Nasr: DAİŞ'in yeni merkez üssü Afrika

Dünya Haberleri —

.

.

  • Mozambik’te bir kentin DAİŞ’e bağlı çeteler tarafından ele geçirilmesini değerlendiren gazeteci Wassim Nasr’a göre, Afrika kıtası DAİŞ’in yeni merkez üssü haline geldi.

 

DAİŞ çetelerine biat ettiği bilinen El Şebab adlı örgütün Afrika’nın güneyindeki Mozambik’te Hint Okyanusu kıyısındaki Palma şehrinde kontrolü ele geçirdiği iddia edilmişti. Palma, başta Total olmak üzere birçok büyük şirketin doğalgaz ürettiği bir bölgede bulunuyor.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) indirdiği ağır darbeler sonrasında Suriye’de çökertilen, Irak’ta ise büyük oranda etkisiz hale getirilen DAİŞ çetelerinin Afrika’nın kimi ülkelerinde ‘biat eden örgütler’ aracılığıyla bu kıtayı kendine yeni ‘merkez üssü’ seçtiği belirtiliyor.

Doğalgaz yataklarında etkinlikleri artıyor

Fransa’da yayınlanan Le Point gazetesine konuşan ‘İslam Devleti, Oldu Bitti’ kitabının yazarı Wassim Nasr, Mozambik’te doğalgaz yataklarının bulunduğu bölgede etkinlik kazanan örgütün Afrika’yı yeni üs olarak seçtiğini belirtti. Afrika’daki kimi radikal İslamcı silahlı grupların DAİŞ ile ‘biat’ yoluyla bağlarının olduğuna dikkat çeken Nasr, Orta ve Batı Afrika’daki birçok çete grubunun DAİŞ’ten askeri eğitim desteği aldığının bilindiğini kaydetti.

Uzun süre yönetemezler

Mozambik örneğinde DAİŞ bağlantılı çetelerin işgal ettikleri alanları ellerinde tutmalarının zor olduğunu da söyleyen Wassim Nasr, bu bölgeyi Suriye ve Irak ile karşılaştırmanın doğru olmadığını vurguladı. Nasr, bu ülkelerde DAİŞ’in devlet memurlarını dahi çalıştırabildiğini ancak Mozambik nüfusunun büyük oranda Hristiyan olduğunu ve bu nedenle işgal ettikleri bölgeyi yönetemeyeceklerini ifade etti.

Biat edenlerin sayısı artıyor

DAİŞ çetelerinin Suriye ve Irak’ta Kürtler başta olmak üzere uluslararası koalisyon karşısında aldığı yenilgiyi hatırlatan Nasr, Afrika kıtasının ‘yeni merkez üs’ olarak seçildiğini söyledi. Nasr’a göre, Nijerya’nın Çad Gölü’ne yakın bölgelerde Boko Haram’ın içinden DAİŞ’e biat edenlerin sayısı artıyor. Nasr, çetelerin Mozambik, Kongo, Tanzanya ve Mısır’daki kollarının faaliyetlerine işaret ederken, Batı ve Orta Afrika’daki kollarının etkinliğine dikkat çekti.

ANF/BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.