Rojava’yı anlamak, öğrenmek istiyorlar

Kadın Haberleri —

Diana Montseny

Diana Montseny

  • Andrea Wolf Enstitüsü imzasıyla yayımlanan “Jin Jiyan Azadî -Kurdistan Kadın Hareketinin Kalbi” kitabı, 12 gün boyunca İspanya’da tanıtıldı. Katalonya Jineoloji Komitesi üyesi Diana Montseny, “Okuyucuların çoğu Rojava’yı merak ediyor ve gidip görmek istiyor” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR

Andrea Wolf Enstitüsü imzasıyla İspanyolca ve Katalanca yayımlanan iki ciltlik “Jin Jiyan Azadî -Kurdistan Kadın Hareketinin Kalbi” kitabı, İspanya’da okurlarıyla buluştu. Descontrol Editorial Yayınevi tarafından basılan kitap, 2018 yılında Rojava’da kurulan Andrea Wolf Enstitüsü’nün Jineoloji çalışmaları kapsamında bir grup enternasyonalist kadın aktivistin katkısıyla ortaya çıktı.

Kadın aktivistler, Kürt Özgürlük Hareketi’nin öncüleri ve aynı zamanda Rojava kadın devrimine öncülük eden kadınlarla yaptıkları görüşmeleri kitaplaştırdı. İlk cildi İspanyolca çıkan kitabın ikinci cildi ise Katalanca basıldı.

12 yerde tanıtım yapıldı

Günlerce İspanya’da okurla buluşan kitap için düzenlenen tanıtım etkinliklerini Valencia ve Katalonya Jineoloji Akademisi yaptı. Reus, Tarragona, Balaguer, Barcelona’nın da olduğu 12 merkezde kitap tanıtımları yapıldı. Tanıtıma Brüksel Jineoloji Akademisi aktivisti Nora Merino da yer aldı.

Gazetemize konuşan Katalonya Jineoloji Komitesi üyesi Diana Montseny, kitap tanıtımına olan ilgiden memnun olduklarını belirterek, “Tanıtım etkinliğimiz 6 Mayıs’ta Valencia’da başladı ve en son 18 Mayıs’ta Girona kentindeki Ateneu Salvadora Catà Toplum merkezinde okurlarla buluştu” dedi.

 

 

Rojava Devrimi’ni merak ediyorlar

“Kitabın, Rojava kadın devrimini anlatıyor olması okuyucu üzerinde ciddi bir etki yaratıyor” diyen Montseny, “Rojava’daki kadın devrimi önemli bir örnek. Kitap, okuyucularla Rojava halkının ilişkilenmesi açısından önemli bir köprü görevi görüyor” diye belirtti.

Rojava Devrimi’nin Avrupa’da yaşayanlar için büyük bir merak konusu olduğunun altını çizen Montseny şöyle devam etti: “Okuyucuların çoğu Rojava’yı merak ediyor ve gidip görmek istiyor. En fazla merak ettikleri şey savaş ortamında yeni paradigmanın kurumlarının nasıl kurulduğu ve işletildiği; bağımsız kadın örgütlerinin nasıl yaşama geçirildiği. Bir diğer konu adalet sistemi ile toplumsal sorunların nasıl çözüldüğü meselesi. Bunlara yönelik çokça sorular geldi. Yine Rojava’daki kooperatiflere yönelik de sorularla karşılaştık. Özetleyecek olursak Özerk Yönetim’in sosyal yaşamı nasıl organize ettiğini anlamak, öğrenmek istiyorlar. Rojava Devrimi’ni merak ediyorlar.”

Bir nebze de olsa başardık

“Jin Jiyan Azadî” kitabın ilk cildinin İspanyolca basıldığını, ikincisinin Katalanca basıldığını ifade eden Montseny, “Katalonya’da yaşayanlar için önemli bir olanak. Halk kendi diliyle Rojava sistemini okuyor ve anlıyor. Bir başka boyut sadece Rojava değil Kurdistan’da gerçekleşen devrimin neleri değiştirdiğini görüyor” dedi.

Çok sayıda kişinin etkinliklere katıldığını ifade eden Montseny, “Sordukları sorularda da ortaya çıktı ki, Rojava’yı yakında tanımak istiyorlar. Zaten bizim temel amacımız da daha fazla kişinin Rojava Devrimi ile dayanışma içinde olmasını sağlamak. Bir nebze de olsa bunu başardık” diye ekledi.

Öcalan kampanyası da gündem

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin de etkinliklerin temel konularından biri olduğuna dikkat çeken Montseny, “Rêber Apo, Rojava kadın devriminin mimarıdır. Her etkinlikte onun için başlatılan 'Öcalan’a Özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm' kampanyası hakkında bilgilendirme yapıldı” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.