Mide küçültme ameliyatı II

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Midenin küçülmesi ile beraber doyma hissi daha hızlı gelişmektedir. Yiyeceklerin küçük porsiyonlar biçiminde yenilmesi önemlidir. Aksi taktirde kusma yaşanır. 

Ameliyat esnasında idrarın dışarıya akabilmesi için sidik torbasına hortum yerleştirilir. Bu idrar yollarında iltihaba yol açabilir. Ameliyattan kaynaklı kas yüzeyinde oluşan boşlukta bağırsak sıkışabilir. Bu ağrının yanı sıra ek ameliyat zorunluluğunu da beraberinde getirebilir. Dikiş yerinde şişkinlik görülebilir. Dikiş yerinin geç iyileşmesi de söz konusu olabilir. Bazen ciltte hava birikiminden kaynaklı çatırtı da hissedilir. Bu genelde kendiliğinden gider. Nadir durumlarda ise hava (gaz) damara yansıyabilir ve yoğun bakım tedavisi gerekli olur. Emboli riski de mevcuttur. Önlem amaçlı kan inceltici ilaç verilmektedir. Ancak bu da kanama riskini arttırmaktadır. Midenin dış kısmına takılan band duvarı aşarak mideye girebilir. Bu durumda ameliyat ile bandın alınması gerekir. Midenin alt kısmından üst tarafa kayma yaşanabilir. Aşırı yeme de aynı soruna yol açabilir. Bu da ön midenin genişlemesini beraberinde getirir. Mide bandının yerleştirildiği bölgede iltihap oluşabilir. Bu iltihap karın bölgesine yayılabilir. Bu da bandı ameliyat ile çıkarmayı gerektirir. Ön mide ile diğer kısım arasındaki bölgede daralma oluşabilir. Bunun sonucunda aşırı kusma yaşanır. Vücut böylelikle sıvı kayıbına uğrar. Ön mideden yiyeceklerin veya mide asidinin yemek borusuna çıkması yemek borusunda iltihaba sebep olabilir. Komplikasyonlar bazen ameliyattan yıllar sonra da görülebilir. 

Ameliyat sonrası duruma göre en geç altı ayda bir daha sonra ise yılda bir tahliller yapılması gerekiyor. 

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. Midenin küçülmesi ile beraber doyma hissi daha hızlı gelişmektedir. Yiyeceklerin küçük porsiyonlar biçiminde yenilmesi önemlidir. Aksi taktirde kusma yaşanır. Mide küçültme ameliyatı sonrası yiyecekler ince bağırsaktan daha hızlı geçmektedir. Özellikle yağlı yiyecekler fazla hazmedilmeden bağırsağı geçmektedir. Ameliyattan sonraki oniki ayda kilo verme oranı yaklaşık yüzde 40 ile 60 arasıdır. 

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi mide küçültme ameliyatı obezite sorununu çözmek için son adımdır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.