MR’ın riskleri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

Gösterilen tüm özene rağmen, bazı durumlarda yaşamı tehdit edebilecek ve ek tedavi prosedürleri / ameliyat gerektirebilecek komplikasyonlar oluşabilir. Önceden var olan hastalıklar veya özel kişisel durumlar bu türden komplikasyonların sıklığını önemli ölçüde etkileyebilir. Tetkik ağrısızdır. Manyetik alan ve radyo dalgaları vücuda zarar vermez. Fakat erken evre gebelik durumunda, doğmamış çocuğun olası ışınlardan zarar görme riski söz konusudur. Bu nedenle gebeliğin ilk 3 ayında manyetik rezonans görüntüleme yalnızca kaçınılmaz olduğu takdirde uygulanmaktadır.

İstisnai durumlarda geçici, nadiren kalıcı kulak çınlaması ve işitme bozukluğu ve baş ağrısı meydana gelebilir. Çok nadiren kapalı manyetik rezonans görüntülemede daha önce bilinmeyen kapalı alan korkusu ve/veya panik atak ortaya çıkabilir ve bazı durumlarda tetkikten sonra da tekrarlayabilir. Dövme veya makyaj ürünlerindeki metal içeren boyar maddeler cilt tahrişine neden olabilir ve bazı durumlarda görüntü kalitesini etkileyebilir. MR cihazının içindeyken eller göğsün üzerinde çapraz birleştirildiği takdirde, el derisinin kollar veya bacaklar ile temas ettiği noktalarda lokal aşırı ısınma ve nadir durumlarda cilt yanığı meydana gelebilir. Bu nedenle hastalar tetkik sırasında MR cihazındaki konumunu kendi kararıyla değiştirmemelidir.

Bazı durumlarda kontrast ajan enjeksiyonu gereklidir. İlacı vermek için takılan serumun olduğu bölgede kan oturması veya tetkik sonrası kanama ve nadiren cilt/ doku/ sinir hasarları olası risklerdir. Bazı durumlarda ise ağrı, iltihap, doku ölümü, duyu ve işlev kusurları ve felç meydana gelebilir. Enjeksiyon bölgesinde nadiren tedavi gerektiren enfeksiyonlar oluşabilir. Damar kanülü üzerinden enjektör yardımıyla kontrast ajanın mekanik enjeksiyonu sırasında nadiren damar yaralanması veya hatalı kanül konumu meydana gelebilir. Buna bağlı olarak kontrast ajan yumuşak dokulara sızabilir; bu durum çoğu zaman masaj ve ardından baskı bandajı ile başka komplikasyon yaşanmadan tedavi edilebilir.

Alerji veya intolerans durumunda (ör. kontrast ajana veya sakinleştirici ilaçlara, dezenfektanlara karşı), geçici olarak şişme, kaşıntı, hapşırma, cilt döküntüsü, baş dönmesi veya kusma ve benzeri hafif reaksiyonlar meydana gelebilir. Ancak aynı zamanda akut dolaşım şoku da gelişebilir. Hayati fonksiyonlarda ciddi komplikasyonlar (kalp, dolaşım, solunum, böbrekler) ve kalıcı hasarlar (organ yetmezliği, felç) çok nadir görülür. Bilinen bir alerji varsa veya kontrast ajanlarla daha önce yapılan tetkikler sırasında olumsuz olay yaşadıysanız ilaçla (ör. kortizon) hazırlama prosedürü gerekli olabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.