MHP, talimata uymayan savcıları tehdit ediyor

  • MHP’nin, talimatlarına uymayan savcıları tehdit ettiğini belirten HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Çolak’ın başkanlık yaptığı bütün aşamalar gözden geçirilmeden bu yargılamaya devam edemez” dedi.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê kumpas davasının 16. duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başlandı. Dünkü duruşmanın ilk bölümünde HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş konuştu. Demirtaş, dosyaya eklenen evraklarda aleyhine bulunan hiçbir belgeyi kabul etmediğini belirtti. Davanın eski mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak hakkında hazırlanan iddianameye dikkat çeken Demirtaş, “Bu iddianameyi kabul eden ve bizi yargılayan Bahtiyar Çolak çok ağır ithamlarla yargılanıyor. Bizi yargılayan heyet başkanının tape kayıtları vahim ötesi. Benim ve arkadaşlarımın konuşmaları yargılamanın konusu olurken, Çolak’ın beyanları bu yargılamayı ilgilendirmeyecek mi? Çolak’ın başkanlık yaptığı bütün aşamalar gözden geçirilmeden bu yargılamaya devam edemez” dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti: “Çolak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi referansı olarak görmüş. MHP’nin kendi talimatlarına uymayan savcıları tehdit ettiğini biliyoruz. Bahçeli, bu ülkede yürütmenin esas ortağıdır. Erdoğan sembolik bir Cumhurbaşkanı’dır. MHP, Kobanê ve HDP kapatma davalarının bitirilmesi için açık açık çağrı yaptı. Bu davalar iktidarın bekası açısından olmazsa olmaz iki davadır. Çolak, ‘devlet içinde devlet kurduk’ diyor. Şimdi bunu yok mu sayacağız? Heyetiniz Türkiye hukuk tarihine kara leke olarak geçecek ve siyasi post modern darbe suçlusu olarak sayılacak bir mahkeme başkanına ortak olmak istemiyorsa o iddianameyi buraya getirip şaibeler giderilinceye kadar ara verip duruşmaya devam etsin.”

Dava avukatı Cihan Aydın, önemli bir aşamada olduklarını belirterek, “Heyetiniz bu davaya bakmak konusunda gerekli liyakati taşımıyor. Heyetinizin dosyadan çekilmesini istiyoruz. Davadan çekilmezse heyetinizi reddediyoruz. Çolak’ın CMK 135 kapsamın elde edilen tape kayıtları varsa, HTS kayıtlarının istenmesine, Çolak hakkındaki ilk şikâyetin kim tarafından ne zaman yapıldığına dair bilgi istenmesine, Çolak’ın bu davada tanık olarak dinlenmesine karar verilmesini talep ediyoruz.”

Avukat Aydın’ın beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi.   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.