Maymun çiçeği 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Maymun çiçeği hastalığı genellikle virüsle enfekte olmuş bir hayvandan insana geçer. Bu hastalığa neden olan virüsün adı Monkeypox.

Covid-19 pandemisi hala sürerken maymun çiçeği ismli hastalık tedirginlik yaratmaya başladı. Bu hastalığa neden olan virüsün adı Monkeypox. Bu virüs tarihte görülen en geniş yayılımayı gösteren ve en çok ölüme sebep olan bulaşıcı bir hastalık olan çiçek hastalığına yol açan virüs ile aynı aileden gelmektedir. Çiçek hastalığı aşı sayesinde yeryüzünden yaklaşık 40 yıl önce silindi. 

Maymun çiçeği hastalığı kemirgenlerden köken alır. Kirpi, sincap, hamster vb hayvanlar kemirgenler kategorisinde yer almaktadır. 1958 yılında bir araştırma için maymun kolonileri tutulmuş. Bu hayvanlarda çiçek hastalığına benzer belirtileri içeren salgın görülmüştür.

Hastalık bundan dolayı maymun çiçeği olarak adlandırılmıştır. İnsanlarda ise hastalık ilk defa 1970 yılında görülmüştür (Kongo'da 9 aylık erkek çocuğunda). Bu tarihten itibaren hastalık genellikle Afrika kıtasında - özellikle tropikal yağmur ormanlarının yer aldığı Batı ve Orta kesimlerinde (Nijerya, Kongo, Kamerun gibi ülkelerde) - tek tük vakalar biçiminde görülmüştür. Hastalık genelde bu bölge ile sınırlı kalıyordu. Nadir olarak bölgeden hayvanların başka yerlere gitmesiyle virüs dünyanın farklı yerlerine ulaşabilmekteydi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği bilgilere göre hastalık ilk defa 2003 yılında Afrika kıtası dışında (Ghana ve ABD) görülmüştür. Bu vakalarda insandan insana bulaşı görülmemiştir, hastalığın seyri ölümcül de olmamıştır. DSO verilerine göre 2018'de İsrail ve Britanya'da, 2019'da Singapur'da vakalar tespit edilmiştir. Ancak son süreçte hastalık geçmiş döneme oranla daha fazla yaygınlaştı ve şimdi farklı bölgelerde görülmektedir. 

Hastalık genellikle virüsle enfekte olmuş bir hayvandan insana geçer. Fakat sıkı temastan kaynaklı maymun çiçeği enfeksiyonu geçiren başka bir insandan da insana bulaşabilir. Tüm virüs hastalıklarında olduğu gibi maymun çiçeği hastalığında da bir kuluçka süresi söz konusudur. Temastan sonra ilk belirtilerin ortaya çıkması 5 ile 21 gün arası bir zaman diliminde mümkündür. Belirtiler en çok 6-13 gün arası başlamaktadır. 

Haftaya hastalığı işlemeye devam edeceğim.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.