RTÜK'ten deprem cezası

RTÜK

RTÜK

  • Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem yayınları nedeniyle Halk TV ve TELE1'e üst sınırdan 5'er kez program durdurma ve idari para cezası, FOX TV’ye de idari para cezası kesti.

İktidarın yönettiği Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), geçen hafta gündeme gelen 'deprem yayınlarına ceza' için dün toplandı. Toplantıda RTÜK, FOX TV'de yayımlanan "Orta Sayfa" programında moderatörün AFAD'ın yardımları engellediğine yönelik sözleri nedeniyle yayıncı kanala üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı. Halk TV’ye, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın katıldığı "Büyük Felaket Özel Yayın" programı nedeniyle üst sınırdan 5 kez program durdurma cezası kesti. RTÜK, cezaya gerekçe olarak yasadaki "Yayın hizmetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz." hükmünü gösterdi. Ayrıca bölgede "sistematik yağmacılık ve hırsızlık yapıldığı iddiaları" nedeniyle Halk TV’ye üst sınırdan idari para cezası verdi.

Üst Kurul toplantısında, TELE1 de "18 Dakika" programında yayıncılık ilkelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle üst sınırdan idari para cezası ve yine üst sınırdan 5 kez program durdurma cezası uyguladı. Yine TELE1’e "Forum" programında ise teyit edilmemiş kulaktan dolma bilginin gerçekmiş gibi anlatıldığını belirterek üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı. ANKARA

 

*****

Ekşi Sözlük'e erişim engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişimin engellendiği Ekşi Sözlük, kararın neden alındığını bilmiyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirdi. Açıklamada, “eksisozluk.com 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-10029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi.

Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıkları belirtildi: “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız.”

Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, BTK’nın konu hakkında kendilerine bir açıklama yapmadığını belirterek, ”Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz, ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz. Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Kanunlarda da görülen husus değil, çünkü fonksiyonu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Hem Anayasa'ya hem de mevcut yasaya aykırı” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.