Mezopotamya Bahçesi için ilk adım

Toplum/Yaşam Haberleri —

MEZOPOTAMYA BAHCESI

MEZOPOTAMYA BAHCESI

  • İsviçre'nin Bern Kantonuna bağlı Emmental bölgesindeki Wanner Çiftliğinde Mezopotamya Bahçesi için ilk adım atıldı.

ÖNER POLAT

 

İsviçre'nin Bern Kantonuna bağlı Emmental bölgesindeki Wanner Çiftliğinde Mezopotamya Bahçesi için ilk adım atıldı.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Mesela Kültür Derneği tarafından Raa Heqî inancının ritüeli olan “Beriye Newiye” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte beraberliği ve yoldaşlığı simgeleyen dut fidanı ekildi, ardından Gulbang verilerek lokmalar pay edildi. 

İsviçre FEDA Temsilcisi Songül Çelik Beriye Newiye geleneğini anlatarak; doğanın, canlıların, çoban ve berivanların kutsandığı, onlara adanan bir gün olduğunu aktardı. Bu inanca göre, inanç sahipleri kendi evlerinden getirdikleri lokmaları ortaklaştırıp pay ediyorlar. İsviçreli rahiplerin de katıldığı etkinlikte, Mesela derneğinden Wanner çiftliğinin sahibi Werner Neuhaus, bu buluşmanın aynı zamanda ortak projelerin startı olduğunu ve FEDA ile beraber Mezopotamya Bahçesi'ni adım adım kuracaklarını söyledi. Neuhaus, "Eski medeniyetlerin bahçe ve parkları sadece soylu insanlara açıktı ve toplumun diğer kesimlerine kapalıydı. Bizler, bu yüzden bu medeniyetlerin yarattığı değerleri özgürleştirerek ve onlara yeni bir anlam katmak istiyoruz" dedi. Bahçeyi ekip biçmenin yanı sıra sanatçılara da eserlerini sergileme çağrısı yaptı.

 

Mezopotamya Bahçesi'ni Kobanê Hafıza Müzesi’nde de inşa etmek istediklerini, Kürt ve Mezopotamya coğrafyasında yapılan ekolojik talan ve yıkıma karşı da ekolojik hafıza korumak istediklerini vurguladı. 

Avrupa FEDA temsilcisi Demir Çelik de Raa Heqî inancını ve kültürünü tanıttı. Mesela derneği ile birlikte önemli projelere imza atacaklarını söyledi.

Mesela derneği, İsviçre ve Ortadoğu arasında kültürel, sanatsal, ekolojik çalışmalar yürütmekte. Dernek, Kobanê Hafıza  Müzesi ve Şengal Diaspora Meclisi’yle de ortak çalışmalar yürütüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.