Qamişlo’da kadına şiddete karşı çalıştay

Kadın Haberleri —

.

.

  • PYD Kadın Meclisi'nin düzenlediği çalıştayda, kadına yönelik şiddeti önlemenin yol ve yöntemleri masaya yatırıldı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi, Kadın Cinayetleriyle Mücadele Çalıştayı düzenledi. Qamişlo’da yapılan çalıştaya PYD temsilcileri, kadın, sivil toplum ve dini kurumların temsilcilerinin yanısıra aydınlar, gençler, siyasetçiler katıldı.

Çalıştayın ilk bölümünde din ve toplum değerleri adı altında kadına yönelik şiddet tartışıldı.

Söz alan PYD Eşbaşkanlık Komite Üyesi Foza Yûsif, “Kadın katliamlarının önüne geçmek için tüm toplumu kontrol eden ataerkil zihniyetten kurtulmalıyız. Bugün kadınlar katlediliyor ve bizim buna sessiz kalmamız utanç vericidir. Kendimize doğru soruları sormamız önemlidir. Nasıl yaşıyoruz? Gelecek yaşamı nasıl inşa edebiliriz? Hangi temeller üzerine? Çünkü kadın devrimi bu sorulardan başlıyor” diye konuştu.
Toplumun ve ailelerin durumunu “Toplumsal intihar” olarak adlandıran Yûsif, “Özgürlük sorunu tartışılmazsa özgür bir yaşamın inşası zordur” diye belirtti.
Yûsif, “Özgür eş yaşamın inşası için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın-erkek eşitliğine ilişkin değerlendirmelerine başvurmak gerektiğini kaydetti. Dindar, kanaat önderleri, insan hakları örgütleri ve siyasi partilerin rolüne işaret eden Yûsif, kadın katliamlarına karşı daha sert bir tutum göstermelerini istedi. 

Failler cesareti cezasızlıktan ve toplumdan alıyor

Daha sonra avukatlar Atiya Yusif ve Luqman İbrahim, ‘Kadına yönelik suçlarda hukuki çözümler’ konulu seminer verdi.

Aile içi şiddetin kadınların maruz kaldığı en büyük şiddet türü olduğuna işaret eden Atiya Yûsif, şiddeti körükleyen, meşrulaştıran çevresel faktörlerden dolayı erkeğin şiddeti kendisi için bir hak olarak gördüğünü ifade etti.

Luqman İbrahim ise namus adı altında işlenen cinayetlerin Suriye Anayasası’nın 37’inci kanununun 548’inci maddesinde düzenlendiğini, bu maddenin de Fransa’dan alındığını, 1960’ta Fransa’da kanunu yürürlükten kaldırılsa da kadın katillerine sadece iki yıl hapis cezası öngören kanunun Suriye’de uygulanmaya devam ettiğini hatırlattı.

Çalıştay, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair önerilerle sona erdi. Öneriler şunlar:

Kanunlar işletilmeli

  • Din adı altında işlenen suçlara karşı din, basın kurumları ve kadın hareketleriyle birlikte tüm sivil toplum kuruluşları  arasında birlik oluşturulmalı.
  • Bilinçlendirici seminerlere erkeklerin katılması teşvik edilmeli
  • Bütün dinler kadın katliamlarına karşıdır. Kadının din adı altında katledilmesi kabul edilemez.
  • Topluma zarar veren adetlerin ortadan kaldırılması için din kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler birlikte mücadele etmeli.
  • ‘Namus’ adı altında suç işleyenler en ağır biçimde cezalandırılmalı.
  • Özerk Yönetim’in kadınları ilgilendiren kanunları işletilmeli.
  • Aile içi demokrasi kültürünün yerleştirilmesi sağlanmalı.
  • İslam’ın kadın katliamlarına bakışına ilişkin bildiriler dağıtılmalı.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.