Sahel’de SİHA kardeşliği

SİHA eylem/Foto:AFP

SİHA eylem/Foto:AFP

  • Türk devleti Fransa’nın çekilmek zorunda kaldığı Afrika’nın Sahel bölgesindeki askeri darbe ile iktidarı ele geçiren güçlerle SİHA ve silah tedariki anlaşmaları yapıyor. Türk devleti açlık çeken Afrika’ya TB2, helikopter ve silah satıyor.
  • Sahel’deki silah pazarının canlılığına vurgu yapan Federico Donelli, darbecilerin ana ittifakının Rusya olduğunu ancak Türkiye’nin sömürgeci politikalarına dikkat çekerek, “Ankara fırsatçı bir politika izliyor” diyor.

Fransa’nın Afrika’nın Sahel bölgesinden çekilmesi ile oluşan boşluğu Türk devleti askeri diktatörlük ve darbe yönetimlerine silah satarak dolduruyor. Sömürgeciliğini askeri malzeme ve ekonomik imtiyaz ile genişletmek isteyen Türkiye, askeri cunta yönetimlerine yönelik girişimlerini iki katına çıkardı.

Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı habere göre Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü, Burkina Faso Devlet televizyonu RTB kameraları karşısında, askeri cunta yönetimlerine savaş uçaklarından askeri helikopterlere kadar cazip seçeneklerin yer aldığı bir kataloğun tanıtımını yaptı.

Bağımlılığı azaltmak!

Burkina Faso Dışişleri, Bölgesel İş Birliği ve Yurtdışı Burkinalılar Bakanı Karamoko Jean-Marie Traore, orduları kronik olarak teçhizat sıkıntısı çeken Sahel bölgesi yönetimlerinin sloganlarından biri haline gelen ‘bizim meselemiz bağımlılığımızı azaltmak için kendi askeri yeteneklerimizi geliştirmeliyiz’ ifadesini hatırlattı. Yeni silah tedarikçisi Türkiye bölgede, sivil halka karşı ölümcül saldırı ve ihlal suçlarının sorumlusu darbeci ordulara silah ve teçhizat tedarik etmekten kaçınmıyor.

Türk SİHA'ları ile sivil katliam

Fransa ordusu, Mali ve Burkina Faso’daki askerlerini geri çekerken, Türkiye'nin tedarik ettiği insansız hava araçları (İHA),  iki Afrika ülkesinin ordularının başlıca silahları haline geldi. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün ocak ayında yayınladığı, bir rapora göre İHA saldırıları büyük sivil kayıplara neden oldu. Mali ordusu her hangi bir hava savunma sisteminden uzak guruplara karşı gösterdiği performans nedeniyle popüler hale gelen Bayraktar TB2 SİHA sistemlerini envanterine kattı.

Afrika’da Türk Rus kolkola

Türk devletinin Afrika’daki silah ticaretini kitaplaştıran Federico Donelli, Türkiye’nin Afrika ülkelerindeki dış politikasının itici gücünün savaş sanayi olduğunu söylüyor.

Sahel’deki darbecilerin ana ittifakının Rusya olduğunu ancak Türkiye’in de fırsatçılık yaptığını söyleyen Donelli, “Ankara fırsatçı bir politika izliyor ve hem Avrupalılara hem de Rusya'ya alternatif olarak bir yer edinmeye çalışıyor” diyor.

Cunta koridoru

İtalya merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Siyasi Araştırmalar Enstitüsü (Institute for International Political Studies/ISPI), Nijer, Ankara'nın pek çok çıkarının olduğu Libya’nın güney sınırında yer alması nedeniyle Türkiye için bölgede vazgeçilmez bir ülke haline geldi. Ankara, Nijer’deki askeri cunta yönetimiyle tam bir uyum ve politikalarını destekleyici tutum içerisinde. Federico Donelli, Ankara’nın Gine Körfezi ülkelerini Kuzey Afrika’daki Türk yatırımlarının diğer kalesi Cezayir’e bağlayacak bir Sahra ötesi koridor projesi üzerinde çalıştığını söyledi.

Fas’ın alternatif projesi

Fas’da Türk tezgahına karşı, rakip bir proje başlattı. Eylül 2023’de ‘karayolu, liman ve demiryolu altyapısını’ denize kıyısı olmayan Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad'ın hizmetine sunmaya hazır olduğunu açıkladı. Ardından Mali, Burkina Faso, Nijer, ocak ayının sonlarında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyeliğinden çekildiklerini duyurdular.

İran sahaya iniyor

Fas ve Türkiye, bölgede uzun süredir nüfuza sahipler. Ancak iki ülkenin karşısına Mali, Burkina Faso ve Nijer'de askeri darbelerin gerçekleştiği 2020 yılından bu yana bölgedeki girişimlerini artıran İran yeni bir rakip olarak çıktı. Tahran, ekim ayında Burkina Faso ile özellikle enerji, şehir planlaması, yüksek öğrenim ve inşaat alanlarında çeşitli mutabakatlar imzaladı.

Aynı zamanda savaş uçağı üreticisi olan Tahran, geçtiğimiz ocak ayı sonunda Mali'de iki üniversite kuracağını ve Mali ile çeşitli alanlarda yeni mutabakatlar imzalayacağını duyurdu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.