Nekrotizan enterokolit

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Nekrotizan enterokolit hastalığının ilk belirtisi genelde karın şişkinliği ve bağırsakların gaz ile dolmasıdır. Bazı bebeklerde kusma, düzensiz vücut ısısı, dışkıda kan veya ishal de görülmektedir.

İki haftadır erken doğan bebeklerden ve erken doğumdan kaynaklı sorunlardan bahsediyorum. Bu yazımda özellikle erken doğan bebeklerde oluşan nekrotizan enterekolit isimli bağırsak hastalığını işlemek istiyorum. Erken doğan bebeklerin (özellikle sekiz ile altı haftadan fazla erken doğan bebeklerin) %12’si bu hastalığa yakalanırken, erken doğmayan bebeklerin sırf %1’inde nerkozitan enterokolit görülmektedir.

Nekrotizan enterokolit bağırsağı örten hücre tabakasının ölüp döküldüğü bir hastalıktır ve bebeğin yaşamını tehdit etmektedir. Ağır vakalarda bir bağırsak bölümünün tümü ölebilir, daralabilir ve hatta rüptüre olabilir (yırtılabilir/kopabilir). Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bağırsağa gelen kanda azalmanın veya bakteriyel enfeksiyonun bu hastalığa yol açtığı düşünülmektedir. Stres de önemli bir faktördür. Erken doğum bebekler için aşırı stres anlamına gelmektedir.

Nekrotizan enterokolit hastalığının ilk belirtisi genelde karın şişkinliği ve bağırsakların gaz ile dolmasıdır. Bazı bebeklerde kusma, düzensiz vücut ısısı, dışkıda kan veya ishal da görülmektedir. Çok düşük kilo ile doğan bebeklerde bu belirtiler bazen haftalar sonra kendini göstermektedir. Nekrotizan enterokolit bağırsakta delinmeye yol açarsa karın boşluğunda peritonit adı verilen ağır bir iltihaplanma gelişir. Bu, bebeğin şoka girmesini ve hatta ölmesini beraberinde getirebilir.

Ultrason ve özellikle de röntgen filminin çekilmesi hastalığın teşhisi için belirleyicidir. Bu iki muayene karında gaz saptayabilmek için yapılmaktadır.

Nekrotizan enterokolit şüphesi oluştuğu an ağızdan beslenme (mama ve emzirme) derhal durdurulmalıdır. Onun yerine serum aracılığıyla beslenme ve sıvı tedavisi uygulanır. Bir de bebeğin burnundan midesine ince bir hortum sokularak gazın dışarıya çıkabilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. 

Enfeksiyondan kaynaklı antibiyotik tedavi uygulanır. Bağırsağın bir bölümü işlevini yitirmiş ise o bölümün çıkarılması için cerrahi tedavi gerekli olabilir. Bazı vakalarda bağırsağın iyileşebilmesi ve tıkanmayı önlemek / gidermek için ameliyat bölgesinde yapay bağırsak çıkışı gerekli olabilir. Ne kadar bağırsak kesildiğine bağlı olarak, serum üzere beslenme gerekli olabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.