Sanatçılara bin 200 saldırı

Kültür/Sanat Haberleri —

UNESCO

UNESCO

  • Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), sanatçıların sansür ve şiddete karşı gazetecilerden daha korunmasız olduğunu açıkladı. UNESCO’ya göre sanatçılar hakları tehdit edildiğinde başvurabilecekleri kuruluşlar konusunda genellikle “karanlıkta” kalıyor.

UNESCO’nun raporunda sanatçıların benzer tehditlerle karşı karşıya kalan gazetecilere göre daha korunmasız olduğunu ortaya koydu. The Art Newspaper’ın haberine göre 2021 yılında dünya çapında sanatçılara karşı 1200 saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda 39 sanatçı hayatını kaybetti.

UNESCO’nun Genel Sekreteri Audrey Azoulay, “Bu rakamlar sanatçıları kontrol etme ve susturma arzusunun somut işaretleridir. Gazetecilerin de hedef alınmasıyla aynı sebepler yüzünden. Şimdi uluslararası toplumun gazetecilerin korunması için gösterdiği kararlılıkla bu konuyu ele alma zamanı” diye konuştu.

Sanatçıları kim koruyacak?

Raporda, incelenen sanatsal ifadeye yönelik tehditler arasında taciz ve şiddet veya terörizm, ulusal güvenlik, kamu düzeni, nefret söylemi, genel ahlak veya geleneksel değerlere işaret eden muğlak yasalar altındaki kovuşturmalar yer alıyor. Gittikçe artan tehditler ve saldırıların, sanatçılar ve kültür profesyonelleri üzerinde otosansüre sebep olduğuna dikkat çekiliyor.

Rapora göre gazeteciler gibi sanatçılar da salgın gibi acil durumlarda ifade özgürlüğü hakları ihlal edilen ilk gruplar arasında yer alıyor. Ancak yine rapora göre sanatçılar, gazetecilerin aksine uluslararası hukukta öncelikli bir grup olarak görülmüyorlar, toplumdaki rolleri daha az kabul görüyor ve erişebilecekleri destek daha sınırlı. UNESCO, konuyla ilgili olarak gazetecileri koruyan organizasyonların sanatçıları koruyan organizasyonlarla iş birliği yapmasını öneriyor. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.