Pes Ekinovarus 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Halk dilinde çarpık ayak olarak bilinen pes ekinovarus doğumsal, yani doğum ile birlikte en sık görülen iskelet ve kas sistemi hastalıklarındandır. Bu hastalıkta ayak hem içe hem de aşağıya doğru dönmüştür.

Halk dilinde çarpık ayak olarak bilinen pes ekinovarus doğumsal, yani doğum ile birlikte en sık görülen iskelet ve kas sistemi hastalıklarındandır. Bu hastalıkta ayak hem içe hem de aşağıya doğru dönmüştür.

Pes Ekinovarus'un erkek çocuklarda görülme olasılığı kızların iki katıdır. Bin yeni doğandan 1 tanesinde bu hastalık görülmektedir. Hastalık vakaların yarısında iki ayakta vardır. 

Bu hastalığın tanısını doğum öncesi yapılan ultrason tetkiklerinde koymak mümkündür. Hastalık çoğu zaman hamileliğin 20. haftasından itibaren görülmektedir. Röntgen çekimi genelde ilk etapta gerekli değildir.  

Doğum sonrası, özellikle sezaryen ile doğan bebeklerde de bazen ayak içe ve aşağıya dönmüş halde olabiliyor. Bu otomatikman pes ekinovarus hastalığı anlamına gelmiyor. Eğer sağlık personeli el atarak ayağı düzeltebiliyorsa genelde pes ekinovarus hastalığı yok demektir.

Hastalık dışarıdaki etkenlerden kaynaklı oluşabilir, ama genetik olarak da ortaya çıkabilir. Aynı aileden birden fazla çocukta da görülebilir. Bu durumda sebebi bilinmemektedir. 

Pes ekinovarus'un farklı dereceleri vardır. Ayaklar yumuşak olup rahat bir şekilde düzeltilebiliyor, ama çok sert de kalabiliyor. 

Hastalık tedavi edilmediğinde ayak eğri duruyor ve hastalar ayağın yan tarafı ile yürümek zorunda kalıyor. Tedavi genelde Posenti isimli metod ile yapılıyor. Ayak/ayaklar hafif şekilde düzeltilip alçıya alınıyor. Alçı haftada bir defa değiştiriliyor. Genelde 6-8 hafta sonra alçı çıkarılıyor. Ardından da ayağın tekrar içe dönmesini engellemek için üç aylığına kırık tahtası takılıyor. Zamanla tahtanın taşıma süresi kısaltılıyor. Bu yöntemin beş yaşına kadar en azından gece uygulanması öneriliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.