‘Protesto değil devrimin başlangıcı’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Liseli genç kadınların eylemlerinin yaygınlaştığı İran’da rejimin halka yönelik şiddeti sürüyor. Rojhilatê Kurdistan’da greve giden sendika temsilcileri tutuklanırken, ayaklanan öğrenciler “Bu artık protesto değil; bir devrimin başlangıcıdır” mesajını verdi.

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül günü Rojhilatê Kurdistan’ın Saqîz kentinden akrabalarını ziyarete giden Jîna Amînî metro çıkışında “Ahlak polisi” tarafından uygun örtünmediği iddiasıyla gözaltına alındı. İki saat sonra hastaneye kaldırılan Kürt kadını Jîna Amînî’ye işkence edildiği ve kafasına aldığı darp sonucunda komaya girdiği tanısı konuldu. Olaya ilişkin belgeler daha sonra haclenerek basına sızdırıldı. 

19 Eylül’de greve gidildi

Kürt kadın Jîna gördüğü işkence nedeniyle 16 günü yaşamını yitirdi. Bunun üzerine önce Tahran’da başlayan ve kadınların öncülük ettiği gösteriler daha sonra tüm Rojhilatê Kurdistan’a yayıldı. KJAR, KODAR, PJAK 19 Eylül’de genel grev çağrısı yaptı. Rojhilatê Kurdistan’dan başta olmak üzere İran’ın birçok kentinde halk greve gitti. Çocuklarını okula göndermedi. Pek çok Kurdistanî parti, İran genelindeki sivil toplum kuruluşları, örgütler, öğrenciler greve dahil oldu. 

Rejim silahlarla halka saldırdı

Birkaç gün içerisinde İran’a geneline yayılan protesto gösterileri halk ayaklanmasına dönüştü. 20-21-22 Eylül’de rejim halka silahlarla saldırdı. Paramiliter güçlerin başında gelen Besic milislerini, özel kuvvetlerini harekete geçirdi. 3-4 gün içerisinde tüm halk ayaklanmalarını bastırmak için ve halkı sindirmek için kimi kaynaklara göre 400’ün üzerinde insan katledilirken, İran İnsan Hakları Örgütü yaptığı en son açıklamada İran genelinde 154 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Eylemlerin ana slogan “Jin jiyan azadî” oldu

Tüm kentlerde kadınların öncülük yaptığı eylemlerde İranlı, Kürt kadınlar tüm cesaretlerini toplayarak başörtülerini çıkarıp, yaktı. Kadınların saçlarının gözükmesini suç sayan rejime karşı sokaklarda saçlarını kesti. Rojhilatê Kurdistan’dan İran’ın başkenti Tahran’a kadar 31 vilayettin tamamında halk “Hamaney’e Ölüm”, “Kız kardeşimi öldüreni öldürürüm”, “Özgürlük” gibi rejim karşıtı sloganlar attı. Atılan sloganlar içerisinde en dikkat çeken “Jin jiyan azadî” oldu. Erkekler Rojhilatê Kurdistan’da barikatlar kurup “Jin jiyan azadî” sloganları attı. Kadınlara özgürlük mücadelesinde omuz omuza olduklarını gösterdi. Devam eden halk gösterilerinde halk rejim değişikliği, özgürlük taleplerini yükseltti.

Bilanço ağırlaşıyor

4 Ekim tarihinde İran’da devam eden ve 19. gününe giren protesto gösterilerine ilişkin bilgi veren İran İnsan Haklar (IHR) en az 154 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Protesto gösterilerinde rejim tarafından en 17 çocuğun da katledildiğini duyuran IHR, ancak hepsinin belgelerle kanıtlanamadığını belirtti.

Protesto gösterilerinde en fazla Sistan-Belucistan’ın merkezi Zahidan’da rejimin saldırısı sonucu insanların hayatını kaybettiğini kaydeden duyuran IHR, ölü sayısının 63’e yükseldiğini açıkladı.

 

Öğrencilerin nereye götürüldüğü bilinmiyor

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’ de 4 Ekim’de yaptığı açıklamada İran genelinde yapılan grev ve protesto gösterilerine destek veren Rojhilatê Kurdistan’ın Kirmanşan kentindeki Razi Üniversitesi’nde de öğrenciler greve gitti. Rejim grev dolayısıyla 3 öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan öğrencilerin nereye götürüldüğü ve yahut akıbetleri hakkında ailelerine herhangi bir bilgi verilmiyor.

Liseli genç kadınlar ayakta

Tahran’da liseli genç kadınlar başörtülerini çıkararak sokağa çıktım yürüyüş düzenledi, “Diktatöre Ölüm” sloganı attı. Kerec’te “Kız kardeşimi öldüren kişiyi öldüreceğim!” Sloganı atan liseli genç kadınlar, Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından darp edilerek katledildiğin anlattı. Liseli genç kadınlar Şiraz’da da alanlara çıkarak bir miting düzenledi. “Hamaney bu yıl devrilecek!” Sloganları atan genç kadınlar, molların en büyük lideri olan Hamaney ve Humeyni’nin resimlerini ders kitaplarından yırtıp attı, daha sonra üzerine basarak rejimi proteste etti.

Öğretmenlerden öğrencilere destek

Jîna Amînî’nin doğduğu Rojhilatê Kurdistan’ın Saqiz ve Merîwan’da da liseli genç kadınlar sokağa çıktı. Yürüyüş düzenleyen genç kadınlar rejim karşıtı sloganlar attı. Saqiz ve Sine’de öğretmenler de tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle liseli genç kadınların eylemlerine destek vererek greve gitti.

‘Bu protesto değil; bir devrimin başlangıcı’

Tahran’daki Khajeh Nassir Üniversitesi öğrencileri yaptıları eylemde “Bu artık protesto değil; bir devrimin başlangıcıdır” mesajını verdi.

Tahran’daki tüm üniversiteler rejimin saldırılarına ve tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması için eylem düzenledi. Meşhed, Gilan, Tebriz, Kum, İsfahan, Rojhilatê Kurdistan’ın Sine, Urmiye kentlerindeki üniversitelerde rejim protesto edildi. 

Sistan-Belucistan’da esnaf greve giderek kepenk katırken, halk da ülke çapında gerçekleşen protesto gösterilerine destek amacıyla greve gitti. İsfahan’da da aynı amaçla greve gidildi ve yürüyüş düzenlendi.

Sendikalar mühürlendi

Hengaw İnsan Hakları Örgütü bugün yaptığı açıklamada, Kamusal Yerler Denetleme Departmanı denilen kurumun Rojhilatê Kurdistan’ın Piranşar, Naghadeh, Oshnaviyeh ve Sine kentlerinde bulunan sendikaları greve gittikleri gerekçesiyle mühürlediğini duyurdu. 

Karara itiraz eden sendikalar, Kamusal Yerler Denetleme Departmanı ile görüşme yaparak sendikaların yeniden açılması talebinde bulundu. Fakat Departman talebi sert bir şekilde reddetti.

Sendika temsilcileri kayıp

Bunun üzerine şehrin dini imamı sendikaların açılması için devreye girdi. İstihbarat Bürosu ile görüşmeler yapıldı. İstihbarat, sendikaların açılması için 4 kişinin sendika temsilcileri olarak kendilerini tanıtmalarını istedi. 3 Ekim günü sabah saatlerinde sendika temsilcisi olarak belirlenen Mahmoud Shafi'i, Mohammad Salehi, Eyyub Bazian ve Seyed Taher Rak İstihbarat Dairesi’ne gitti. Mühürlenen sendikaların açılması için görüşmeye giden temsilciler İstihbarat tarafından tutuklandı. Tutuklanan sendika temsilcilerine ne olduğu ve nereye götürüldüğü hakkında iki gündür bilgi alınamıyor. 

Parlamenter Abir Al-Sahlanî AP’de saçlarını kesti

Avrupa Parlamento üyesi Abir Al-Sahlani, İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki kadınları desteklemek amacıyla  “Jin, jiyan azadî” sloganı eşliğinde konuşma yaptığı kürsede saçlarını kesti. 

Abir Al-Sahlani yaptığı konuşmada “İranlı kadınların 3 haftadır cesurca eylemlerini sürdürüyor. İran’da Kürt, Fars, Azeri kadınlar özgürlüklerini kazanmak için canlarını feda etmeye hazır. Birleşmiş Milletler bu konuda sessiz kalmamalı ve katliamlara karşı tavır almalıdır. Aksi takdirde kadınların üzerindeki baskılar daha da artacaktır” dedi.

Abir Al-Sahlani, Kürtçe ve İngilizce “Jin jiyan azadî” sloganıyla eylemini sonlandırdı.

İsveçli siyasetçi Abir Al-Sahlani, aslen Iraklı ve 2019 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu üyeliği ve Merkezi Partinin temsilciliğini yapmış bir isim.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.