Rehin tutulup pişmanlık dayatılıyor

Tutsak Songül Bağatır ve Gülistan Tekin

Tutsak Songül Bağatır ve Gülistan Tekin

  • Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde Gülistan Tekin, Sincan’da rehin tutulan Sermin Demirdağ ve Medine Yaklav’ın infazları keyfi olarak yakıldı.

1 Ocak 2021’de İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklik ile birlikte yürürlüğe giren İdare ve Gözlem Kurulu kararı gerekçe gösterilerek cezaevinde bulunan birçok tutsağın tahliyesi engellendi. Tutsakların “iyi halli olmadığı” öne sürülerek, kurul kararları soyut gerekçeler ile oluşturuluyor. Kişisel görüşleri “suç” olarak raporlara yansıtılıyor.

Tutsak Gülistan Tekin’in tahliyesi, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için infazı yakıldı.

Amed’de 7 Mart 2012’de evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan ve hakkında 10 yıl 11 ay hapis cezası verilen Gülistan Tekin, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için tahliyesi 6 ay ertelendi.

18 yaşına girince gözaltına alındı

 “Örgüt üyeliği”, “Polise mukavemet”, “Kamu malına zarar vermek” iddiasıyla yargılanan Tekin, ilk olarak 17 yaşında iken, 2011’in son aylarında gözaltına alındı. Çocuk yaşta olması nedeniyle Çocuk Mahkemesi’nde yargılanması gereken Tekin, serbest bırakıldıktan yaklaşık 4 ay sonra yani 18 yaşına girdikten sonra 7 Mart 2012’de yeniden gözaltına alındı. 

Gülistan Tekin, 11 ay boyunca tutuklu yargılandıktan sonra 10 yıl 11 ay hapis cezası verildi. Tekin, Diyarbakır E Tipi Kadın Cezaevi, Tarsus Kadın Cezaevi, Balıkesir Burhaniye T Tipi Cezaevi ve son olarak Şakran Kadın Kapalı Cezaevleri’nde kaldı. 

Sermin 30 yıldır hapiste

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan müebbet hapis cezası alan Sermin Demirdağ  Amed’de 1993 yılında tutuklanarak müebbet hapis cezası aldı. Demirdağ, Amed, Batman, Sivas ve Burdur cezaevlerinde kaldı. Son olarak Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Demirdağ 7 Mart’ta tahliyesi gerçekleşmesi gerekirken İdare ve Gözlem Kurulu’nun 23 Şubat tarihli değerlendirme raporu gerekçe gösterilerek tahliyesi 3 ay ertelendi.

Uyduruk gerekçeler

Değerlendirme raporunda işlediği iddia edilen “suç” ve buna bağlı olarak açılan disiplin soruşturması tarihleri arasındaki çelişki dikkat çekti. “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2021’de başlatılan soruşturma gerekçesindeki söz konusu suçun 7 Ekim 2022’de yapıldığı bilgisi yer aldı. İdare ve Gözlem Kurulu’nun kararına itiraz eden Sermin’in itirazı ise Ankara 2’nci İnfaz Hakimliği tarafından reddedildi.

Disiplin soruşturması

Müebbet hapis cezası ile cezaevinde rehin tutulan Medine Yaklav ise 1993’te Amed’de tutuklandı. 1 Nisan’da tahliye olması gereken Medine'nin de infazı İdare ve Gözlem Kurulu’nun kararı gerekçe gösterilerek yakıldı. Raporda, Yaklav’ın daha önce beraat ettiği disiplin soruşturması gerekçe olarak yer aldı.

Hasta tutsak bırakılmıyor

Kocaeli Kandıra T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Songül Bağatır. 30 yıllık cezası bitmesine rağmen tahliye edilmeyen Bağatır’ın “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için tahliye edilmediği öğrenildi.

Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli olmadığı” yönünde hazırladığı rapor gerekçesiyle tahliyesi 6 ay ertelenirken, 27 Aralık’ta tahliye olması gereken Bağatır, kurulun keyfi tutumundan kaynaklı bırakılmıyor.

1993’te Batman’da gözaltına alınan Bağatır, ardından çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce tutuklandı. Bağatır’a “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla müebbet hapis cezası verildi. Bağatır’ın nefes darlığı, fıtık problemi yaşadığı, gördüğü işkence sebebiyle romatizma sorunu yaşıyor.

30 yıldır tutsak

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Xirabaşeref köyünde 1993 yılında gözaltına alınan ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanarak müebbet hapis cezası verilen hasta tutuklu Ahmet Zenger (63) 30 yıldır cezaevinde. Zenger’in tahliye olmasına bir hafta kala kaldığı Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde İdare ve Gözlem Kurulu’nun pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için cezasının 6 ay uzatıldığı belirtildi.

Amed'de 1992'de tutuklandıktan sonra "Örgüt üyelerine yardım" iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan İsmail Hakkı Tursun, infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Urfa 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Tursun'un infazı, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun "iyi halli olmadığı" yönünde hazırladığı rapor gerekçesiyle 6 ay 8 gün ertelendi. 

Üç gün kala infazı yakıldı

İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Barış Annesi Hanse (Xense) Bulut'un tahliyesine 3 gün kala infazı yakıldı. "Pişmanlık" dayatmasını kabul etmediği için infazı yakılan Bulut'un tahliyesi 3 ay ertelendi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.