Mide küçültme ameliyatı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Dünya Sağlık Örgütü bu ameliyatın yapılması için Vücut kitle İndeksi (VKİ) değerlerinin 35 ve üzerinde olması gerektiğini belirlemiştir. 

Mide küçültme ameliyatı obezite tedavisinin son basamağı olmaktadır.

Mide küçültme ameliyatı 18-65 yaş arası kişilere yapılır. Dünya Sağlık Örgütü bu ameliyatın yapılması için Vücut kitle İndeksi (VKİ) değerlerinin 35 ve üzerinde olması gerektiğini belirlemiştir. Vücut kitle İndeksi boy ve kilo orantısı ile ilgili bir parametre. 

Mide girişinde küçük bir bölüm ayrılarak çanta benzeri bir kısım oluşturulmaktadır. Buradan midenin geri kalan kısmına ince bir kanal açılmaktadır. Bu kanal üzere yemekler torba kısmından diğer kısıma gecikmeli olarak geçmektedir. Yiyeceklerin hazmı doğal yoldan devam etmektedir, yani mide anatomisi değişmez. 

Bunun için iki değişik yöntem bulunmaktadır: 

Mide bandı: Bu yöntemde mide girişinin altındaki kısım bir bant ile sarılmaktadır. Bu bandın balon kısmına sıvı doldurulabilir veya sıvı çekilebilir. Balonu doldurma işlemi kilo vermenin takibi ile ilişkili olarak yapılır. 

Gastroplastik: Gastroplasti, mide bandına benzer şekilde çalışmaktadır. Ancak ön mide daha küçüktür. Bu yöntemde bant yerine zımbalama kullanılır. 

Mide küçültme ameliyat bazen robot yardımıyla yapılmaktadır. Ameliyat endoskopi yöntemiyle veya açık ameliyat olarak yapılmaktadır. 

Alerji, cilt, doku ve sinir hasarı gibi ameliyatlarda mevcut olan genel risklerin yanısıra bu ameliyata has tehlikeler bulunmaktadır. Dalağın mideye bitişik organ olarak zarar görmesi mümkündür. Bandın yerleştirilmesi sırasında midenin arka kısmı zedelenebilir. Anında bu hasarın farkına varılması ve dikilmesi önemlidir. Aksi taktirde karın kısmında iltihap oluşur. Yemek borusunda da delik oluşabilir. Çünkü ameliyat sırasında basıncı ölçmek için bir boru mideye indirilmektedir. Kanama riski de dikkate alınmalıdır. Kan nakli de zorunlu olabilir. Zımba dikişlerinin yırtıldığı ve bunu düzeltmek için başka bir operasyonun gerekli olduğu tehlikesi de mevcuttur. Yaranın iyileşmesi sürecinde sorun yaşanabilir. Dikişin tekrardan açılması zorunluluğu da doğabilir. Karındaki yüksek basınç da dikişin patlamasına yol açabilir. 

Haftaya mide ameliyatın risklerini işlemeye devam edeceğim. Bir de ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekeceğim.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.