Resulof, İran’dan kaçtı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Muhammed Resulof

Muhammed Resulof

  • İranlı yönetmen Muhammed Resulof, ülkesinde sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından, son filminin Cannes Film Festivali galası öncesinde Avrupa'ya kaçtı. Yönetmenin festivale katılacağı tahmin ediliyor.

Yönetmenin “Kutsal İncir Tohumu” filminin Cannes’daki resmi yarışma bölümünde yer alacağının açıklanması üzerine İranlı yetkililer filmin festivalden çekilmesi için yönetmeni ve ekibini gözaltına almış, sorgulamış ve Cannes’a gitmesi yasaklanmıştı. Geçen hafta yönetmenin avukatı Babak Paknia, İran İslam Devrimi Mahkemesi’nin Resulof’a 8 yıl hapis, kırbaç, malvarlığına el koyma ve para cezaları verdiğini açıklamıştı. Cezaların gerekçesinin, “ülke güvenliğine karşı suç işleme niyetiyle komplo kurmak” olarak açıklanmıştı.

Filmin dağıtımcı şirketleri Films Boutique ve Parallel45’in CEO’su Jean-Christophe Simon, pazartesi yaptığı açıklamada, “Muhammed’in tehlikeli bir yolculuğun ardından sağsalim Avrupa’ya varmasından dolayı çok mutluyuz ve rahatladık. Cannes’daki prömiyere katılabilmesini umuyoruz” ifadesini kullandı.

Sürgünü seçtim

Variety’ye açıklama yapan Resulof, “Uzun ve karmaşık bir yolculuğun ardından birkaç gün önce Avrupa’ya ulaştım. Karar verecek çok zamanım yoktu. İran’ı terk etmek ve hapis arasında bir seçim yapmalıydım. Çok üzülerek sürgünü seçtim. İran İslam Cumhuriyeti, Eylül 2017’de pasaportuma el koyduğu için İran’ı gizlice terk etmek zorundaydım” dedi. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.