Nüfus sayımında Alevi ve Kürt seçeneği

Toplum/Yaşam Haberleri —

NUFUS SAYIMI INGILTERE

NUFUS SAYIMI INGILTERE

  • Britanya’da 40 yıldır yaşayan Aleviler 2021 nüfus sayımına ilişkin "Aleviler vardır, Alevilik haktır" isimli bir kampanya yürütürken, Kürt Halk Meclisi de "Ez Kurdim" diyerek katılım çağrısında bulunuyor.

DİREN DİCLE ERDEN

LONDRA

 

Britanya’daki Kürtler ve Aleviler 2021 nüfus sayımında inanç hanesinde görünür olmak için kampanya yürütüyor. Britanya Alevi Federasyonu, Alevilere 21 Mart’a kadar sürecek nüfus sayımına katılarak inanç hanesindeki "Alevi" seçeneğinin işaretlenmesi çağrısında bulunuyor. Kürt Halk Meclisi de Kürtlerin nüfus sayımına katılarak "Kürt" seçeneğini işaretlenmesini istiyor.

Britanya’da 40 yıldır yaşayan Aleviler 2021 nüfus sayımına (CENSUS) ilişkin "Aleviler vardır, Alevilik haktır" isimli bir kampanya yürütürken, Kürt Halk Meclisi de "Ez Kurdim" diyerek katılım çağrısında bulunuyor.

 

21 Mart’a kadar

Britanya’da her on yılda bir gerçekleşen nüfus sayımında  inanç hanesindeki "Alevi" tercihiyle, Alevi nüfusuna ilişkin veriler de ortaya çıkmış olacak. Bu, Britanya’daki Alevi inancının her alanda tanınması ve haklarının güvence altına alınmasında da önemli bir rol oynayacak.

Yine nüfus sayımında Kürtler "ülke" olarak Kürdistan yer almadığı için çoğu zaman Türkiye altındaki "Türk" kimliğini işaretliyordu. Ancak bu nüfus sayımında ülke olarak Türkiye yazılsa da etnik ve aidiyet kimliğine "Kurdish" olarak işaretlenebiliyor.

 

Aleviler 2 yıldır hazırlanıyor

Hem Aleviler hem de Kürtler nüfus sayımına ilişkin kampanyalar yürütüyor. Alevi örgütleri yaklaşık iki yıldır nüfus sayımına ilişkin "Aleviler vardır Alevilik haktır" kampanyasıyla CENSUS’a hazırlanıyordu.

 

Kampanyaya destek büyük

Britanya Alevi Federasyonu’nun (BAF) başlattığı kampanya Alevi örgütleri, sol, sosyalist kurumlar, yöre dernekleri, sivil toplum örgütleri, sanatçılar, siyasetçilerden de destek görüyor. Destek sadece Britanya ile de sınırlı değil. Dünyanın dört bir yanından kampanya destek mesajları gelirken; sanatçılar Füsun Demirel, Suavi, İlkay Akkaya, Hüseyin Turan, Barış Atay gibi isimler de video-mesaj yolu ile kampanyaya katılım çağrısında bulundu.

 

Nüfus sayımına katılın

BAF Başkanı İsrafil Erbil ve Alevi örgütü temsilcileri ise birçok komisyon ile Galler’de kampanya çalışmaları yürütüyor. Birçok kentte cemevleri ve Alevi kurumları neredeyse kapı kapı dolaşarak nüfus sayımına katılım çağrısı yapıyor.

 

Derneklerde masalar kuruldu

Londra’da Cemevi, BAF Genel Merkezi ve yöresel derneklerde kurulan masalarla, online nüfus sayımına katılacak olanların formları doldururken sorun yaşamaması için destek olunuyor.

 

Erbil: Biz de varız

Erbil, Britanya’da her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımında Alevi yurttaşların da tanınması gerektiğini söyleyerek, “‘Biz de varız. Aleviler vardır. Alevilik haktır’ demek için yola çıktık” dedi. Tüm kimliklerin kendisini nüfus sayımında ifade etmesi gerektiğini dile getiren Erbil, “Bir bütün olarak Britanya’nın dört bir yanında yaşıyorsak da aslında duygularımızın, kimliklerimizin aynı olduğunu, bu topraklarda Alevi olarak yaşamak istediğimizi bir kez daha dile getireceğiz" dedi.

 

Tarihi bir olay

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı Zeynel Akdoğan ise nüfus sayımının önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Biz Alevi ve Kürtlerin İngiltere toplumu içerisinde kendimizi belli etmemiz, yer almamız açısından çok önemli tarihi bir olay." Akdoğan, tüm sol sosyalist demokrat kurumlara da kampanyaya destek çağrısında bulundu: “Bütün Alevi vatandaşlarımıza buradan sesleniyoruz; eğer sayımı kendi olanaklarınızla yapamıyorsanız lütfen kurumlarımıza gelin, sizlere yardımcı olmaya hazırız."

 

Kimlik mücadelesinin parçası

Enfield Alevi Kültür Merkezi Başkanı Zeynep Demir ise Britanya’da Alevi mücadelesinin 30 yıldır sürdüğüne işaret ederek “Yüzyıllardır hayatta kalma mücadelesi veriyorduk. Bugün ise kimlik mücadelesi veriyoruz. Yaşadığımız her ülkede yok sayıldık, öldürüldük ve sürgüne gönderildik. Ekmek kadar su kadar kimliğe ihtiyacımız var” dedi.

Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal’da tüm Kürdistanlıları nüfus sayımına katılarak etnik aidiyet kısmına ‘Kurdish’ yazmalarını istedi. Akbal, Britanya'daki genel sayıma Kürt halkının ısrarla katılıp etnik aidiyet bölümüne kendilerini, Kürt olarak yazmanın kimliğimizin tanınması için derin önem ve anlam arz ettiğini söyledi.

Britanya'da devam etmekte olan genel sayıma katılmayı, özellikle her bir Kürdistanlı birey, kendisine zorunlu kılması gerektiğinin altını çizen Akbal, “Bu aynı zamanda yıllardır büyük emeklerle verdiğimiz mücadelenin bir parçası olarak Britanya’da, kendi irademizi beyan etme eylemi olacaktır. Bir başka boyutuyla da siyasal, ekonomik, sosyal ve kurumsal alanlarda irademizi ortaya koymanın güçlü bir ifadesi olacaktır” diye kaydetti.

 

 

Katılım neden önemli?

Nüfus sayımları Britanya’da her on yılda bir gerçekleşiyor ve katılım zorunlu. Bu ülkede yaşayan tüm insanların etnik kökeni, cinsiyeti, konuştuğu diller, eğitim durumu, medeni hali ve inancı gibi konularda istatistiklerin yapılabilmesi ve kamu yatırımlarının ihtiyaçlara göre yönlendirilmesi için nüfus sayımı sonuçları kullanılıyor.

Bu yıl pandemiden kaynaklı kağıt formlar kullanılmıyor. Evlere gönderilen mektuplarda yer alan referans numarası ile online olarak formlar dolduruluyor. Online formlar, cep telefonu, bilgisayar ya da tabletten doldurulabilir.

 

 

Diğer seçeneği altında

2021 online nüfus sayımı formlarında kimlik ve aidiyet seçeneğinde ‘diğer’ başlığında ‘KUR’ yazıldığında "Kurdish" seçeneği yer alıyor.

Alevilik içinde durum aynı. İnançlar listesinde diğer seçeneği bölümüne 'ALE' harfleri yazıldığında Alevilik seçeneği görülebilir.

Onbinlerce Kürt ve Alevinin yaşadığı Britanya’da Kürtler ve Alevilerin bu seçenekte yer almasının nedeni nüfus sayımlarına katılmamak ya da bu seçenekleri işaretlememek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.