalan’ın sağlığı bizim sağlığımızdır, Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” yazılı pankart ile Öcalan bayraklarının taşındığı eylemde derhal İmralı ile görüşme gerçekleştirilmesini istedi.

 

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Önderleri Öcalan’dan sağlıklı bir haber alıncaya kadar eylemlerini büyüterek sürdüreceklerini belirtti.

 

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Kürdistanlılar Öcalan için alanlara çıktı. HBF önünde düzenlenen eylemde yapılan konuşmalarda Öcalan’ın sağlığına ilişkin kaygılar dile getirildi ve bir an önce avukatları ile görüşmesi gerektiği belirtildi.

Başta CPT olmak üzere uluslararası kurumların görevlerini yerine getirme çağrısının da yapıldığı eylemde MLP ve Die Linke aktivistleri de katıldı.

 

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Kürdistanlılar eylemlerini sürdürüyor. Europagalerie önünde bir araya gelen Kürdistanlılar faşist Türklerin provokasyonuna rağmen, Öcalan’ın bir an önce avukatlarıyla görüşmesi gerektiğine dikkat çekti.

CPT ve Alman devletine de harekete geçme çağrısında bulunan Kürdistanlılar hafta boyunca saat 18.00’da Europagalerie önünde eylemde olacak.

 

HILDESHEIM

Eylemin yapıldığı diğer bir merkez de Hildesheim kentiydi. Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kırılması ve ailesi ile avukat görüşmelerinin gerçekleşmesi için Angouleme Meydanı’nda buluşan Kürdistanlılar ve dostları kaygı ve öfkelerini dile getirdi.

Eylemde TJK-E ve Demokratik Güç Birliği adına konuşmalar yapıldı.

 

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısı ile Öcalan ile bir an önce görüşme gerçekleşmesi için Kürdistanlıların kesintisiz eylemleri sürüyor.

 

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde TCŞ ve TekoJIN aktivistleri, Öcalan ile avukat ve aile görüşmesinin gerçekleşmesi talebiyle eylemde. Albertplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan ile derhal iletişime geçilmesi ve avukatları ile ailesinin İmralı’ya gitmesinin sağlanmasını istedi.

Avrupa’daki kurumların acil harekete geçmesi ve hukuk dışılıklara karşı yasaların uygulanması çağrısında bulunulan eylemde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

 

LONDRA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit İngiltere’nin başkenti Londra’da kitlesel bir eylemle protesto edildi. Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Kürtler ve dostları Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya geldi.

Sık sık “Biji Serok Apo”, “Kahrolsun faşizm” sloganlarının atıldığı eyleme, Halkların Birleşik Devrim Hareketi ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

HBDH adına yapılan konuşmada “Sayın Öcalan’a yönelik kaygılarımız büyüktür. Öcalan onurumuzdur. Hiçbir zulümkarın yaptığı yanına kar kalmaz. Halklar hesabını sorar. Derhal Öcalan üzerindeki tecrit kalkmalı ve görüşme sağlanmalıdır” denildi.

Britanya Kürt Halk Meclisi Eş Başkanı Ercan Akbal ise “Erdoğan diktatörü ve etrafındaki faşistler bilmelidir ki, önderliğimize ilişkin en küçük olumsuz bir haberde Kürtler dünyayı yıkacaktır, kimse bizim tavrımızı sınamasın” dedi.

Britanya Kürt Halk Meclisi Eş Başkanı Elif Sarıcan ise “Sosyal medyada yapılan provokasyonlar Kürt halkının huzurunu bozmaktadır. Önderliksiz bir yaşamı asla düşünmeyen Kürt halkı Önderlerinden derhal haber almazsa çok ciddi eylemlilikler içerisine gidecektir, faşist Erdoğan rejimine dünyayı dar edecektir” ifadelerini kullandı.

 

CENEVRE

İsviçre'nin Cenevre kentinde Kürdistanlıların her Çarşamba sürdürdüğü oturma eylemini Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) devraldı. Eylemde sanal medyada Öcalan’a ilişkin paylaşılan haberlere karşı bir an önce aile ve avukat görüşmesinin gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekilerek, Avrupa devletlerine sorumlulukları hatırlatıldı. Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına bir konuşma yapan Zozan Derîk şunları belirtti: “Bugün 4 parça Kürdistan’dan Kürt halkı Önderliğinin yaşamına ilişkin kaygılarını dile getirmek için alanlara çıkarken Avrupa devletlerinin tecrit işkencesine karşı suskunluğunu da protesto etmektedir. Önderliğimizin esaret altında tutulmasının ve tecrit işkencesinin esas muhatabı bu devletlerin kendileridir.”

BM önündeki eylemden sonra Türk devletinin Garê’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarında şehit olan HPG gerillası Xabûr Dêrik (Cabbar İsmail Muhammed) anıldı.

 

MARSILYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, Önderleri Öcalan için aralıksız bir şekilde eylemlerini sürdürüyor. Canabierre Meydanı’nda düzenlenen bir miting ile tecrit protesto edildi.  “Öcalan’ın sağlığı bizim sağlığımızdır, Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” yazılı pankart ile Öcalan’ın flamalarını taşıyan halk, eylem boyunca bildiri de dağıttı.

 

LORIENT

Fransa’nın Lorient kentinde de Kürdistanlılar ve dostları eylemdeydi. Place Aristide-Briand’da yapılan eylemde “Önderliğimizin özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Bu durum netleşene kadar, Önderliğimizin kendisinden doğru haber alanına kadar alanlarda olacağız” denildi. CDK-F tarafından hazırlanan bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

 

GRIGNY

Fransa’nın başkenti Paris’in Grigny banliyösünde TCŞ ve TEKO-JIN öncülüğünde sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi, Grigny National anayolu trafiğe kapatıldı. Gençler, Önderleri Öcalan üzerindeki tecrit kalkana kadar, avukatları ile yüz yüze görüşme yapılana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

 

EVRY

Paris’in Evry banliyösünde bir araya gelen gençler, National 7 au Niveau anayolunu trafiğe kapattı. Gençler, “Önder Apo avukatları ve ailesi ile görüşünceye ve özgürlüğüne kavuşuncaya kadar eylemde olacağız” açıklamasını yaptı.

 

BORDEAUX

Gençlerin eylemde olduğu diğer kentte Bordeaux idi. Place de La Bource’da yapılan eylemde bildiriler dağıtıldı, sık sık  “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe”, “Liberte Pour Öcalan” sloganları atıldı.

 

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da Kürdistanlılar ve İtalyanlar ortak düzenledikleri bir eylem ile Öcalan’a uygulanan tecridi protesto ederken, bir an önce avukat ve aile görüşmesinin yapılması çağrısında bulundu.

Piazza di Montecitorio’da düzenlenen eylemde COBAS İşçi Konfederasyonu adına Vincenzo Milucci, Rete Kurdistan adına Osvaldo Giuiano ile Kürdistan Informasyon Bürosu’ndan Yılmaz Orkan birer konuşma yaptı.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve CPT’ye de görevini yerine getirmesi çağrısı yapılan eylemde İtalya hükümeti ve parlamentosunun dışişleri bakanlığı nezdinde harekete geçmesi de istendi.

 

MACARETTA

İtalya’nın Macareta kentinde de İtalyanlar mahkeme karşısına Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle bir pankart astı.

 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.