Sanatıyla savaşı teşhir ediyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ressam Ruken Ekinci

Ressam Ruken Ekinci

  • Kendi imkanlarıyla yaprak, eski elbise, halı, kömür gibi atık madde ve malzemelerden kadın bakış açısıyla tablolar çizen ressam Ruken Ekinci, sanatıyla savaşın kadınlar üzerindeki etkisini teşhir ediyor. 

EYLEM AKDAĞ - MA /AMED 

Kendi imkanlarıyla yaprak, eski elbise, halı, kömür gibi atık madde ve malzemelerden kadın bakış açısıyla tablolar çizen ressam Ruken Ekinci, sanatıyla savaşın kadınlar üzerindeki etkisini teşhir ediyor. Çocuk yaşta resme merak salan Ekinci, geri dönüşüm yöntemiyle tablolarına şekil veriyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu’nda sergisi açılan Ekinci, sanatı ve çizimleriyle verdiği mesajları anlattı.

 

Eski bir şalvar yada bir tülbent

Ekinci, kimi zaman eski bir şalvarı, kimi zaman bir tülbenti kimi zaman da eski halıları tablolarına malzeme olarak kullanıyor. Ekinci, “Resimlerim daha çok Kürt motiflerini taşıyor. Kullandığım malzemeler de atık malzemeler, geri dönüşümden faydalanıyorum. Onlara tekrar yaşama şansı veriyorum, sanata dönüştürüyorum. Resimlerimde daha çok kendi kimliğimi, tarihimi, haklarımı, yaşadığım coğrafyayı anlatıyorum.

Aslında resimlerim daha çok beni ve benle birlikte ötekileştirilmiş kadın ve Kürt kimliğini anlatıyor. Kendimi resimlerimde var ediyorum. Kadın olduğum için cins, kimlik ve hak sorunu yaşıyorum bunları da resimlerimde dile getiriyorum. ” diye anlattı.

 

Ahlaksız polis 

İran’da ahlak polisleri tarafından katledilen Jîna Amînî’yi de tuale taşıyan Ekinci, eserinde verdiği mesajı şöyle ifade etti: “Kendine ahlak polisi diyen ama ahlaksız olan polis, eşarbı düştü diye Jîna Amînî’yi katletti. Bu durumdan çok etkilendim. Ahlakı bir örtü üzerinden ele alanları kınamak için O’nu çizdim. O’nu çizerken de doğadan faydalanarak çizdim. Çünkü doğadan gelen özgür bir kadın. Özgür doğan ve büyüyen bir kadın ahlaksız bir polis tarafından katledildi. Bir gülüşü var ama gülüşünün yanında bir de gözyaşı var. Gözyaşını halat motifiyle resmettim, gülüşünün altında asılmış özgürlüğü, gülüşü, kimliği ve tarihi var, bunu göstermek istedim.”

 

Annemin eşarbı 

Ekinci, annesinin eşarbını kullanarak resmettiği tablonun hikayesini ise şöyle özetledi: “Bu anne de doğadan gelen bir anne. Bir tarafında barış ve özgürlük, bir tarafında toprak, kelebekler, diğer tarafında ise savaş var. Eskiden el değirmenleri vardı, annelerimiz buğdayları burada öğütürdü. Ben de bu tabloda savaş malzemelerini öğüten ve barışa çeviren bir anneyi resmettim.”

Savaşların ve egemen zihniyetin kadın üzerindeki etkisini de sanatına yansıtan Ekinci, “Eğer ahlak sorunu olmasaydı bütün savaşlar kadın üzerine olmazdı. Kadını yok etme projesi olmazdı. Ben de kendi sanatımla egemen zihniyetlerin var ettiği savaşın ve ahlaksızlığının teşhirini yapıyorum.  Bu sorunları resimlerimde çiziyorum ve çizmeye de devam edeceğim” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.