Merrifield’ın Berger biyografisi

John Berger

John Berger

  • Andy Merrifield, Berger’ın Fransız Savoy kırsalındaki çalışmalarını ve yaşam biçimini konu aldığı bu incelemesinde, John Berger’ın sanatçı kişiliğine ve gündelik yaşamına ışık tutuyor. 

Merrifield, incelemesinde Berger’in gerçekliği romantik Rousseau gibi ele alırken onun aynı zamanda şeylere Spinoza kadar eleştirel ve rasyonel bir dikkatle yaklaştığını da belirtiyor.
Merrifield’ın Berger biyografisi; onun sanatla, edebiyatla ve siyasetle ilişkisini bir potada eriterek, yirminci yüzyılın sanatsal ve kültürel atmosferi üzerine çalışan araştırmacılar ve bu konunun meraklıları için tam bir başvuru eseri ortaya koyuyor. Bağımsız, sıradışı ve her türden sınıra karşı duruşuyla tanınan İngiliz deneme yazarı, roman yazarı ve sanat eleştirmeni John Berger hem ana akım hem de alternatif kültürde ilham verici bir etki yaratmıştır. 
Çığır açan sanat eleştirisi kitabı Görme Biçimleri, Batı kültürel estetiğinin ve imgelerinin incelenmesinin yeni ve radikal bir yorumunu sunan dört bölümlük bir BBC televizyon dizisinden kitaplaştırılmıştır. Aynı yıl Berger, deneysel romanı G. ile sınırları zorlamış, ününü genişletmiş ve kurgu dalında Booker Ödülü’ne layık görülmüştür.
Andy Merrifield tarafından kaleme alınan John Berger biyografisi Mehmet Gündoğdu çevirisiyle Runik Kitap tarafından yayımlandı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.