Özgür zihin ve zaman

Forum Haberleri —

.

.

  • Zamanı yenen ve zamanı aşan zihin, gerçekliğin ötesine ve üstüne geçerek hakikatle buluşabilir. Zamanda yaşayan, zamanla birlikte akan ve zamanda sürüklenen zihin ise tarih yapamaz, tarihe yön veremez.

Orhan KENDAL

Önder Apo, özgürlük sosyolojisini yazacağı sırada düşman işkencelerine bir yenisini ekler; kalem ve kağıdı yasaklar. Önderlik yazacaklarının hepsini zihnine kaydeder, hafızasında depolar. Kalem verildiğinde de tüm kitabı on günde yazar. Her şey zihniyettir, zihniyette inşa edilir. Her şey zihniyette kazanılır veya zihniyette kaybedilir.

Antonio Gramsci, İtalyan komünist lider. Ona ceza veren savcı, "bu beyin en az 20 yıl durdurulmalı ve toplumdan izole edilmelidir" der. Mussolini faşizmi onu 21 yıl boyunca 1937’deki ölümüne kadar zindanda tutar.

Gramsci zindanda 30 defter, 3000 sayfa yazı yazar, eser bırakır. Tarihin tanıdığı önemli entelektüellerden biri olarak düşün dünyamıza birçok şey kazandırır. Gramsci, "insan eşittir zihniyet" demektedir.

Tüm egemenler, devletçi ve iktidarcı güçler muhalif büyük zihinleri kendileri için en büyük tehdit ve tehlike olarak görür. Bu büyük ve yaratıcı beyinleri toplumdan izole etmek için mutlak rehinelik koşullarında tutar. Önder Apo’yu 23 yıldır İmralı işkence sisteminde tuttuğu gibi. Ancak hiçbir iktidarcı güç bu olağanüstü zihinleri zamana ve mekana hapsederek izole etmeyi başaramaz.

Zihnini doğru ve yeterli çalıştıranlar toplumlara öncülük etmişlerdir. Kimi zaman peygamber ve bilgeler olarak, kimi zaman devrimci önderler olarak. Zihnin kapasitesi sınırsızdır ve zamanı aşacak güçtedir. Önemli olan bu zihnin nasıl kullanıldığıdır.

Zihinsel yoğunlaşma zamanın bükülmesidir. Kütle çekimi nasıl zaman üzerinde etkiliyse ve zamanın akışını yavaşlatıp yoğunlaştırıyorsa, zihinsel yoğunlaşma da zamanı bükmekte, yoğunlaştırıp yavaşlatmaktadır.

Zamanı yavaşlatmak hızlı olmayı ifade etmektedir. Hızı zayıf olanın zamanı hızlı akar. Herkesin zamanı aynı değildir. Herkesin bir zamanı ve zamanı yaşama tarzı vardır.

Her zamanın bir ruhu olduğu gibi her ruhun da bir zamanı vardır. Nasıl ki hız zaman üzerinde etkiliyse, zihinsel düşüncenin hızı da zamanı etkilemektedir. Düşünce hızı artıkça zaman yavaşlamaktadır. Yani zaman daha yoğun yaşanır. Düşünceyi hızlı yaşayan, zamanı ve düşünceyi yoğunlaştırmış olur.

Zamanı yenen ve zamanı aşan zihin, gerçekliğin ötesine ve üstüne geçerek hakikatle buluşabilir. Zamanda yaşayan, zamanla birlikte akan ve zamanda sürüklenen zihin ise tarih yapamaz, tarihe yön veremez.

Zamanın rüzgarında yelken açan zihinler zamanı sürükleyen bir fırtına olamazlar. İlk fırtınada da alabora olmaktan kurtulamazlar. Zamanın akışında rota belirleyenler eski limanlara demir atabilirler ama yeni limanlar, yeni diyarlar keşfedemezler.

Zaman bizi kuşatan bir hapishane midir yoksa geleceğe kanat çırpmak için bir sıçrama noktası mıdır? Yerde sürünen biri ile zamanın merdivenini yıldızlara dayayarak yükseklere çıkan birisi aynı zemin ve aynı zamanı mı yaşar?

Zaman atının yelesine yapışıp geleceğe doludizgin koşan bir zihin ile kendi güdü kabuğunda yemlenen bir zihin aynı ömrü mü yaşar?

Aynı ömre aynı yaşamlar sığdırılmaz. Aynı ömre farklı yaşamlar sığdıran zihinler zamanı farklı yaşamaktadır.

Zihin zamandır. Zihin zamandadır ve zamanın ötesindedir. Zihin zamanı kapsar, zamanı kaplar. Zamanı kapsayan ve zamanı kaplayan zihin özgürdür. Zamanın kapsadığı ve zamanın kapladığı zihin tutsaktır, köledir.

Zihin enerji gibi özgürdür. Enerji gibi akan zihin, zamanı hareketi için bir mekan olarak değerlendirir. Devrimci zihin özgür ruhtur. Zapt edilmez bir akışkanlığa sahiptir. Zamanın sürtünmesinde maddeleşen, katılaşan ve form kazanan zihinler ise sıradanlaşarak tarih olurlar. Tarih olurlar ama tarih yapamazlar.

Zaman ve zemin zihnin gerçekleştiği alandır. Zihin aynı zamanda içinde gerçekleştiği zaman ve zemini aşandır. Zaman ve zemine mahkum zihin hafızasız ve hayalsizdir. Hafızası ve hayalleri büyük olan zihinler eylemleriyle tarihe yön verirler, tarih olurlar.

Mazlum ve Zilanlar gibi, Egît ve Berîtanlar gibi, Kemal ve Hayriler gibi…

Zamana ve mekana mahkum olmayan, zaman ve mekanın ötesine geçen varlık ölümsüzdür. Işık zamanı aştığı için ölümsüzdür.

Önderlik tüm zamandır, zaman ötesidir. Önderlik zamanı kapsayan ve kaplayandır. Önderliğin zihni zamansızlığı, dolayısıyla ölümsüzlüğü yakalamıştır.

Bu nedenle Önderliğimiz ışığımızdır, güneşimizdir...

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.