Rus silah şirketine Türk dopingi

Dünya Haberleri —

Tactical Missiles Corp'un roket standı

Tactical Missiles Corp'un roket standı

  • Türk şirketleri Rusya’ya yaptırımları delip askeri malzeme üreten şirketlere Amerikan elektronik kart ve hassas malzemeyi sattı. 13 Türk firması 18,5 milyon dolarlık kritik önemde malzeme sızdırdı. 

Türk şirketlerinin 2022’de Rusya ordusunun acil ihtiyaç duyduğu on milyonlarca dolar değerinde makine, elektronik, yedek parça ve diğer ürünleri ihraç etti açığa çıktı.
Amerikan medyasının duyurduğu habere göre, en az 13 Türk firması, ABD tarafından yaptırım uygulanan en az 10 Rus  firmasına plastik, kauçuk ürünler ve araçlar dahil olmak üzere toplam en az 18,5 milyon dolar değerinde ürün ihraç etti. The Wall Street Journal’ın incelediğini açıkladığı verilere göre, Türk şirketleri en az üç Amerikan üretimi malzemeyi de Rusya’ya sevk etti.
Veriler Türk firmalarının, Rusya'yı kritik öneme sahip askeri teçhizattan mahrum bırakmak için ABD’nin uyguladığı ihracat yaptırımlarını ihlal ettiğini gösteriyor. Türk firmaları 15 milyon dolar değerindeki Amerikan yapımı asansörler, jeneratörler, devre kartları ve diğer kalemleri Rusya'ya gönderdi.

G-7 pazarına ulaşamazlar
ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson, Rusya yaptırımları gündemiyle düzenlediği Türkiye temaslarında da Türk yetkilileri uyarmıştı.
ABD’li Müsteşar Brian Nelson Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından gittiği Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulundu. Amerikalı yetkili, ziyaretin İstanbul ayağında Rusya’ya uygulanan uluslararası yaptırımları görüşmek üzere Türkiye Bankalar Birliği ile biraraya geldi. ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı yaptırımlar konusunda zayıf noktaların giderilmesine yönelik ortak çabaya vurgu yaptı. 
Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan konuşma metnine göre Müsteşar Nelson, yaptırım uygulanan Rus kurumlarıyla iş yapan Türk şirket ve bankalarının “G7 pazarına erişimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri” uyarısı yaptı.

Taktik füze şirketine tedarik
Journal'ın haberine göre ziyaret, Türkiye'den ürün alan Rus şirketleri arasında, Rus donanması için silah sistemleri üreten Rusya'nın Tactical Missiles Corp.'un bir yan kuruluşu ve Rus silahlı kuvvetleri için tüfek ürettiği için yaptırım uygulanan Promtekhnologiya da yer alıyor. 
ABD'li yetkililer, Rusya'yı silahsız bırakmaya çalışmanın yanı sıra, Rusya'nın askeri donanım yapmak için kullandığı temel malzeme kaynaklarını da kesmeye çalışıyor. Rusya'nın T-80 muharebe tanklarını koruyan plakaların yapımında kullanılan ve Türkiye tarafından Rusya’ya satılan kauçuk bu malzemelerden biri. ABD yaptırımları ve ihracat kontrolleri, Rusya'nın tank, gemi, kask ve vücut zırhı yapmak için ihtiyaç duyduğu plastiği de hedefliyor.
Verilere göre, Rusya'nın Türkiye'den satın aldığı ürünler arasında kamyonlar için direksiyonlar ve motorlar için ABD yapımı filtreler de yer alıyor. Türkiye değeri 8 milyon dolar olan ve ABD’nin ihracına yasak getirdiği Amerikan yapımı konveyör ve asansörlerden çok miktarda Rusya’ya ihraç etti. 
Gazete haberinde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir taraftan Ukrayna’ya SİHA diğer taraftan da Rusya’ya ekipman satarak çift taraflı oynadığına dikkat çekiyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.