Rojhilatê Kurdistan Jîna için ayağa kalktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran rejimi tarafından katledilen Amini için Kürt partilerin çağrısıyla birçok kentte gösteriler ve grevler yapıldı. Grev kapsamında Pîranşar, Mahabad, Sinê, Saqiz, Şino, Bukan ve Bane’de esnaflar kepenk indirdi, çocuklar okula gönderilmedi.

İran’ın başkenti Tahran’da “Ahlak polisi” tarafından işkence ile katledilen Jina (Mahsa) Amini için Rojhilatê Kurdistan ve İran kentlerinde protesto eylemleri düzenlendi.

KODAR, PJAK ve KJAR’ın çağrısıyla Rojhilatê Kurdistan’ın birçok kentte gösteriler ve grevler yapıldı. Pîranşar, Mahabad, Sinê, Saqiz, Şino, Bukan ve Bane’de halk greve giderek kepenk indirdi, çocuklar okula gönderilmedi. 

 

 

Erkekler’den “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı

Yine Rojhilatê Kurdistan’dan Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde sokağa çıkan erkeklerin “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atması dikkat çekti. Erkeklerin kadınlar için yaşam ve özgürlüğünü talep eden sloganlar atması devrim niteliğini taşırken, yürüyüşe geçmek isteyen kitleye İran rejim polisleri engel olmaya çalıştı. 

Çevre aktivisti tutuklandı

Protesto eylemlerini durduramayan İran rejimi birçok kentte protestoculara saldırdı. Saldırılarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Sinê’de çevre aktivisti Farhan Rafiee’nin tutuklandığı henüz nereye götürüldüğünün ise bilinmediği kaydedildi. Tahran’da dün Jîna Amini için yapılan protestolarda 9 kişi yaralanırken, gözaltına alınanlarının sayısı netleştirilemedi. 

 

 

Sinema sanatçısı Anahita Hemmati saçlarını kesti

Sosyal medyada kampanya başlatan kadınlar ise tepkilerini saçlarını keserek ve baş örtülerini yakarak gösterdi.

Jîna’nın katledilmesini saçlarını keserek protesto eden kadınlardan biri de İranlı sinema oyuncusu Anahita Hemmati’ydi. Kestiği saçlarını yere dökerek katliamı protesto eden Hemmati’nin kafasını usturaya vurduğu görüldü.

 

 

Tahran Üniversitesi’nde protesto

Bir protesto eylemi de Tahran Üniversite’sinde gerçekleştirildi. Tahran Üniversitesi’ndeki kadın öğrenciler Jîna Amini’nin “Ahlak polisi” tarafından katledilmesini yaptıları bir yürüyüş ile protesto etti. 

 

 

‘Gaşte Erşad’ kaldırılsın

Jîna Amini’nin katledilmesini kınayan 13 üniversite örgütünden de ortak açıklama geldi. Üniversite örgütleri, “Tesettür ve İffetin Teşviki Yasası”nın kabul edilemezliğini ve “Gaşte Erşad” ya da “Ahlak Polisi” merkezlerinin dağıtılmasını talep etti. Açıklamada, Gaşte Erşad’ın kadın bedenini kontrol almaya çalışan ve şiddetin en yaygın kurumlaşması olduğu vurgulandı. Üniversite öğrenci örgütleri yaptığı açıklamada şu taleplerde bulundu:

*İnsan bedeni üzerinde tahakküm kurmaya çalışan ahlak polis devriyeleri kaldırılsın. 

*Gaşte Erşad feshedilsin ve dağıtılsın.

*Jîna (Mahsa) Amini’nin katilleri yargı önüne çıkarılsın. 

*Protestolar bastırılmasın, eylemcilere zorbalık yapılmasın. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.