Öcalan’a özgürlük, Rojava’ya statü
Dosya Haberleri —

Uluslararası Komplo protesto/ foto: Erkan GÜLBAHÇE
- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen 15 Şubat Uluslararası Komplosu dünyanın dört bir yanında yapılan eylemlerle kınandı. Bu yıl merkez seçilen Strasbourg’un yanı sıra Almanya ve Fransa’nın farklı bölgeleri ile dünyanın birçok ülkesinde onlarca merkezde eş zamanlı protestolar düzenlendi. Eylemlerin bu yılki mesajı “Öcalan’a özgürlük, Rojava’ya statü” oldu.
- Strasbourg'da binlerce Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı mitingde kalpler Rêber Apo ve Rojava için attı. Dayika Sultan, “Bu kara günü kınıyorum” derken; Ümriye Erdem, “Barışın anahtarı da İmralı’dadır" diye vurguluyor. Selamet Mat, “Önderliğimiz de ülkemiz de özgür olsun artık” diyerek komployu kınıyor.
- Rojavalı Semer Azad Qamişlo, “Özgürlük ve barış içinde yaşamak istiyoruz” diye belirtiyor. Duhoklu Şoreş Mayî ise “Önderliğimiz özgür olursa biz de, Kürdistan da özgür olacak" derken; Rojhilatlı Armanc Rojhilat da, “Rojhilatê Kürdistan halkı da serhildan halinde” diyerek, dayanışma çağrısı yapıyor.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen 15 Şubat Uluslararası Komplosu başta Strasbourg olmak üzere birçok merkezde protesto edildi. KCDK-E ve TJK-E’nin organize ettiği eylemde Almanya, Kuzey Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre gibi Avrupa ülkelerinden gelen Kürdistanlılar ve dostları, Strasbourg sokaklarında Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Rojava’ya statü talebiyle yürüdü.
Binlerce Kürdistanlı soğuk havaya aldırış etmeden çocuklarıyla Strasbourg’a geldi. Halk, sabahın erken saatlerinden itibaren Boulevard de Lyon adresinde toplanmaya başladı. Toplanma yerinde halay çeken gençleri pür dikkat izleyen bir ana ile konuşuyoruz. Almanya’nın Schöningen kentinden gelen 75 yaşındaki Xımse Ana, “Barış istiyoruz. Önder Apo serbest olsun, Rojava özgür olsun” diyor. İsviçre’nin Cenevre kentinde gelen Serhat Polat da yağmurun önünde halay çekenlerden biri: “Bugün Önder Apo’nun özgürlüğü için buradayım. Önder Apo’nun özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür. Önderliğimiz özgür olana kadar asla durmayacağız.”
Soğuk havaya rağmen
Saatler 12’yi gösterdiğinde kadınların öncülüğünde yürüyüş başladı. Binlerce Kürdistanlı ve dostları, Fransızca ''Öcalan’a Özgürlük Rojava’ya Statü’’ pankartı ile sloganlar eşliğinde yürüdü. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen yürüyüş büyük bir coşkuyla gerçekleşti.
Kesk û sor û zer bayraklar, özgürlük mücadelesini temsil eden flamalar ile Abdullah Öcalan’ın posterleri yürüyüş kolunun tamamına yayıldı. Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden Kürtçe, Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce hazırlanan pankartlar da dikkat çekti. Yürüyüş boyunca sloganlar hiç dinmedi. “Öcalan’a özgürlük”, "Tecride son”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Bijî Berxwedana Kobanê“ ve “Kobanê yalnız değildir” sloganlarının yanı sıra, “Yek e yek e yek e, gelê Kurd yek e” ve ‘Jin jiyan azadî’ sloganı sık sık hep bir ağızdan atıldı. Uluslararası komplonun tarihsel ve siyasal anlamını anlatan, yürüyüş boyunca okunan Fransızca bildirilerle hafıza bir kez daha tazelendi. Yürüyüşte ayrıca Rojava’ya destek amaçlı giden enternasyonalist gençler adına Lia Switeerland, komployu kınayan ve Rojava’nın savunulması gerektiğine dair mesajlarını okudu. Yürüyüşte kadınların ulusal renklerle ördükleri saç örgüleri dikkat çekti. Aynı zamanda çok sayıda kadın 15 Şubat'ı giydikleri siyah elbiseleriyle protesto etti.
Engel tanımadı
Yürüyüşün en dikkat çeken isimlerinden biri olan 26 yaşındaki Ahmet Efrîn, engellerine rağmen kortejden ayrılmadı. Organizasyon boyunca defalarca araca binmesi önerilse de Ahmet, tüm ısrarlara rağmen bunu kabul etmedi ve kortejin en önünde yürüdü. Konuşma engelli olmasına rağmen atılan sloganlara sesler çıkararak eşlik etmeye çalıştı.
Yağmur da olsa çamur da olsa…
Strasbourg’da kalpler Rêber Apo ve Rojava için attı. Fötr şapkalı bir eylemcinin yanına gidiyoruz. Adı Kerem Bakaç. Paris’ten gelmiş. Yüreğindeki öfkeyi şu sözlerle anlatıyor: “Önderliğimiz tüm uluslararası kararlara rağmen yıllardır esir tutuluyor. Artık umut hakkı uygulanmalı. Özgür olmalı. Burada bulunmamın ikinci amacı ise Rojava’ya karşı saldırılara dur demek ve siyasal bir statüye kavuşmasını haykırmaktır. Yağmur da olsa çamur da olsa, ölüm de olsa bu kararımızdan vazgeçmeyeceğiz.”
Artık özgürlük zamanı
Alanda heyecanlarıyla dikkat çeken 13 yaşındaki Yiğit ve 14 yaşında Özgür Barış ile konuştuk. Özgür Barış, ''Önderliğimizin özgür olması için buraya geldim. 27 yıldır içeride. Artık özgür olmalı. Rojava’ya karşı saldırılara karşı dur demek için geldim’’ diyor. Yiğit ise, “Ben 15 Şubat komplosunu protesto etmek için geldim. Son bir aydır Rojava’da yaşananlar beni kötü etkiledi. Birlik beraberlik olmalı. Artık özgür olmalıyız” ifadelerini kullanıyor.
Kara günü lanetliyorum
Brüksel’den eyleme katılan Dayika Sultan, “Ben 78 yaşındayım. Komplonun başından beri eylemlerdeyim. Hiçbirini kaçırmadım. Bu kara günü kınıyorum. Kabul etmiyorum. Önderliğimiz ve Kürdistan’ımız özgür olana kadar, barış gelene kadar mücadelemizi bırakmayacağız” diyor.
Ümriye Erdem de “Rojava’ya dönük saldırıları kınıyorum. Kürdistan birdir artık, nerede olursa olsun insanlarımız katledilmesin. İnadına barışı savunuyoruz. Barışın anahtarı da İmralı’dadır" diye vurguluyor.
Selamet Mat ise, “Önderliğimizde ülkemizde özgür olsun artık” diyerek komployu kınıyor.
Dört parça tek yürek
Rojavalı Semer Azad Qamişlo ise, “Bugün buraya özgür bir ülke ve Önderliğimizin özgürlüğü için geldik. Bizler de tüm halklar gibi özgürlüğümüzü istiyoruz. Özgürlük ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Bizim tek isteğimiz halkımızın ve Kürdistan’ın özgürlüğüdür” diye belirtiyor.
Duhoklu Şoreş Mayî de, “Biliyoruz ki Önderliğimiz özgür olursa biz de Kürdistan da özgür olacağız. Aynı zamanda Rojava için de buradayız. Halkımızın karanlık güçlerin ve cihadist teröristlerin baskısından kurtulmasını istiyoruz” diyor.
Rojhilatlı Armanc Rojhilat da, “Bugün Rojhilatê Kürdistan halkı da serhildan halinde ve katlediliyor, şehit düşürülüyor” diyerek dayanışma çağrısı yapıyor.
Almanya’nın Merzig kentinden katılan Mustafa Aslan ise “Kürtler hiçbir zaman kimseye zulmetmedi. Buna rağmen bugün birçok uluslararası güç Kürtlerin statüsüz bırakılması için çaba harcıyor” diyerek komploya tepki gösteriyor.
Adalet gelene kadar
Eyleme katılan Fransız Zhong Fa, Rojava ile dayanışma için eyleme katıldığını belirtirken, Fransa hükümetine seslendi: “Biz Avrupalılar olarak hükümetlerimize baskı yapmalıyız. Aynı zamanda kendi emperyalizmimize karşı da mücadele etmeliyiz. Örneğin Fransa, Thales gibi silah şirketleri aracılığıyla Suriye rejimine silah sağlıyor ve işte tam olarak buna 'hayır' demeliyiz. Adalet gelene kadar hiçbir şeyi bırakmayacağız; hem Avrupa topraklarında öldürülen Kürt aktivistler ve savaşçılar için hem de 27 yıldan fazla süredir hapsedilmiş olan Abdullah Öcalan için.”
Miting coşkuyla sona erdi
Yürüyüş korteji miting alanı olan Place Dauphine Parkı’na ulaştı. Yapılan saygı duruşu ardından başlayan programda açılış konuşması KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever ve TJK-E Temsilcisi Selma Sürer tarafından yapıldı. Ardından DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, KNK Temsilcisi Ahmet Karamus, Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği (NUPES) Milletvekili Sandra Regol, YNK Temsilcisi Şex Şemal, Boyun Eğmeyen Fransa Milletvekili Emmanuel Fernandes, Goran Temsilcisi Miran Sale, Strasbourg Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Turan, PYD Temsilcisi Mizgin Ahmet, PJAK Temsilcisi Zagros Enderyari birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Hozan Cömert sahne aldı.
ARAT ARARAT/ERKAN GÜLBAHÇE/ERDOĞAN ZAMUR
STRASBOURG
***
Bayık: Herkes mücadele etmeli
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Fransa’nın Strasbourg kentinde yapılan “Önder Apo’ya özgürlük, Rojava’ya statü” eylemine gönderdiği görüntülü mesajda, “Rêber Apo’nun, Kürtler için, Ortadoğu için, insanlık için, kadınlar için, demokrasi ve özgürlük için geliştirmek istediği projeyi başarıya ulaştırabilmesi için fiziki olarak özgür olması, özgür koşullarda çalışma yürütebilmesi gerekir. Ancak o zaman projesini geliştirebilir ve başarıya ulaştırabilir. Başka türlü o projenin gelişmesi ve başarıya ulaşması mümkün değil. Rêber Apo kendi açısından, yine hareketimiz de kendi açısından Önder Apo ile birlikte demokratik toplumun gelişmesi için tarihi sorumlulukla hareket etti. Atılması gereken adımları attık. Artık Rêber Apo’nun özgür koşullarda çalışma yürütmesi lazım. Herkesin bunun için mücadele etmesi gerekir” dedi.
Komployu direniş durdurdu
Rêber Apo'nun çözüm ve barış çabalarına komployla karşılık verildiğine dikkat çeken Bayık, “6 Ocak'ta ise ikinci komployu Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê'de devreye koydular. Hedefleri sadece Rojava değildi, eğer amaçlarına ulaşsaydılar devam edeceklerdi. Başûr, Bakûr ve Rojhilat'ta süreci tamamlayacaklardı. Fakat halkımız Rojava'da, Kürt, Arap, Süryani halkı hep birlikte bu komploya karşı durdu, direndi. QSD, YPG, YPJ direndi” diye kaydetti. Kürt halkının dünyanın dört bir yanında ayaklanmasının önemine dikkat çeken Bayık, “Herkes bu ayaklanma karşısında hayret kaldı, şok oldu. Kürtler tarafından böyle bir ayaklanmanın gerçekleştirileceğini tahmin etmediler. Halkımız Rojava'ya, Rojava direnişi şahsında geleceğine sahip çıktı. Kürt halkının iradesini kimsenin kıramayacağını ispatladılar, Kürt halkına kimsenin geri adım attıramayacağını ispatladılar, Kürt halkının her koşulda özgürlüğüne, iradesine, kimliğine, değerlerine sahip çıktığını ispatladılar. Bunu tüm dünya gördü. Herkes direnişin birçok şeyi değiştirdiğini anladı” dedi ve demokratik Kürt birliği için daha fazla çalışacaklarının altını çizdi.
* * *
Milano'dan Oslo'ya komplo protesto edildi
Dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen yürüyüşlerle 15 Şubat Uluslararası Komplosu protesto edildi. Onlarca merkezde eş zamanlı kitlesel yürüyüşler ve mitingler yapıldı. Önder Apo’ya özgürlük çağrısının yapıldığı eylemlerde, Rojava’daki demokratik kazanımların korunması ve statüsünün tanınması talebi de yinelendi.
Fransa’nın Marsilya, Nantes kentleri ile İtalya’nın başkenti Roma, Milano şehirlerinde de Kürtler ve dostları eylemdeydi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de de yürüyüş gerçekleştirildi. KON-MED’in “Önder Apo’ya Özgürlük-Rojava’ya Statü” çağrısıyla Oranienplatz’ta bir araya gelen halk, Hermannplatz’a kadar yürüdü.
Almanya’nın Hamburg kentinde de, Demokratik Kürt Toplum Meclisi (DKTM) ve Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde Sternschanze Bahnhof’da başlayan yürüyüş, Dammtor semtindeki Türk Konsolosluğu’nda sona erdi. Norveç’in başkenti Oslo’daki yürüyüş Kürt Halk Meclisi öncülüğünde gerçekleştirildi. Yürüyüşte KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın açıklaması da okundu.













