Nagihan ve Jîna için: ‘Jin jiyan azadî’

Kadın Haberleri —

Berlin / Foto: Hakan Türkmen

Berlin / Foto: Hakan Türkmen

  • Almanya’da birçok kentinde Jineolojî Akademisi Üyesi ve Jineolojî Dergisi Editörü Nagihan Akarsel için yapılan eylemlerde, “Mücadeleye devam” mesajı verilirken Nagihan ve Jîna anısına ‘Jin jiyan azadî’ sloganı dinmedi.

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde 4 Ekimde katledilen Jineolojî Akademisi Üyesi ve Jineolojî Dergisi Editörü Nagihan Akarsel için Almanya’nın birçok kentinde eylem düzenlendi.

Kadınlar Berlin’de ‘Mücadeleye devam’ dedi

Kürt kadınlarının öncülüğünde gerçekleşen eylemlerde İran devletinin katlettiği Jîna Amînî de unutulmadı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel ve Jîna Amînî için alanlara çıkan Dest-Dan Kadın Meclisi, “Jin jiyan azadî’ sloganları atarak, direniş mesajları verdi.

Dün akşam saatlerinde gerçekleşen eyleme Kürdistanlıların yanı sıra, Türkiyeli ve enternasyonalist kadınlardan oluşan binlerce kişi katıldı. Burada yapılan açıklamalarda, “Nagihan ve Jînalardan korkan faşist sistemler karşısında bugün binler olup mücadele etmeye devam edeceğiz” mesajı verildi.

Nagihan için Kassel’de eylem

Aynı amaçla Almanya’nın Kassel ve Offenbach kentlerinde de eylemler düzenlendi.

Kassel’de  yapılan eylemde, sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları atılırken eylemde, Jîna Amînî ve Nagihan Akarsel’in fotoğrafları taşındı.

Offenbach’ta Jîna ve Akarsel için eylem

Jîna Amînî için ise, Offenbach’ta belediye önünde başlayan mitinge; SPD, Yeşiller, Sol Parti, DGB, öğrenci temsilcileri, gençlik örgütleri ile Sara Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Eylemde "Bunt statt Braun" üyesi İranlı Mahshid Nacafî açılış konuşması yaptı. Kadınların direnişi selamlayan  Mahshid Nacafi, yaşanan hak ihlallerine de dikkat çekti, iltica etmiş olan hiç kimsenin ülkelerine gönderilmemesi gerektiğini söyledi.

Jîna Amînî’nin Kürt bir kadın olmasının dikkat çekici olduğuna işaret eden Mahshid Nacafi , sözlerini "Jin jiyan azadî" diyerek tamamladı.

Sara Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada ise, hem Jîna Amînî hem de Süleymaniye’de suikast sonucu Jineoloji Akademisi üyesi ve yazar Nagihan Akarsel’in katledilmesinin, yükselen kadın özgürlük mücadelesi ve kadınlar karşısında duyulan korkunun sonucu olduğuna vurgu yapıldı.

Yapılan her konuşmanın ardından “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.

Akarsel memleketine uğurlanacak

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde 4 Ekimde katledilen Jineolojî Akademisi Üyesi ve Jineolojî Dergi Editörü Nagihan Akarsel için Baxtiyari’da açılan taziye çadırına çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Akarsel’in ailesinin bulunduğu taziyede  HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz bir konuşma yaptı. Kaçmaz, Nagihan’ın öldürülmesinin sadece Başûrê Kurdistan’da değil, Kürdistan’ın dört parçasında da Kürtlere yaşama hakkı vermediğini söyledi.

Akarsel'in cenazesi, yarın düzenlenecek merasimin ardından memleketi Konya'ya uğurlanacak. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.