Nameyên ji Şengalê: Bu onların öyküsü

Kültür/Sanat Haberleri —

Nameyên ji Şengalê filmi

Nameyên ji Şengalê filmi

  • Yönetmenliğini Dersin Zerevan’ın yaptığı Nameyên Şengalê isimli 80 dakikalık film, Êzîdîlere yönelik soykırım saldırılarının 9’uncu yıl dönümü olan 3 Ağustos’ta ilk olarak Almanya’nın Celle kentinde gösterilecek.

Filmde gerilla Dilşêr Herekol rolünde oynayan Ali Avar, film için kendilerini bir araya getirenin “şehitler” olduğunu belirtirken, “Bu onların öyküsüydü” dedi.

ANF’ye konuşan Avar, “Kuşkusuz tüm direnişi bir belgesel filmde ortaya koyamayız. Şimdiye kadar çoğunlukla sanat yoluyla Kürtlerin yaşadığı acılar daha çok öndeydi. Direnişçi yanı bu alanda hep eksik kaldı” ifadelerini kullandı.

Dilşêr sembol oldu

Oyuncu Ali Avar, “Şüphesiz, Şengal’de bir katliam yaşandı. Ama diğer yandan büyük bir direniş vardı” diye ekledi. Şengal’deki direnişte Dilşêr’in etkili bir rol oynadığını ifade eden Avar, “Hala Şengal halkı onu minnettarlıkla anıyor. Bir sembol oldu” şeklinde konuştu.

Filmde Dilşêr rolünde oynamanın kendisi açısından güç olduğunu söyleyen Avar, “Doğrusu, onunla aynı alanda kaldık ve bu açıdan sıkıntı yaşamadım Ancak buna rağmen, bu role layık olup olmayacağımı sordum. Bu açıdan biraz sorun yaşadım” ifadelerini kullandı.

Filmi çekerken şehit düştü

Bir yandan bu rolde oynamanın mutluluk kaynağı olduğunu ama diğer yandan bu çalışmanın hakkını verme konusunda kendisini sorguladığını anlatan Avar, “Biz daha film çekim çalışmalarındayken Dilşêr yoldaşın şehit düştüğünü öğrendik. Bu benim üzerimde büyük bir etkide bulundu. Çalışmalara daha fazla sahip çıkmamızı ve daha iyi bir çalışma ortaya koymamızı sağladı” dedi.

Film çekim çalışmalarını yaparken gerilla Dilşêr’in Şengal’de kaldığı sıralarda yazdığı yazıların da kendilerine ulaştığını anlatan oyuncu Avar, “Bu da bizi etkiledi ve yaşanan süreci daha iyi tanımamızı sağladı” diye belirtti.

Kürdistan dağlarından gerillanın gelişi ve Rojava’dan YPG/YPJ’lilerin gelişi ile mücadelenin bütünleştiğini söyleyen Dilşêr, “Bu direnişler sonucunda Şengal kurtuldu. Ayakta kalmamızı sağlayan şehitlerimizdir. Onları hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. HAMBURG

 

*****

Dilşêr Herekol

HPG komutanlarından Dilşêr Herekol, 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarına karşı 12 yoldaşı ile birlikte Şengal Dağı’ndaki tarihi direnişte yer almıştı. Dilşêr Herekol, Hatay’ın Dörtyol ilçesi Amanos Dağları’nın eteklerinde 18 Ekim 2020'de Türk hava saldırısında şehit düşmüştü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.