Londra’da dayanışma ağları örülüyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Britanya Kriz Masası

Britanya Kriz Masası

  • Britanya’nın birçok kentinde Kürt, devrimci, sol ve Alevi kurumları Kurdistan ve Türkiye’deki depremin yaralarını sarmak için Kriz Masası oluşturarak kampanyalar başlattı.
  • Londra’da yaşlısından gencine, öğrencisinden işçisine herkes merkez üssü Kurdistan olan depremin yaralarını sarmak için yardım ve bağış kampanyalarına aktif olarak katılıyor.

DİREN DİCLE ERDEN/LONDRA

Kurdistan ve Türkiye’deki deprem büyük can kayıplarına ve yıkıma yol açarken, Avrupa’daki demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri, aktivistler de depremin yaralarını sarmak için harekete geçti. Britanya’da başta Londra olmak üzere birçok kentte dayanışma ve yardım kampanyaları düzenleniyor.

Britanya’da özellikle Kürt Toplum Merkezleri ve bazı yöresel dernekler tarafından Heyva-Sor’un banka hesapları üzerinden dayanışma ve acil yardım çağrıları yapılıyor. Bunun yanı sıra kentte Kürt Halk Meclisi, Gik-Der, Day-Mer, Dersim-Der, Alevi Federasyonu, Cemevi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Dersim-Der Alxaslılar ve Kürecikliler gibi birçok kurum da nakdi yardım kampanyaları başlattı.

Britanya Demokratik Güç Birliği’ni oluşturan kurumlar da Britanya Alevi Federasyonu (BAF) yerleşkesinde Kriz Masası oluşturdu. İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark Demirci’nin de yer aldığı Kriz Masası, birçok uluslararası yardım örgütü ile görüşmelerde bulunarak, depremzedelerin acil ihtiyaçlarına destek verilmesi için çalışmalar da bulunacak.

Nakdi yardım yapalım

Sosyal medya hesaplarından halka çağrıda bulunan Kriz Masası, Heyva-Sor başta olmak üzere yardımların resmi kurumlar üzerinden ve nakdi yardım yapılmasını talep etti. Kurumlar geçmiş yıllarda deprem ve benzeri felaketler için toplanan yardım TIR’larının gümrüklerde bekletildiği ve el konulduğunu hatırlatarak, yardımların nakdi olmasının ihtiyaçların bölgeden temin edilmesinin daha yararlı olacağını ifade etti. Yardımlara ülkeye girişte “AFAD tek yetkili” ve OHAL gerekçe gösterilerek el konuluyor.

Ne yapacaksak bugün yapmalıyız

Kürt Halk Meclisi de depremzedelere yardımların ulaşması için Kürt Kızılayı Heyva-Sor üzerinden bağışların yapılması için yoğun bir çalışma yürütüyor. Londra’da KCC binasında Heyva-Sor tarafından Kriz Masası oluşturulurken, bağış fişleri ile nakit yardımlar da kabul ediliyor. Londra Kürt Halk Meclisi eşbaşkanları Türkan Budak ve Baran Pazarcık, “Şiddetli bir depremle birçok kentimiz yıkıldı, binlerce insanımız hayatını kaybetti ve binlercesi hala yaralı durumda. Tarifi olmayan bir yıkım ve acı yaşadık. Depremin yaşandığı her şehir ilçe ve köyde acil ve ciddi bir yardıma ihtiyaç var. Vicdan sahibi her insanımızı bu sese kulak vermeye ve kayıtsız kalmamaya çağırıyoruz. Duyarlı ve sorumlu bir yaklaşımla yaralarımızı sarabilir ve acımızı hafifletebiliriz. Kim ne yapabiliyorsa bugün yapmalıdır” dedi.

 

Heyva Sor’a ulaştıralım

Kürt Halk Meclisi özellikle nakdi yardım yapılmasının önemine vurgu yaparak, Heyva-Sor’un merkezi banka adresinin kullanılması istedi. Bağışta bulunmak isteyenler için şu adres verildi: Heyva Sor a Kurdistanê e. V. 

Kreissparkasse Köln

Konto. Nr: 40 10 481

BLZ: 370 502 99

IBAN: DE49 3705 0299 0004 0104 81

BIC/SWIFT: COKSDE33XXX”

Canlarımıza can olalım

Demokratik Güç Birliği’nde yer alan kurumlar da sosyal medya hesapları, çağrılar ve toplantılar ile kurumsal olarak depremzedelere ulaştırmak amacıyla banka hesaplarını paylaştı. Kurumların hesaplarında toplanacak olan bağışlar Kriz Masası’nın organizasyonu ile depremzedelere ulaştırılacak. Cemevi Başkanı Filiz Koç, depremin olduğu ilk dakikadan bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. “Tam da şimdi halkımızın bizlere ihtiyacı var. Bizler dayanışmayı büyüteceğiz. Tüm canlarımıza can olma günüdür. Özellikle nakdi yardım üzerinden çalışmamız yürütüyoruz” diyen Koç şu uyarıda bulundu:

Cemevlerine aktarılıyor

“Edindiğimiz tecrübeden biliyoruz ki, bizler buradan eşya gönderdiğimizde maalesef ya ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor ya da engellemeler ile karşı karşıya kalıyor. Ancak bugün Alevi örgütleri olarak topladığımız yardım aciliyetine göre ilgili cemevlerine aktarılıyor ve oradan yardımlar temin edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Gün dayanışma günüdür. Yaralarımızı dayanışma ile saracağız.”

Gençler ve öğrencilerden dayanışma

Londra’daki Kurdistan ve Türkiyeli sol ve devrimci kurumların gençlik örgütleri de tren istasyonlarının girişlerinde depremzedeler için yardımlar topluyor.

Britanya’daki dayanışma ağlarına Kürt Alevi gençleri de destek veriyor. SOAS Üniversitesi’nde bir grup Kürt genç öğrenci, harçlıklarından biriktirdikleri paraları Heyva-Sor’a ulaştırdı.

Yardımı ücretsiz götürecekler

Yine Alxaslı ve Tilkili gençler  battaniye, uyku tulumu, portatif ısıtıcılar, çocuk bezi ve maması gibi temel ihtiyaçlardan oluşan yardım paketlerini evlerden toparlayarak ücretsiz taşıyacağını açıklayan kargo şirketlerine ulaştırdı.

NHS doktorları aşevi oluşturdu

Londra’da Kürt doktor İbrahim Yahli ise Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) bağlı bir grup doktor ile birlikte bir dayanışma ağı ördü. Doktorlar, Urfa ve Suruç’ta tüm giderlerini kendileri karşılayarak halka yemek dağıtılmasını sağlayan bir aşevi oluşturdu. Birçok esnaf da su ve gıda satın alınarak deprem bölgesine ulaştırılmasını sağlıyor.

Exeter, Manchester, Brighton, Liverpool

Britanya Kürt Halk Meclisi tarafından Londra dışındaki birçok kentte de Heyva-Sor standları kurularak bağış toplanıyor. Exeter Kürt Toplum Merkezi tarafından açılan standda hem depremin boyutları hakkında bilgi verildi hem de bağış toplandı. Yine Liverpool, Manchester ve Brighton gibi kentlerde de bağış çalışmaları sürüyor. Liverpool Kürt Toplum Merkezi’nin oluşturduğu Kriz Masası, kilise, cami, sosyal kurum ve dernekler ile görüşerek yardım ve bağışların Heyva-Sor’a ulaşmasın sağlıyor.  İskoçya Kürt Toplum Merkezi de standlar açacak yardımlar toplayacak.

Zorlukları birlikte aşacağız

Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Miraz Serhat halkın kendi kaderine terk edildiğini belirterek, “Halkımızı bu faşistlerin insafına terk edemeyiz. Halkımız ile birlikteyiz. Gün dayanışma günü birlikte olma günüdür. Gün halkımızın acılarını anlama ve onlarla birlikte yaralarımızı sarma günüdür. Bugün Kurdistan’daki bu felakete karşı seferberlik halindeyiz. Halkımızla ekmeğimizi, aşımızı paylaşacağız bu zor günleri de aşacağız” dedi ve herkesi kampanyaya katılmaya davet etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.