Pano yandı, elektrik yok, Kürtçe yasak

Kültür/Sanat Haberleri —

Tiyartro Mencel

Tiyartro Mencel

  • Yasaklı Kürtçe etkinliklerden biri olan Tiyatro Mencel’in ‘Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû’ oyunu oyuncularından Perinaz Delazy: “Pano yandı, elektrik yok, tekniki bir sorun var, diyerek oynumuzu yasakladılar. Ama ne sorun çıkarsa çıksın oyunu oynayacağız’’

Kürt sanatçıların konserleri ve Kürtçe oyunların iptal edilmesine dair kararlara her gün yenisi ekleniyor. Aynur Doğan, Mem Ararat ve Metin Kemal Kahraman’ın konserlerinin iptal edilmesinin ardından Amed Şehir Tiyatrosu’nun “Don Kîxot” ve Tiyatro Mencel’in “Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû” oyunları da yasaklardan nasibini aldı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde 31 Mayıs’ta sahnelenmek istenen “Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû” oyununun sahnelenmesine dönük engele “teknik gerekçeler” öne sürüldü.

Teknik sorun bahanesi!

“Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû” tiyatro oyuncularından Perinaz Delazy Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’a yaptığı değerlendirmede, söz konusu gerekçelerin “Pano yandı, elektrik yok ve tekniki bir sorun var” olduğunu aktardı. Delazy, “Emniyet ve kaymakamlık arkadaşlarımıza, ‘Gerekli izni verdik. Kültür Merkezi iptal etmiş’ yanıtını verdi. Ancak oyunun yasaklandığı gün herhangi bir teknik sorunun olmadığını, o gün başka programların yapıldığını öğrendik. Biz de ‘tekniki sorun neyse biz o sorumluluğu üzerimize almaya hazırız. Ne sorun çıkarsa çıksın oyunu oynayacağız’ dedik. ‘Bize dilekçenizi yeniden değerlendireceğiz’ dediler” diye aktardı.

Bu oyunlar oynanır

Meselenin tekniki olmadığını kaydeden Delazy, yıllardır devam eden yasak ve engellere son zamanlarda farklı gerekçeler gösterildiğini söyledi. Kürt kültürü ve sanatı üzerinden yasakların her zaman var olduğuna dikkati çeken Delazy, izleyicilerin Kürtçe müzik ve tiyatroya sahip çıkmasından kaynaklı yasakların sonuç vermediğini vurguladı. Delazy, “Bu yasaklarla ne bizi durdurabilirler ne de sonuç alınabilirler. Kürtçe sanat yapılmaya devam edecek. Bugün olmadı yarın. Ama mutlaka bu oyunlar oynanır, Kürtçe oyunlar devam eder” ifadelerini kullandı.

Başımızı eğmeden sanatımızı yapacağız

Tiyatro Mencel oyuncusu Ferhat Aslan ise, ilk defa yasaklarla karşı karşıya kalmadıklarını ifade etti. “Kürtçe yasak değildir” söyleminin fiiliyatta karşılığının olmadığını kaydeden Aslan, “Farklı gerekçelerle yasaklar devam ediyor. Bazen tamamen yasaklanıyor, bazen ceviz kabuğunu doldurmayacak gerekçelerle oyunlarımız iptal ediliyor. Bu zor ve zahmete rağmen biz başımızı eğmeden sanatımızı yapmaya devam edeceğiz. Biz bu oyunları bırakırsak halkımıza ihanet etmiş oluruz. Kürtçe sanat bugün nasıl iyi bir seviyeye geldiyse bugünden sonra daha iyi bir seviyeye ulaşması için çalışacağız. Halkımız Kürt sanatı, tiyatrosu ve müziğine sahip çıkmaya devam etsin” dedi. 

 

21 dernekten açıklama: Anadilizimi savunacağız

Tiyatro Mencel'nin 31 Mayıs'ta sahneleyeceği "Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû“ adlı tiyatro oyununun yasaklanması üzerine 21 dernek, kültür merkezi ve enstitü açıklama yaptı.

"Kürt dili ve kültürünün, Kürt halkının temel ortak paydası" olduğu belirtilen açıklamada, konser ve tiyatro oyunu gibi etkinliklerin iptallerine sunulan gerekçelerin "bahane" olduğu ifade edildi.

"Kürt halkı yasaklama ve saldırılarla dilinden vazgeçmeyecektir" denilen açıklamada, "Dil ve kültürünü sahiplenme, Kürt halkının temel yasası ve en geniş paydasıdır. Devlet yıkıp devlet yaratan dünya savaşları dahi bu gerçekliği yok edememişken etkinlik iptaliyle Kürtçenin önüne set koymaya çalışmak müflis bir siyasetin son çırpınışlarıdır.

Tüm bu yasaklama ve saldırılara karşı dilimizi her yerde konuşarak, her yerde anadilimiz Kürtçeyle şarkı söyleyip sanat icra ederek gerekli cevabı vereceğiz. Kürt halkı yasaklama ve saldırılarla dilinden vazgeçmeyecektir. Kürt dili ve kültürüne karşı yapılan bu yasaklamalara karşı hayatın her alanında dilimizi savunacağız’’ ifadeleri yer aldı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.