Özgürlük için direniş sürüyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kürt kadını Jîna Amînî’nin İran “Ahlak polisi” tarafından Tahran’da katledilmesiyle başlayan protesto gösterileri 170 kente yayıldı. Belucistan’da katliama dönüşen gösterilerde halk özgürlük için sokaklara aktı.

İran’da Kürt kadını Jîna (Mahsa) Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterileri 17. gününü geride bıraktı. Protestoların yayıldığı ülkede, geçtiğimiz Cuma günü Zahidan, Sistan-Belucistan’da rejim katliam yaptı. 

Belucistan’da katliam

İran İnsan Halkları (IHR) örgütünün geçtiği habere göre Zahidan’da 15 yaşındaki Beluc bir kız çocuğunun Çabahar’da bir polis şefi tarafından tecavüze uğramasını protesto etmek isteyen halk, 30 Eylül günü Cuma namazı çıkışında bir polis karakolu önünde toplandı. Kız çocuğuna yapılan tecavüzü protesto etmek halka polis gücü ateş açtı. Açılan ateş sonrası İran devlet güçlerinin açıklamasına göre 19, Beluc aktivistlere göre 36 kişi hayatını kaybetti. İran İnsan Hakları 2 Ekim’de yaptığı açıklamada ise Belucistan’daki katliamda hayatını kaybedenlerin sayısının 40’a çıktığını duyurdu.

IHR: Protestolarda 133 kişi hayatını kaybetti

İran İnsan Halkları’na göre İran genelinde yapılan protestolarda hayatını kaybeden insan sayısı 133’ü buldu. Tutuklanan pek çok insana itirafçılığın dayatıldığını yazan IHR, devlete bağlı web sitelerinin baskı altında olduğu belli olan Zahidan’lı bir tutuklunun “itiraflarının” yalınladığını belirtti. IHR daha öncede “itirafa” zorlanan bazı protestocuların “itirafların” yayınladığını hatırlattı. 

İran’da “itirafa” zorlama ve bunu yayınlama halk ayaklanmasını bastırmaya yönelik bir politika olarak kullanılıyor.

PJAK, KODAR ve KJAR’dan grev çağrısı

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Kürdistan Özgür Kadın Örgütü (KJAR) ve KODAR, İran ve Rojhilatê Kürdistan halkını hafta sonu İran devletine karşı genel greve çağırdı. Örgütlerin ortak hazırladığı bildirgede; mücadelenin artık farklı bir düzeye çıkarılması gerektiği belirtilerek genel greve katılım çağrısı yapıldı. Toplumun tüm kesimlerine çağrı yapan örgütler, İran ve Rojhilatê Kurdistan’da “Jin jiyan azadî” eksenli gelişen kadın devriminin 21. yy’da tüm insanlığın umudu haline geldiğini belirtti. 

Ülke genelinde grev gidildi

Kürdistanî örgütlerin grev çağrısına İran genelinde sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerde de destek verdi. İran Ulusal Direniş Konseyi (NCRI) grevi olumlu bularak desteklediklerini duyurdu.

Rojhilatê Kurdistan’ın tüm kentlerinde greve giden esnaf kepenkleri indirirken, İran genelinde de 42 ilde protesto eylemleri düzenlendi ve greve gidildi. Pazar günü ise Tahran’da birçok ilçede iş yerleri açılmazken, birçok ilde de kamyoncular protestolarla dayanışma amacıyla greve gitti. 

Halkın Mücahitleri: 20 bin kişi tutuklandı

İnternetlerin kesik olduğu ve sağlıklı bilgiye ulaşılamayan İran’da 1 ve 2  Ekim tarihlerinde sanal medyada üzerinden yayınlanan kimi görüntülerde Rojhilatê Kurdistan ve İran yapılan protestolara rejim güçlerini ateşli silahla saldırdığı görüldü.

İran Halkın Mücahitleri Örgütü 1 Ekim’de paylaştığı bilgiye göre İran genelinde yapılan protesto gösteri 31 vilayette en az 170 kente yayıldı. Aynı kaynak, IHR’nin verdiği bilgiden farklı olarak protesto gösterilerinde şimdiye kadar 400’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 bin kişinin tutuklandığı kaydetti.

İran ve Rojhilatê Kurdistan’da halk ayakta

2 Ekim’de yayınlanan bazı videolarda da Rojhilatê Kurdistan’ın Saqiz kentinde sokağa çıkan kadınların “Jin jiyan azadî” sloganları attığı görüldü. Tahran’da bir köprüye çıkan kadınlar baş örtülerini çıkarak eylem düzenledi. Ayrıca Meşhed, İsfahan, Tahran’da yapılan eylemlerde protestocular, devlet güçleriyle çatıştı. Tahran Üniversitesi’nde ise rejim güçleri öğrencilere direk ateş açtı. Üç öğrencinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Rojhilatê Kurdistan’ın Sine, Kirmaşan, Urmiye ve Doğu Kürdistan’ın birçok kentinde de protesto gösterileri düzenlendi. Gilan Xerib’de Tebriz’in Traktursaz kulübünün Kürt futbolcusu Kawe Zezayi protestolara destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

Jîna Amînî'nin katledilmesinden bu yana ayakta olan Tahran’da dün gece de eylemler düzenlendi. 3 Ekim’de sanal medyada yayınlana bir görüntüde Tahran’da tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması için eylem yapıldığı görülüyor.

Nika Şakirem’in cenazesi bulundu

İran’daki protestoların 10. gününde kaybolduğu belirtilen Nika Şakiremi adlı 17 yaşındaki genç kadının cesedi Tahran’da bulundu.
Huzistan, Tebriz, Meşhed, Kirman, Faris ve birçok yerde 3 Ekim’de gösteriler devam etti. Rejime karşı Belucistan’da da protestolar tırmanarak devama diyor. 

Hengaw: Kürdistan’da 23 kişi katledildi

Kürdistan İnsan hakları Ağı (KHRN) İran güçlerinin son iki hafta içerisinde Rojhilatê Kurdistan’da düzenelen protesto gösterilinde 20 kişinin katledildiğin ve 490 kişinin yaralandığını yazarken, Hengaw İnsan Hakları Örgütü ise Rojhilatê Kurdistan’daki son protesto gösterilerinde katledilenlerin sayısının 23’e ulaştığını duyurdu.

İnternetlerin kesik olduğu ülkede sağlıklı bilgiye ulaşılamazken, rejim güçleri halk ayaklanmalarını bastırmak için gerçek mermiler kullanıyor. Sanal medyaya yansıyan bazı video görüntülerinde rejimin kadın ve öğrencileri direk hedef alarak kafalarından vurduğu görülüyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.