‘Ne olursa olsun merkez de önderlik olsun’

Forum Haberleri —

  • Hani bir öykü vardır ya, bir genç kıyıya vuran deniz yıldızlarını güneş vurmadan kuruyup ölmesinler diye, denize geri atmış. Onu izleyen yaşlı bir yazar da, ‘yüzlerce deniz yıldızı var, hepsini atamazsınız; ne değişecek’ demiş. O genç de, eline bir deniz yıldızı alıp denize atmış ve ‘bak bunun için fark etti’ demiş. İşte sen de böyle bir insandın. Böyle umutlu böyle çabası büyük.

DİROK XWEZAN

 

Güzel kadın Şehit Doğa Zilan* anısına…

Sana layık olmaya çabalıyorum.

Senin gibi dingin, sakin ve mücadeleci.

Gözlerin kavganın büyüklüğünü anlatıyordu. Gözlerin her an kendinle olan savaşını anlatıyordu. 

Gözlerin özgürlüğe olan tutkuyu…

Gözlerin zafere olan kilitlenmişliği,

Gözlerin dimdik durmayı anlatıyordu. 

Gözlerin o kadar çok şey anlatıyordu ki, bir bakan bir daha dönüp bakardı. İnsanı öylesine çekerdi içine. Gözlerin karşısında insan kendisini çıplak hissederdi. Sanki sendeki her şeyi gördüğünü ifade eder gibi bakardın.

Xemgin Roj arkadaş diyor ya “Yazmalı, yiğitleri yazmalı, onları okumalı ki insan, insanlığını hatırlayabilsin. Bir melek kadar temiz yürekli, kaygısızca, kendilerini tüm benlikleriyle partiye katan yoldaşlar unutulmamalı. Korkusuzca düşmana saldırmanın ve dimdik durmanın adı oldular.”

Yiğit kadın

İnatçı, zafere kitlenmiş kadın. Seni son gördüğümde sende gördüğüm şey neydi biliyor musun? Amacında net, amacıyla bir olmuş dedim hep kendime. Ve her zamanki kaygısızlığında. Böyle fedaileşiyor insan demek ki. Demek ki fedainin duruşu böyledir yaşamda; sorgulayan, bunu da yapsam ne olur çılgınlığı taşıyan

Sen hep farlıydın zaten

PKK böyledir işte. İnsana kendini değerli, önemli hissettiriyor, en önemlisi de var olduğunu hissettiriyor ve bir şeyleri değiştirebilme gücü yaratıyor. Aslında insanın aradığı bir savaştır. PKK sana savaşman, tüm gücünle savaşman, anlamlı ve değerli, yaşanılır kılma gücü veriyor ve binlerce yıldır hasret kalınan özgürlüğü tattırıyor.

Hep bir şeyler yapmak istiyorsun ve yapamıyorsun ya, elinden bir şey gelmiyor ölüm karşısında, zulüm karşısında; en insani duygular karşısında bile elin kolun bağlı. Ve PKK sana gökyüzünde uçabileceğini söylüyor. Kendi öz gücünle kötülüğe “dur” diyebilme gücünü yaratıyor.

Şimdi kanatlarımızı yaratmamız gerek. Sen kanatlarını yarattın ve uçmaya başladın Heval Doğa. Bunu için huzurlusun gökyüzünde. Bizi izliyorsun ve uçmanın, özgürlüğün verdiği tatlı huzur dolusun. Aslında kanatlanacağını bilmiyordun ya. Hep gökyüzüne yakın oldun. Bundandı da belki de; gözlerin gökyüzü gibiydi senin. 

Gökyüzü gibi masmavi, 

Gökyüzü gibi uçsuz bucaksız,

Gökyüzü gibi içinde her şeyi barındıran, 

Gökyüzü gibi özgürlüğün adı, hasretiydi gözlerin.

Senin yoldaşlığa olan sevgin, gelişme, değişime olan inancın, bağlılık ve fedakârlığındı seni sen yapan. 

Yüreğin öylesine büyüktü ki, her şeye sevgiyle bakabiliyordun; doğayı, insanları, yaşamı seviyordun. Kadın olmanın verdiği gururla tüm sınırları zorlayarak, tabuları kırarcasına adeta hakikatte eritmek isterdin kendini. Katıldığımız günden beri ve seni son gördüğüm zamana kadar hala sorardın “hakikat nedir?” diye. Kelebek hikayesi ne de ilgini çekmişti senin… ‘ne olursa olsun 4. Kelebek olmalıyız’ diyordun. İnsan kendinden vermeden erişemez diyordun hep.

Özgürlüğe olan tutkun o kadar büyüktü ki, bana Önderliğin şu sözünü hep söylerdin: “Adeta özgürlük evrenin nihai amacıdır diyesim geliyor.” ‘Hakikat evrenin amacıysa biz de bu evrenin bir parçasıyız’ diye devam ederdi sözlerin…

Bir gün aynı takımda olduğumuz bir arkadaşla şöyle yapmıştın: Gözlerinizi kapatıp içinizden bir söz söyleyip birbirinize söyleyecektiniz ve ikinizin aklından geçen cümle şu olmuştu. “NE OLURSA OLSUN MERKEZDE ÖNDERLİK OLSUN.” Bu sözünüz bana hep güç vermişti. Gitmeden önce yine bu sözü söyledin, bana ‘unutma’ dedin. 

Biliyorum yazdıklarım çiçek bahçesinde bir ot bile olamaz, ama sen her şeye o kadar çok değer veriyordun ki hep “yine de dene” derdin. Bana verdiğin görevi layıkıyla yerine getiremiyorum biliyorum, ama gökyüzünde bir bulut bile olacaksa yakın olacaksa değerlidir. 

PKK insanda çelikten bir yürek yaratıyor. Böyle olmazsa insan nasıl kaldırır, nasıl dayanır ki. Ve bizi ayakta tutan sizin amacınız yolunda yürüme isteği, çabası.

Şehid yol göstericidir. Yoldaşlarının yüzünü Güneş’e, Önderliğe çevirmenin adıdır. 

Sizin yoldaşınız olmak, sizi tanımış olmak onurdur, şereftir. Yiğitler tarihe iz bırakır. 

Sana layık olmaya çalışan yoldaşın…

* Doğa Zilan (Hediye Çerçi); Şehit Delal Amed Hava Savunma Birlikleri’nin ilk şehidi. 12 Temmuz 2020 tarihinde Heftanîn’e bağlı Şehit Berivan Tepesi’ne yönelik eylemde şehitler kervanına katıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.