Neandertallerin nasıl yok olduğunun gizemi çözülüyor mu?
Doğan Barış ABBASOĞLU Haberleri —
- Modern insanların en yakın akrabası olan Neandertallerin soylarının nasıl tükendiği konusunda çok fazla bir bilgimiz yok. Ama Fransa’da bir mağarada ortaya çıkan kanıtlar Neandertallerin en azından bir kısmının nasıl yok olduğuna ilişkin bir perspektif sunabilir.
Dünya üzerindeki son Neandertal bundan yaklaşık 41 bin sene önce son nefesini verdi. 260 bin sene kadar yeryüzünde en yaygın insan türlerinden biri olan Neandertallerin bu noktaya nasıl geldiğini bilmesek de yok oluşları ile modern insanların Dünyaya yayılmalarının aynı döneme rastlaması önemli bir ipucu olarak değerlendiriliyor. Fransa’da bir mağarada yapılan incelemelerin ortaya çıkardığı sonuçlar insanlarla Neandertallerin karşılaşmaları sırasında neler yaşandığı sorusuna bazı cevaplar vermemizi sağlayacak nitelikte.
Genlerimizin yüzde 1-4’ü Neandertallerden
Modern insanlar ve Neandertaller yaklaşık 400 bin sene önce yaşamış olan ortak bir atadan geliyor. Ön Asya, Avrupa ve Sibirya’ya kadar olan coğrafyada hakim olan Neandertaller, en çok fosil kayıt bırakan insan türü konumunda.
Modern insanlar ise yaklaşık 300 bin sene önce Afrika’dan ortaya çıktı ve 170 bin yıl önce Dünyaya yayılmaya başladı. 43 bin sene kadar önce Avrupa’ya ulaşan modern insanlar Neandertaller ile burada çok yoğun olarak karşılaştı. Ve birkaç bin yıl içinde de Neandertallerin soyları tükendi.
Neandertallerin soylarının tükenmesi bugüne kadar aralarında Dünyanın manyetik alanının değişmesi, devasa volkanik patlamalar ve iklim değişikliği gibi nedenlerle açıklanmaya çalışıldı. Bir kısım bilim insanı ise Neandertallerin, modern insanlar tarafından ya soykırımla ya da taşıdıkları hastalıklar nedeniyle yok ettiklerini savundu. Kimi araştırmacılara göre ise Neandertaller, modern insanların içine karışarak kayboldu.
Melezleşme teorisinin genetik düzeyde kanıtları bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre günümüzde Afrika dışındaki ülkelerdeki insanların genlerinin yüzde 1 ila yüzde 4’ü Neandertallerden gelmektedir.