Ölümüne savaş

Toplum/Yaşam Haberleri —

SAGLIKCALISANI

SAGLIKCALISANI

  • Uluslararası Af Örgütü, salgın süreci boyunca 7 bin sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini tespit etti.

Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmasına göre tüm dünyada en az 7 binin üzerinde sağlık çalışanı Kovid-19’a yakalanarak, hayatını kaybetti.
Yalnızca Meksika’da en az bin 320 sağlık çalışanının öldüğü doğrulandı. Meksika böylece tüm dünyadaki en yüksek sağlık çalışanı kaybı yaşayan ülke olarak kaydedildi. Türkiye’de ise en az 70 sağlıkçı hayatını kaybetti.

En yüksek ölüm ABD’de
Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü, salgın süreci boyunca vaka ve ölüm oranlarının yüksek seyrettiği ABD’de bin 077 ve Brezilya’da 634 sağlık çalışanının öldüğünü; vaka oranlarının son aylarda hızla arttığı Güney Afrika’da 240, Hindistan’da ise 573 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini tespit etti.

Sarsıcı bir kriz
Uluslararası Af Örgütü Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“7 binin üzerinde kişinin, başkalarının hayatını kurtarmaya çalışırken ölmesi, sarsıcı boyutlarda bir krizdir. Güvenli bir iş ortamında çalışmak her sağlık çalışanının hakkıdır. Bu kadar yüksek sayıda kişinin nihai bedeli ödüyor olması bir skandal.
Pandeminin başlangıcından bu yana aylar geçmesine rağmen Meksika, Brezilya ve ABD gibi ülkelerde sağlık çalışanları halen korkutucu oranlarda hayatını kaybediyor. Güney Afrika ve Hindistan’da ise vakaların hızla artması, tüm devletlerin harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Küresel işbirliği şart
Sağlık çalışanlarının kendi hayatlarını tehlikeye atmadan çalışmalarını sürdürebilmesi için yeterli ölçüde koruyucu ekipmana sahip olmasını sağlamak adına küresel iş birliği şart.”

Gerçek sayı daha fazla
Uluslararası Af Örgütü, ölümlerin bildirilmediğine de dikkat çekerek, "Veri toplamakta kullanılan farklı yöntemler ve sağlık çalışanı tanımının ülkelere göre değişiklik göstermesi nedeniyle sayılar doğrudan bir kıyaslamaya izin vermeyebilir. Ayrıca, bu sayıların, incelenen ülkelerin birçoğunda sağlık çalışanı ölümlerinin olduğundan az bildirilmesi nedeniyle gerçek sayıların çok altında olması muhtemeldir" dedi.

Tükeniyoruz, yoruluyoruz, ölüyoruz

  • 70 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini hatırlatan SES Eşbaşkanı Gönül Erden, sağlık çalışanlarının virüsten değil, alınmayan tedbirlerden dolayı hayatını kaybettiğini vurguladı.  

SES Eşbaşkanı Gönül Erden, gerekli tedbirler alınmadığı için 70 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19’a dair açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığını ve her 10 hastadan 1’inin sağlık emekçisi olduğunu söyleyen Erden, zor şartlarda çalışmak zorunda kalmaları nedeniyle istifa eden sağlık çalışanları sayısının artmaya başladığını paylaştı.
Salgına dair vaka ve ölüm sayılarındaki artışa işaret eden Erden, 44'leri bulmaya başlayan ölümlerin çok kolay ifade edildiğini, oysa ki bunların her birinin bir can, bir hayat olduğunu dile getirdi.
Yaşatmak ve yaşamak için yola çıkan sağlık emekçilerinin ölüm sayılarının azalması, vaka sayısının en aza indirilmesi ve bu sürecin biran önce kontrol altına alınması için mücadele ettiğini söyleyen Erden, fakat şeffaf bir salgınla mücadele süreci yürütülmediği eleştirisinde bulundu.
 
Sağlık emekçileri sürece dahil edilmiyor
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Erden, “Sağlık Bakanlığı günlük 1400-1500 vaka açıklıyor. Bizim iki üç ilden aldığımız veriler bile bu sayıyı geçiyor. Diyarbakır'da, Urfa'da günde 500-600, Ankara'da günde 2 binlere varan yeni vakanın tespit edildiğini değerlendirirsek bu açıklanan vakaların gerçekleri ifade etmediği ortada. Bakanlık toplumdan bilgiyi saklamakta ve sağlık emekçilerini de sürece dahil etmeme konusunda ısrarcı" dedi.

Tedbir alınmadığı için ölüyorlar  
Sağlık Bakanlığı’na sunulan önerilere rağmen gerekli tedbirler alınmadığı için 70 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Erden, sağlık çalışanlarının virüsten değil, alınmayan tedbirlerden dolayı hayatını kaybettiğini vurguladı.  
 
Her 10 hastadan 1’i sağlık emekçisi
Erden, “Testi pozitif çıkarsa 'kimi çalıştıracağız' kaygısıyla test yapılmıyor hatta testi pozitif çıksa bile belirti yoksa arkadaşlarımız alanda çalışmak zorunda kalıyor. Normalde 14 gün olan karantina sağlık çalışanları için 7 gün uygulanıyor temaslılarda uygulanmıyor. 7 günden sonra alana çalışmaya çağrılıyorlar. Her 10 Kovid-19 hastasından 1’i sağlık emekçisi. Her gün bu ağır ve yoğun çalışma şartlarından kaynaklı tükeniyoruz, yoruluyoruz ve artık ölüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
200 bini güvencesiz çalıştırılıyor
Sağlık Bakanlığı’nın 2019 faaliyet raporuna göre, 646 bin sağlık çalışanı olduğunu fakat bunlardan 200 binden fazlasının güvencesiz çalıştırıldığına dile getiren Erden, pandemiyle güvenceli çalışmanın yaşamsal olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.
 
Sağlıkçılara test yapılmıyor
Güvencesiz sağlık emekçilerinin çok daha ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığını aktaran Erden, sürecin öznesi olduğu halde nesneleştirilen sağlık emekçilerinin her gün daha fazla umutsuzluğa kapıldığını ve tükendiğini belirtti.
Erden, şunları ekledi: "Alanda inisiyatif sağlık emekçilerinin elinden alınmış durumda. Sağlık emekçilerine test yapılmıyor bugün Meclis'te milletvekilleri sınırsız sayıda test yaptırabilirken sağlık emekçilerine bu testin yapılmaması kabul edilir şey değil. Çok kalitesiz koruyucu ekipmanlarla süreci yürütüyoruz. Bu sürecin dışına itilmişlik ve zor şartlar sonucunda emekliye ayrılabilen emekliye ayrılıyor, emekliye ayrılamayan ise istifa ediyor. İstifalar çok fazla artmaya başladı. Sadece Batman'da 13 hekim istifa etti.”
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.