Rojava Üniversitesi’nin ilk Yaz Okulu

Toplum/Yaşam Haberleri —

Sardar Saadi

Sardar Saadi

  • Rojava Üniversitesi, Bremen Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl ilk kez Yaz Okulu düzenliyor. İki hafta sürecek seminerler kapsamında sömürgecilik, kadın ve toplumsal cinsiyet konuları irdelenecek. Rojava Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Direktörü Sardar Saadi, “Yaz Okulu’nu Rojava Devrimi’nin 10. yılını kutlama amacıyla düzenledik” dedi.

Rojava Üniversitesi, Bremen Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl ilk kez Yaz Okulu düzenliyor. Bugün başlayacak seminerler 23 Haziran’a kadar devam edecek. 

Rojava Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün girişimiyle hazırlanan 2022 Yaz Okulu seminerleri, Bremen Üniversitesi ve Kuzey ve Doğu Suriye Üniversiteleri ile Dayanışma ve İşbirliği Merkezi (CSCUNES) işbirliğiyle gerçekleşecek. Rojava Üniversitesi’nin ilk Yaz Okulu iki ayrı formatta düzenleniyor. Program kapsamında, Rojava Üniversitesi’nden 10, Bremen Üniversitesi’nden 17 master öğrencisine dersler verilecek. Programın ikinci ayağı ise halka açık ve online olarak gerçekleştirilecek.

İki hafta boyunca sürecek seminler dizisi, 8 Haziran’da Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’da Barış İnisiyatifi Temsilcisi Havin Güneşer’in “Abdullah Öcalan'ın siyaset felsefesinde dekolonizasyon” başlıklı oturumla başlayacak. 23 Haziran’a kadar sürecek seminerler kapsamında Toronto, New York, Oxford gibi üniversitelerden akademisyenlerle birlikte  sömürgecilik, kadın ve toplumsal cinsiyet, yerli mücadeleler gibi birçok başlık ele alınacak. Seminerlerde Kürtçe ve İngilizce’nin yanı sıra farklı dillerde de oturumlar yapılacak. 

Her yıl yeni bir üniversiteyle

Rojava Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Enstîtuya Zanistên Cıvakî) Direktörü Sardar Saadi gazetemize Yaz Okulu’na dair bilgi verdi. Bu yıl ilk kez Yaz Okulu düzenlediklerini ve her sene başka bir üniversite veya üniversitelerle program yapmayı plandıklarını ifade eden Dr. Saadi şunları söyledi: "Yaz okulu ilk etapta sadece Rojava ve Bremen Üniversiteleri öğrencileri arasında ve offline olarak düzenleniyor. İkinci etapta ise halka açık oturumlar şeklinde devam edecek. Her oturum için ayrı kayıt yaptırmak gerekiyor."

Seminere beklediklerinden daha yoğun bir ilginin olduğunu aktaran Saadi, "Halka açık oturumlara şimdiden çok yoğun bir ilgi var. Bazı oturumlara 120 kişiye kadar kayıt yapıldı. Diğer oturumlarda kayıt oranı şu an 70-80 kişi arasında değişiyor. Programların çoğu İngilizce yapılacak. Eşzamanlı olarak çeviri yapan tercümanlarımız hazır bulunacak. En az iki oturum da İspanyolca olacak. Ayrıca bir oturum da sadece Kürtçe olacak” dedi. 

Dekolonizasyona farklı bir bakış

“İki aşamalı Yaz Okulu’nu Rojava Devrimi’nin 10. yılını kutlama amacıyla düzenledik” diyen Saadi şöyle devam etti: “Hem Rojava Devrimi’ne layık, hem de devrimin arkasındaki ideolojik iradeye layık bir girişim olarak tamamlanması en büyük temennimiz. Bu seminer aynı zamanda sömürgeciliğe karşı dekolonizasyona farklı bir açıdan bakmayı da amaçlıyor. Mücadelenin içinde bulunan insanlar, fikirler ve kurumların bakış açısıyla hareket ediyor ve dekolonizasyona 'içeriden’ bakıyoruz. Dünyada bu konuyla ilgili bugüne kadar sayısız konferans, tartışma yapıldı. Dersler verildi ve makaleler yazıldı. Ama ilk defa Kürtlerin sömürgeciliğe karşı anti-kolonyal mücadelesinden gelerek böyle bir insiyatif geliştirildi. Dolayısıyla biz diyoruz ki, 'Kürtlerin de bu konuda söyleyecek bir sözü var. Bu kez Kürtlerden dinleyin' diyoruz."

Gurur verici bir çalışma

Oxford Üniversitesi Mülteci Çalışmaları Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Dr. Dilar Dirik ise ‘Bir Eleştiri Alanı Olarak Kürdistan: Dekolonizasyon Siyaseti’ başlık seminerde konuşması olarak yer alıyor.

Dr. Dirik, “Her kesimin desteklemesi gereken bir çalışma. Sadece eğitimsel bir çalışma değil, aynı zamanda Rojava Üniversitesi’nin diğer akademik kesimlerle ilişki kurması açısından da önemli. Rojava Üniversitesi’nin varolma mücadelesinin verildiği topraklarda kurulmuş olması bakımından da anlamlı. Bence herkesin gurur duyabileceği bir çalışma. Umarım katılım yüksek olur ve destek bulur" diye konuştu.

Halka açık olan ve toplamda 9 oturumda tamamlanacak olan seminere kayıt yaptırmak isteyenler https://cscunes.com /adresinden detaylı bilgi alabilirler.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.