Salgın hamile kadınların korkularını çoğalttı

Kadın Haberleri —

.

.

  • İngiltere’de hamile kadınları desteleyen bir kuruluş yaptığı anket sonuçlarını yayınladı. Ankette hamile kadınların salgın hastalık endişeleri nedeniyle işlerini kaybetmekten korktuları tespit edildi.

İngiltere’de hamile kadınların, yeni annelerin ve ailelerinin istihdam, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri haklarını teşvik etmeye, korumaya ve iyileştirmeye adanmış annelik hakları yardım kuruluşu Maternity Action tarafından yapılan ankete göre, hamile kadınların üçte birinden fazlası Koronavirüs salgını nedeniyle duyduğu güvenlik endişeleri nedeniyle işlerini kaybetmekten korkuyor. The Guardian’da geçen araştırmaya göre, kadınların %36’sı izin alması halinde ya da işverenlerinden kendilerini salgın hastalıktan korumak için daha fazlasını yapmalarını isterlerse hemen işlerini kaybetme endişesine kapılıyorlar.

Önlemler yetersiz

Yardım kuruluşu bu nedenle bakanları, işyerinde hamile kadınlar için “amaca uygun olmadığını” söylediği sağlık ve güvenlik kurallarını derhal elden geçirmeye çağırdı.

Annelik Eylemi direktörü Ros Bragg konuya ilişkin olarak,  “Hamile kadınların durumu korkunç ve pandemi ilerledikçe daha da kötüleşiyor” dedi. Bragg şöyle dedi: ”Açıkçası endişelenmekte haklılar. Çünkü onları koruması gereken sistem amaca uygun değil. Yasanın söylediği ile işverenin fiili uygulaması arasında büyük bir boşluk var ve bu da kadınları güvensiz koşullarda çalışmak için büyük bir baskı altında bırakıyor.” Bragg, işyeri sağlığı ve güvenliğini uygulama sorumluluğu verilen yetkililerin ve kuruluşların “görev için tamamen yetersiz olduklarını” söyledi. 

Hamile kadınlar için risk fazla

Anket verilerine göre kadınlar ya temel sağlık ve güvenlik önlemleri almak için işverenlerini mahkemeye götürmek ya da “güvensiz bir ortamda çalışmaya devam etmek” gibi “tatsız bir seçim” ile baş başa kalıyor.

Mevcut kanıtlar, hamile kadınların diğer sağlıklı yetişkinlere göre Covid-19 yakalanma olasılığının daha yüksek olmadığını, ancak hastalığa yakalanmaları durumunda ciddi şekilde rahatsız olma riskinin biraz daha yüksek olduğunu ve erken doğum veya ölü doğum gibi gebelik komplikasyonları yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

Verilere göre önlem alınmıyor

400’den fazla hamile kadınla yapılan ankette, üçte ikisinden fazlası (%69) işleri nedeniyle Covid-19 yakalanma konusunda oldukça veya çok endişeli olduklarını söyledi. Ankete katılanların beşte biri (%20), enfeksiyon kapma konusunda çok endişelendikleri için izin aldıklarını ve hatta işlerini bıraktıklarını söyledi. Yarıdan fazlası (%59) işverenlerine sağlık ve güvenlikleriyle ilgili endişelerini dile getirdi, ancak bunların neredeyse beşte biri (%17) işverenlerinin endişelerini gidermek için hiçbir önlem almadığını söyledi. 

‘İşten ayrılmak zorunda kaldım’

Hamile bir kadın, işyerinde Covid-19 güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle hamileliğinin son aşamalarında işini nasıl bırakmak zorunda kaldığını anlattı.

İsmini vermek istemeyen kadın, ofiste sosyal mesafe koymanın mümkün olmadığını belirterek şunları kaydetti: "Gerçekten korktum. Onlarla neye ihtiyacım olduğu hakkında birçok konuşma yaptım. Bunların hiçbirinin masada olmadığı çok çabuk anlaşıldı. Hiçbir değişikliği kabul etmeye hazır değillerdi. Konuşma yapmak zorlaştı.” Ofis dışında çalışırken, resmi bir toplantıya çağrıldığını belirten kadın, “o toplantıda işverenimle olan kariyerimin sona erdiği anlaşıldı. Ne yapacağımı bilmeden kısa sürede ayrılmak zorunda kaldım” dedi.

Kadın şöyle dedi: “Yapamayacağınız şey, gazeteye bakıp başka bir iş bulmak çünkü gözle görülür bir şekilde hamilesiniz. Korkutucuydu çünkü ipotekinizi ve çocuklarınızı düşünüyorsunuz ve ay sonunda araba kredisini ödeyip ödeyemeyeceğinizi merak ediyorsunuz. Çok az şey istemiştim ve beklediğim şey çok mantıklıydı ama bir noktada bana yatırım yapmanın faydasız olduğuna karar verdiler.”

LONDRA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.