Landgraaf'ta görkemli buluşma

Kültür/Sanat Haberleri —

30. Uluslararası Kürt Kültür Festivali / Foto: Murat MANG

30. Uluslararası Kürt Kültür Festivali / Foto: Murat MANG

  • Bu yıl 30'uncusu düzenlenen festivalde, yine halaylar çekildi, şarkılar söylendi, gerillanın direnişi selamlandı. Öcalan’a özgürlük sloganları ise hiç dinmeden devam etti. Kurulan sahnede ise şehid PAJK Meclis üyesi Bêrîvan Zîlan ve KJK Yürütme Konseyi Üyesi Delal Nurhak aramızdaydı. 

ERDAL BAZ/ERKAN GÜLBAHÇE

 

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Cumartesi günü Hollanda’nın Landgraaf kentindeki Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nde buluştu. Bu sene 30'uncusu düzenlenen festival şiarına uygun bir program ve katılımla gerçekleşti. Almanya, Hollanda, İngiltere, Belçika ve Fransa’dan kilometrelerce yol kat edip festival alanına gelen on binler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan etrafında kenetlendi ve özgürlük talebini haykırdı. 

Kürdistan’da savaşın doruğa çıktığı 90’larda başlayan, ilki Almanya’nın Bochum kentinde gerçekleşen ve yaklaşık 100 bin kişiyi buluşturan festival her yıl Avrupa’da geleneksel olarak devam ediyor. Uluslararası Kürt Kültür Festivali bu yıl ise Hollanda’da "İşgale ve katliama karşı Kürdistan’ı savunalım, Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlayalım" şiarıyla gerçekleşti. 

Bütün yollar Landgraaf’a çıkıyor

Langraaf kasabasında düzenlenen festivale katılmak için uzak kentlerden gelenler geceden yola koyuldu. Kimi otobüslerle, kimi kendi araçlarıyla festivalin yolunu tuttu. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber ilk otobüsler alana girmeye, alan dolmaya başladı. Program başlayana kadar halaylar çekildi, atılan sloganlarla gerillanın Kürdistan’daki direnişi selamlandı. Öcalan’a özgürlük sloganları ise hiç dinmeden devam etti. Alanda dalgalanan Öcalan bayraklarının yanısıra birçok kişinin de ellerinde Öcalan posterleri vardı. 

 

 

Öcalan ve şehitler için

Alana kurulan sahneye üzerinde “Öcalan’a Özgürlük” yazan dev posteri asılırken, yanında ise Türk devletinin kimyasal silahlarla katlettiği 31 gerillanın fotoğrafları yer aldı. Sahnenin sağında ve solundaki pankartlarla ise şehid PAJK Meclis üyesi Bêrîvan Zîlan ve KJK Yürütme Konseyi Üyesi Delal Nurhak aramızdaydı. 

Ey Reqîp marşı ardından kitle hep bir ağızdan "Şehid namirin" sloganı atarken, Kürdistan dağlarında işgale karşı direnen gerillalar dakikalarca "Bijî Berxwedana Gerilla” sloganı ile selamlandı. 

Kürdistan’ın evlatları yerle bir edecek

Festivalin açılış konuşmalarını KCDK-E Eşbaşkanları Yüksel Koç ile Fatoş Göksungur yaptı. İşgale karşı gerilla direnişinin doruğa çıktığı bir dönemde gerçekleşen festivalin gerçekleştiğini vurgulayan Koç, "Bu direnişe sahip çıkmak hepimizin ahlaki, politik ve vicdani görevidir" dedi. "Bu festival, ihanet çizgisine de bir cevaptır" diyen Göksungur ise "Her alanda bu mücadeleyi büyüterek devam ettirmemiz, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü haykırmamız gerekiyor" diye konuştu. Ekolojik katliama karşı Cudi’ye  yürüyen  halkı da selamlayan Göksungur, "Kürdistan’a karşı topyekün bir saldırı var. Ancak Kürdistan’ın evlatları bu faşizmi yerle bir edecek" diye ekledi. 

 

Uzun Yürüyüş Eylemcileri

 

Uzun yürüyüşçüler de oradaydı

Almanya’da 6 gün boyunca Öcalan’a özgürlük talebiyle Uzun Yürüyüş gerçekleştiren Kürt ve enternasyonalist gençler Öcalan ve PKK bayraklarıyla sahneye çıktı. Gençler adına bir konuşma yapan Çekdar Serhat, Apocu gençliğin hiçbir zaman baş eğmeyeceğini söyledi. 

 

Xoşnav ATA

 

OPCW harekete geçene kadar

Türk devletinin kimyasal silah saldırısında iki gerilla yeğenini şehit veren ve 5 Ağustos’tan beri OPCW önünde eylemde olan Xoşnav Ata da konuşmacılar arasındaydı. Ata, "OPCW, Türk devletine karşı harekete geçene kadar eylemime devam edeceğim" diyerek, eylemi büyütme çağrısında bulundu. 

 

Abdullah ÖCALAN'a Özgürlük İnisiyatifi

 

Öcalan özgür olmalı

Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisitiyafi üyelerinden oluşan kalabalık bir grup de ellerinde Öcalan posterleriyle sahneye çıktı. Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı Profesör Kariane Westrheim yaptığı konuşmada, "Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkının ve bizim özgürlüğümüzdür. Öcalan sadece kendi halkı için değil koca bir tecridin içinde bile dünya adına konuşuyor” dedi.

‘Afrika’nın güneyinden selam getirdim’

"Size Afrika’nın güneyinden selam getiriyorum" diyerek konuşmasına başlayan Güney Afrika Kürt Dayanışma Grubu adına Fazela Mahomad ise şöyle konuştu: "Sömürgeci iktidarlar 27 yıl boyunca Mandela’yı tutsak ettiler. Bir resmini bile basmamıza izin vermediler. Onu unutmamızı istediler ama biz unutmadık. Bugün aradan geçen onlarca yıl boyunca sizin Abdullah Öcalan’ı unutmadığınız gibi.”

Zılgıtlarla selamlandı

Konuşmalar sonrası KCK Eşbaşkanları Besê Hozat, Cemil Bayık, PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan ve HPG Anakarargah Komutanı Murat Karayılan’ın festivale yolladığı video mesaj alanda gösterilirken kitleden sloganlar ve zılgıtlar yükseldi. 

 

*****

Dengbêj Divanı
Koma Rojava

100’ü aşkın sanatçı

Festivalin kültür programı ise bu yıl 30. yıla özel bir konseptle, zengin bir içerikle gerçekleşti. Sahnedeki kültürel etkinliklerin startını dengbêjler yaptı. İlk olarak Dengbêj Diwanı sahne aldı. Hozan Şemdîn, Derweş Serhedi, Maruf’un da aralarında olduğu dengbêjler birbirinden güzel klasikleri seslendirdi. Bu sene bireysel sanatçılar değil Kürdistan’ın parçalarından gruplar festivalin konuğu oldu. Yüzü aşkın sanatçı sahne performansıyla göz doldurdu.

Halaya devam

Festivalde aniden bastıran yağmur sebebiyle zor anlar yaşansa da, kitle coşkusundan hiçbir şey kaybetmeyerek yağan yağmura rağmen halay ve sloganlarına devam etti. Açılan yüzlerce şemsiye ve yağmur altında çekilen halaylar renkli görüntülere yol açtı.

Yazarlara ilgi yoğundu

Festival alanın üç tarafı ise stantlarla doluydu. Geçen yıllarda görülen yığılma ve sıra yoktu. Kitap standlarının da kurulduğu festivalde onlarca yazar kitaplarını imzaladı. Kürdistan ve Türkiye zindanlarında bulunan tutsakların çıkardığı karikatür mizah dergisi Golik de standlarda yerini aldı.

1992’de yapılan ilk festivalden bugüne kadar her yıl kurulan Amele’nin kıl çadırı yine alandaydı. 

Dönüş yolunda coşku devam etti

Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi her festivalin de bir dönüşü var. Saatlerce süren yolculuktan sonra festivalde halaylar çekip yağmurda ıslanan kitle dönüş yolunda da coşkusunu kaybetmedi. Dönüş yolunda yine şarkılar söyleyip her durulan yerde halay çekmeye devam edildi. Bitmeyen coşku seneye daha da güçlü katılım sözü verilerek sona erdi. 

 

*****

Xalê Salman

ARGK bayrağı ile geldi

Alanda gezinirken her festivalde Kürt Özgürlük Hareketi’ni temsil eden bayrakları taşıyan Xalê Selam’a denk geliyoruz. İsviçre’nin Bern kentinden buraya geldiğini dile getiren Xalê Selam 1992 dahil bugüne kadar yapılan hiçbir festivali kaçırmadığını söylüyor. Xale Selman, taşıdığı ARGK bayrağını göstererek bu bayrağı 1992 yılında beri her yıl tüm festivallerde dalgalandırdığını gururla söylüyor. 

 

*****

Bu atmosfer hiçbir yerde yok

İtalya’dan kalabalık bir grupla festivale gelen İtalya Öğretmenler Sendikası üyesi Nikola Giua ve Gian Luici Deina, festivalden çok etkilendiklerini belirttiler. 

 

*****

Çocuklarım da folklor ekibinde

Kobanêli Seyran Gülistan ise festival alanında "Önder Apo’ya özgürlük" diyerek imza topladı. 1992’den bu yana sadece tek bir festivali kaçırdığını belirten Gülistan, "O gün bugündür çalışmaların içindeyim, gücüm yettiğince de olacağım" diyor. Festivale ailece geldiklerini belirtirken, çocuklarının da sahneye çıkan folklor ekibi içinde olduğunu da gururla ekliyor. 

FOTO: ERKAN GÜLBAHÇE/ZAHİT EKİNCİ/MURAT MANG/PERVİN YERLİKAYA/ŞAHİN BOZLAR/ERDOĞAN ZAMUR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.