Mezar taşına ‘Jin jiyan azadî’ yazıldı

Kadın Haberleri —

Frishta Ahmadi

Frishta Ahmadi

  • Jîna Amînî’nin İran’da katledilmesi ardından “Değişim ve özgürlük” talebiyle başlayan direniş sürüyor. Son iki günde Rojhilatê Kurdistan’da katledilenlerin sayısı artarken, toprağa verilen Fristha Ahmadi’nin mezar taşına ‘Jin jiyan azadî’ yazıldı.

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından “Değişim ve özgürlük” talebiyle başlayan direniş 42 gündür devam ediyor.

Jîna Amînî’nin katledilmesinin 40. gününde Seqiz’de yapılan anmaya yüz binler katıldı. Seqiz halkının Jîna Amînî’ye sahiplenişi mevcut direnişi bir dalga daha yükseltti. İki gündür Rojhilatê Kurdistan ve İran genelinde yapılan gösterilerde yüzlerce kişi rejim güçleri tarafından yaralandı, ölü sayısı ise artıyor.

Mahabad / Halk gece de sokaklarda 

2 günde en az 7 kişi katledildi

Mahabad’da İsmail Mevludi’nin katledilmesi ardından başlayan ayaklanmada rejim güçleri Kubra Shekhsaqa, Zaniar Abubakri, Şaho Khazri, Chom Majid Khan ve 55 yaşındaki Dimla’yı katletti. Zaniar Abubakri için yapılan cenaze töreninde ise halk, Kürt ulusal marşı olan “Ey Reqib”i okudu. 

Frishta Ahmadi

Fristha Ahmadi toprağa verildi

Hengaw’ın geçtiği habere göre Serdeştli 32 yaşındaki Frishta Ahmadi, Mahabad’daki ayaklanma sırasında rejim güçleri tarafından katledildi. 27 Ekim’de doğan Frishta Ahmadi doğduğu gün hayata gözlerini yumarken, geride 7 ve 3 yaşlarında iki çocuk bıraktı. Toprağa verilen Frishta’nın mezar taşına “Yaşam şehidi”  “Jin jiyan azadî yazıldı.

 

Kubra Shekhsaqa

Sine’de 6 kişi katledildi

Sine’de 26 Ekim günü sokağa çıkan ve miting yapan halka rejim güçleri ateşli silahlarla saldırdı. Hewgan’ın geçtiği rapora göre, 18 yaşındaki Keyvan Darvishi, 21 yaşındaki Mohammad Şariati ve netleştirilemeyen en az 2 kişi daha Sine’deki 25 otoyolda rejim güçleri tarafından katledildi. Sine’ye bağlı Nayser semintinde ise Muhammed Lotfollahi katledildi. Hengaw’ın edindiği bilgilere göre katledilen üç gencin ailesine “cenazeleri sessizce gömün” tehditinde bulunuldu. 

Sarina Saedi 

Hengaw bugün geçtiği rapora göre Sine’de dövülerek ağır yaralanan ve daha sonra hastaneye kaldırılan 16 yaşındaki Sarina Saedi hayatını kaybetti. Sarina’nın eczanesinin aileden 10 kişinin katılımıyla askeri abluka altında defnedildiği öğrenildi.

Bane ve Seqiz’de rejim 3 kişiyi katletti

Dün (27 Ekim) Bane halkı sokaklara döküldü. Bane gerçekleşen ayaklanmada Hengaw kaynaklarına göre Mutalib Saeid Piro ve Salah Aldin rejim güçleri tarafından katledildi.

Seqiz’de Faraidun Faraji protesto gösterileri sırasında rejim güçleri tarafından direk hedef alınarak katledildi.

Bokan’da da direniş sürdü. Direnişte halk ‘Jin jiyan azadî’ sloganlarıyla rejimi protesto etti.

Hengaw verilerine göre 50 kişi hayatını kaybetti

Hengaw İnsan Hakları Örgütü İstatistik ve Belgeler merkezine göre, İran rejim güçleri ayaklanmaların başlamasından bu yana Rojhilatê Kurdistan’da 50’yi aşkın kişiyi katletti.

Zahidan’da halk ayakta

Rejim karşıtı direniş Sistan-Belucistan’ın merkez kenti Zahidan’da da devam ediyor. “Hamaney’e ölüm” sloganıyla gerçekleştirilen gösteriye rejim güçleri ateşli silahlarla saldırdı. Rejimin Belucistan'daki saldırısına ilişkin son bilgilere ulaşılamadı.

Kazvin’de yapılan protesto gösterisine de rejim güçleri ateşli silahlarla saldırdı. Dijital medyaya yansıyan görüntülerde pompalı tüfek kullanıldığı görüldü. Pompalı tüfek saldırısı sonucu pek çok gösterici ağır yaralandı. 

Shahidi Mehrshad gözaltında katledildi

Arak’ta da 25 Ekim’de gerçekleşen protesto gösterilerinde gözaltına alınan 19 yaşındaki Mehrshad Shahidi’nin dövülerek öldürüldüğü bildirildi. Shahidi Mehrshad’ın ailesine cenazeyi almaları için haber verildiği öğrenildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.