Mîr Perwer’in hayali: Navê min doz e

Kültür/Sanat Haberleri —

Ulaş Kelaşîn

Ulaş Kelaşîn

  • Paris’te katledilen Mîr Perwer ile seslendirdikleri “Navê min doz e” adlı parçanın hikayesini anlatan Ulaş Kelaşîn, “Bu eser Mîr’in hayaliydi. Şehadetinin yıl dönümü yaklaşırken onun için bir şey yapmak istedim. Mîr’in sesini, sevenlerine bu ezgiyle ulaştırmış oldum” diyor.

ERDOĞAN ZAMUR/PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne 23 Aralık 2022’de gerçekleştirilen silahlı saldırıda, KCK Yürütme Konseyi üyesi ve Kürt kadın hareketi öncülerinden Evîn Goyî, sanatçı Mîr Perwer ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın yaşamını yitirmesinin üzerinden bir yıl geçti. Katliamın yıl dönümünde Kürtler ve dostları faillerden hesap sormak ve katliamı lanetlemek için alanlardaydı. Eylem boyunca sözlerini Mîr Perwer’in yazdığı; Mîr Perwer, Ulaş Kelaşîn ve Hozan Cömert’in seslendirdiği “Navê min doz e” adlı eser çalındı.

 

 

Kardeşliğimiz, yoldaşlığımız…

Mîr Perwer’in anısına “Navê min doze” eserini seslendiren Ulaş Kelaşîn’le konuştuk. Mîr Perwer ile Pariste tanıştıklarını söyleyen Kelaşîn, “Mîr Perwer ile samimiyetimiz Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ndeki çalışmalara katılmasıyla başladı. O Mûşluydu ben Çewlîgli. Aynı hisleri paylaşıyorduk. Dostluğumuz, kardeşliğimiz, yoldaşlığımız çok hızlı ilerledi. Bu ilişki kültür sanat çalışmalarının dışına da yansıdı” dedi.

Kelaşîn şöyle konuştu: “Mîr ülkedeki çalışmalarından dolayı yasak yemiş, cezaevi yatmıştı. Cezaevinde de mücadele arkadaşlarımızın içinde kalmış. Bu da onda yaşının üzerinde bir olgunluğa yol açmıştı. Edebi yönü kuvvetli, kişiliği oturmuş biriydi. Olaylara yaklaşımı, değerlendirmeleri beni çok etkiliyordu. Ülkedeki doğallığı, saflığı kendiyle getirmişti.”

 

Paris / Foto: Mervan Tiryaki

 

Özel bir yetenek

Mîr Perwer’in, Türkiye’deki baskılar yüzünden Paris’e gelmek zorunda kaldığı belirten Kelaşîn, “Müthiş bir söz yazarıydı. Kayıt altına alınmış, alınmamış söz ve müziği kendisine ait yüzlerce eseri var. Eserlerinin içi çok dolu. Şimdi dönüp baktığımda, sanki şarkılarını kendisi için yazmış gibi geliyor. Sanki gidişini önceden hissetmiş gibi. Bir eserinde şöyle bir cümle geçiyor: ''Negirî, nelorîne, mirin ji bo me mizgîn e, dayka min î, kurê te me. Bila xiyanet bimre.”  Sanki annesinin de onun arkasından gideceğini biliyormuş gibi. Bu ezgi benim üzerinde ciddi etkiler bıraktı.”

 

 

Navê Min Doz e

Şehadetinden iki ay önce Mîr ile çalışma yaptıklarını söyleyen Ulaş Kelaşîn, Paris Katliamı protestosunda çalınan “Navê min doz e” adlı parçanın hikayesini anlatırken duygusallaşıyor: “Bu ezginin sözlerini okuyunca çok beğendim. Bana ‘İstersen birlikte okuyalım’ dedi. Eser iki kıtaydı. Mîr esere bir kıta daha yazayım onu da Hozan Cömert okusun dedi. Ben de ‘Böyle okuyalım Hozan Cömert de şiir okusun’ dedim. Öyle de yaptık.”

Bu ezgi daha düzenleme aşamasındayken Mîr şehit oldu. Çalışmamıza bir yıl boyunca elimi dahi süremedim. Şehadetinin yıl dönümü yaklaşırken onun için bir şey yapmak istedim. Bu ezgiyi hazırlayıp, klip yapıp TEV-ÇAND’a teslim ettim. Bu eser Mîr’in hayaliydi. Şarkı şu anda yayında. Hayalini sonuçlandırdım. Mîr’in sesini, sevenlerine bu ezgiyle ulaştırmış oldum” diyor.

Mîr Perwer’in, güçlü bir ses olduğuna vurgu yapan Kelaşîn onun gelecek kuşaklara anlatılması gerektiğini dile getiriyor ve sözlerini şöyle noktalıyor: “Genç yaşına rağmen verdiği emek ve fedakarlık asla unutulamaz. Çok erken kaybettik. Bu katliamın hesabı mutlaka sorulmalı.”

Parçanın linki: https://www.youtube.com/watch?v=r7LjKf2TgIg

 

*****

Ulaş Kelaşîn kimdir?

Ulaş Kelaşîn, 1981’de Çewlîg’in Kanîreş ilçesinde 7 çocuklu bir ailenin 5’inci çocuğu olarak dünyaya gelir. Küçük yaşlarda dinlediği ve etkisinde kaldığı Şehîd Çiya’nın Oy Kurdistan adlı şarkısı müzikteki yolcuğunu belirler. Kelaşîn, 1998’de amatör olarak katıldığı okullar arası ses yarışmasında dereceye girmeye hak kazanır. Dereceye girmesine rağmen kendi istediği şarkıları söyleyememesi, talep edilen sanatın istekleriyle çeliştiğini farketmesine yol açar ve müziğe ara verir. Ardından 2004’te Avrupa’ya gelir ve Fransa’ya yerleşir. Orada müzik çalışmalarını sürdüren Kelaşîn, altı kişilik Koma Kelaşîn grubunu oluşumunda yer alır. Mir Müzik etiketiyle 2013 yılında Xem adlı bir solo albüm çıkaran Kelaşîn, Paris’te TEV-ÇAND’a bağlı olarak müzik çalışmalarını sürdürüyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.