Regl

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Yumurtalıktan gelen yumurta rahime yerleşir ve orada olgunlaşır. Bu süreçte rahim içindeki doku da kalınlaşır. Bu doku döllenme olmazsa dökülür ve kan ile birlikte vajinal yoldan vücuttan çıkar. 

Regl, adet kanaması veya menstrüasyon olarak da adlandırılır ve ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar gerçekleşen aylık vajinal kanamayı tarif eder. 

Regl konusuna tarih kitapları ekseninde baktığımızda kadını aşağılayan ve dışlayan bir tablo ortaya çıkıyor. Bu konuda bazı örnekler vermek istiyorum. 

Adet kanamasının kokusu av hayvanlarını ve balıkları püskürtüyormuş. Ondan dolayı kadınlar hayvan avından ve balıkçılıktan uzak tutuluyordu. Antropolog Alain Testart'a göre hayvan kanının kadının kanına bulaşması çok kötü olayların yaşanmasına yol açıyor. Testart, kısırlığı da örnek olarak veriyor. Birçok dine / inanca göre regl olan kadın kirlidir, dokunulmazdır veya lanetlidir. Birçok efsaneye göre reglin kaynağı ilk cinsel ilişki, hayvan sokması veya ayın etkisi. Bazı efsanelere göre de adet kanaması ceza veya intikam yöntemi. Erkekler hayvan avında veya savaşta kan kaybediyor. Buna karşın kadının regl kapsamında kaybettiği kan kontrolsüz olarak tarif ediliyor. Kadının bazı uygulamaların dışında tutulması  toplumu bu kontrolsüz güçten koruma olarak açıklanıyordu. 1896 yılında adlı tıp uzmanı Cesare Lombroso kadınların işlediği suçu bile adet kanaması ile ilişkilendirmişti. Şiddet ile dinin bağlantıları konusunda 1950'de çalışma yürüten Antropolg Rene Girard'e göre adet kanaması ile güç karşı tarafa, yani kadına geçiyor ve kadınların lehine bir güç tekeli oluşuyor. 

Bütün bunlar cins ayrımı ve ayrımcılığı için gerekçe olarak sunuluyordu / sunuluyor.  

Yumurtalıktan gelen yumurta rahime yerleşir ve orada olgunlaşır. Bu süreçte rahim içindeki doku da kalınlaşır. Bu doku döllenme olmazsa dökülür ve kan ile birlikte vajinal yoldan vücuttan çıkar. Hamilelik esnasında ise çoğu zaman kanama yaşanmaz.  

Haftaya konuyu işlemeye devam edeceğim.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.